Gaetano Širea – legenda koja povezuje Juventus i Atalantu

Razlog zbog kojeg Juventus ima određeni respekt prema Atalanti nije boja dresova ekipe iz Bergama koja neupućenog gledaoca može da dovede u zabludu da je u pitanju Inter, već to što je pre dolaska u Staru damu, crno-plavi dres nosio Gaetano Širea, legenda oba kluba, ali i italijanskog fudbala uopšte.

Potpisnik ovih redova je imao tu čast da gleda jednog od najboljeg odbrambenog fudbalera ikada i to u naponu snage – danima kada je Italija osvajala Svetski kup u Španiji 1982. godine. Sa Juventusom je osvojio bukvalno sve što se može i jedan je od samo petorice fudbalera koji u klupskoj konkurenciji imaju apsolutno sve međunarodne trofeje. Koliki je trag ostavio u Staroj dami se vidi i po tome što južna tribina na stadionu Juventusa nosi njegovo ime. Isti deo Dele Alpija je takođe nosio ime ovog fudbalera, a poznato je da se tu nalaze najodaniji navijači Bjankonera.

Šta očekuje Fulam u prazničnom rasporedu: Ranijeri bi morao da uveća zalihu bodova 

Gaetano Širea je u Seriji A debitovao početkom sezone 1972/73, ponevši dres Atalante sa nepunih dvadeset godina. Posle dve godine odličnih igara prelazi u Juventus gde postaje jedan od najcenjenijih defanzivaca svoga doba. razdoblje velikih uspeha traje skoro deceniju i po, a Širea svake godine proširuje ličnu vitrinu za odličja. Stub odbrane Stare dame i Azura osvaja sedam titula šampiona Italije, dva nacionalna kupa, po jedan UEFA kup, Kup pobednika kupova, Kup šampiona, Super kup i Interkontinentalni kup.

Gaetano Širea je dres reprezentacije italije nosio na tri uzastopna mundijala

Reprezentativac postaje 1975. godine i učestvuje na tri Svetska kupa sa Azurima – u Argentini, Španiji i Meksiku. Kapitensku traku je nosio u Meksiku,  a najveći uspeh smo već spomenuli. U svoje najlepše fudbalsko doba, Širea je delio teren sa Antoniom Kabrinijem i Klaudiom Đentileom koji su mu bili saigrači u Juventusu, dok su mu u reprezentaciji društvo pravili Đuzepe Bergomi, Franko Barezi i Dino Zof, što je odbrambena linija koja i danas izaziva krajnje strahopoštovanje kada se povede reč o defanzivnoj dimenziji fudbalske igre.

Na današnji dan – Dragan Džajić u društvu Džordža Besta i Bobija Čarltona

Širea se od aktivnog igranja fudbala oprostio 1988. godine, a život je tragično završio samo godinu dana kasnije. Naime, kao skaut Juventusa boravio je u Poljskoj gde je posmatrao sledećeg protivnika Stare dame u UEFA kupu, ekipu Gornjika i nastradao u automobilskoj saobraćajnoj nesreći. Osim po svom fudbalskom umeću, Gaetano Širea je zauvek ostao upamćen i po svom primerenom ponašanju i gospodskom držanju zbog koga je bio visoko cenjen i među navijačima čak i najvećih Juventusovih sportskih neprijatelja.

48 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime