Zvanično: Srbija želi domaćinstvo EP i SP u fudbalu!

Foto: Ministarstvo omladine i sporta

Ministri sporta Srbije, Grčke, Bugarske i Rumunije potvrdili su zajednučku kandidaturu za organizaciju Evropskog prvenstva 2028. i Svetskog prvenstva 2030. godine, saopšteno je na sajtu Ministarstva omladine i sporta.

Na sastanku ministara omladine i sporta Srbije Vanje Udovičića, Bugarske Krasena Kraleva, Rumunije Konstantina Bogdana Mateia i zamenika ministra kulture i sporta Grčke Jorgosa Vasileiadisa zvanično je potvrđeno da će ove četiri države podneti zajedničku kandidaturu za organizaciju EP 2028. i SP 2030. godine.

U obraćanju predstavnicima medija, zvaničnici su istakli da je ova inicijativa potvrda izuzetno razvijenih i sadržajnih odnosa njihovih država, kao i da predstavlja pozitivan izazov koji će doprineti regionalnom napretku svim poljima angažmana.

Vanja Udovičić sastanak
Foto: Ministarstvo omladine i sporta

Takođe, očekuje se da bi zamišljena ideja trebalo veoma pozitivno da se odrazi na dalji razvoj i popularizaciju fudbala i sporta u njihovim sredinama, te da će eventualno donošenje odluke da se jedno od ovih prvenstava održi u spomenutim zemljama Balkana višestruko pozitivno uticati na druge važne oblasti poput infrastrukture, turizma, ekonomije, kulture i tehnološkog razvoja zemalja kandidata.

Nenad Lalatović: Kad me upoznate, ne možete bez mene! (VIDEO)

“Zahvalan sam mojim uvaženim kolegama iz nama bliskih država Grčke, Bugarske i Rumunije na otvorenosti i spremnosti da se zajedno posvetimo realizaciji ovog ambicioznog cilja. Mi u ovaj zajednički projekat ulazimo ponosni na našu saradnju, prijateljstvo, istorijske veze, kulturu, sportsku tradiciju i uspehe, sa željom da na evropskoj i svetskoj pozornici u bliskoj budućnosti afirmišemo naše države i region u smislu najviših vrednosti sporta i sposobnosti da priredimo domaćinstvo ovim eminentnim takmičenjima. Sigurni smo da će ova inicijativa stvoriti još mostova prijateljstva i saradnje između naših naroda, i da ćemo se zajedno radovati od 2024. godine – kada se bude donosila odluka o ovom projektu. Želim nam svima u realizaciji ove sjajne ideje uspeh i puno sreće”, istakao je Udovičić.

Uz razmatranje organizacije Evropskog i Svetskog prvenstva u fudbalu, ministri su istakli da bi ovaj model saradnje u budućnosti mogao biti primenjen i na druge manifestacije iz oblasti sporta i projekte posvećene omladini njihovih zemalja.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime