Žoze Murinjo i njegov ego – da li se priča ponavlja?

žoze murinjo-totenhem-otkaz
Murinjo je dobio otkaz u Totenhemu (FOTO: Getty Images)

Kažu da neko ko je uspešan u svom poslu nema i tu obavezu da bude simpatičan, što, kada je u pitanju portugalski fudbalski trener Žoze Murinjo, ponekad izgleda ne samo kao da ne postoji obaveza, nego i ideja da postoji i takav način ostavljanja utiska.

Žoze Murinjo je jedan od najboljih trenera koje fudbal ima u aktuelnom trenutku. Mnogobrojni trofeji i rezultati koje je ostvario tokom svoje karijere potvrđuju koliko kvalitetno obavlja svoj posao. Međutim, da često izgleda kao da mu je potreban dobar savetnik za odnose sa javnošću, takođe je tačno.

Oko toga da Portugalac oko sebe ne širi vibracije koje izazivaju simpatije, slažu se i rezultatski ,,murinjisti” i oni drugi, odnosno oni koji ga poštuju zbog uspeha, kao i oni koji za te uspehe zasluge pripisuju drugima. U poslednjih par nedelja Portugalac posebno ide na živce osvedočenim navijačima Mančester Junajteda. Njima naravno i nije puno trebalo, jer nije tajna da su od njega očekivali da donese titulu Premijer lige na Old Traford, pa im je izostanak tog trofeja najbolji izgovor.

Trakai – grad okružen jezerima i zamak izgrađen na ostrvu

Sa druge strane, Murinjo kao da se svojski trudi da ne bude simpatičan. Mnogobrojne izjave na račun Liverpula, ali i snage sopstvenog tima, pojačanja koja mu navodno nedostaju, podsetile su na neke ranije situacije koje izazivao u klubovima koje je vodio. One koje su se uglavnom završavale njegovim odlaskom ili otpuštanjem.

Zašto bi se Murinjo trudio da bude simpatičan, kad ima rezultate

Skoro da nije bilo odlaska sa klupe kome nije prethodilo živopisno ponašanje trofejnog stručnjaka. Mnogi su skloni da to pripišu njegovoj taktici kojom stvara alibi atmosferu, ali nisu bez osnova ni mišljenja koji to pripisuju i njegovoj ličnosti. Klubovi i navijači su to prihvatali kao deo paketa u kome je slatki deo trofeja umotan u onaj gorči koji se sastoji od njegovih manira.

Murinjo često deluje kao da nema previše poštovanja za klub koji vodi. U odnosu na trofeje više nego ponekad ispoljava stav kao da je u pitanju isključivo lična stvar. Zasluge su uglavnom njegove, a problemi dolaze sa neke druge strane.

Postao je najbolji strelac Evropskog prvenstva i nagradu posvetio Kristijanu Ronaldu!

Posebno je interesantno njegovo ponašanje pre nego što dođe do odlaska iz kluba. Već je u Benfici bilo zanimljivo kada je tražio produženje ugovora, a već sledeći dan otišao u Leiriju. Tamo je obećao ostanak do kraja sezone, ali je u januaru iskoristio priliku i ,,zbrisao” u Porto.

Čak ga ni svi uspesi u tom klubu nisu sprečili da iza leđa predsednika Porta dogovara prelazak u Čelsi. Naravno da je to protumačeno kao nedostatak poštovanja, ali i obrise stvaranja jendog velikog ega. Prvi mandat u Čelsiju je potrajao tri godine i poznato je šta je sve uradio za Abramovičev klub. On ga je ipak otpustio 2007. posle serije loših rezultata i lošeg ponašanja pod pritiskom koje je kilminiralo izazivanje vlansika Plavaca da ga otpusti.

Inter je bio najviše pošteđen lošeg ponašanja

Murinjo je najmanje nesimpatičan bio u Interu, ali je priliom odlaska iz Milana morao da naglasi da ga zanima da postane šampion Evrope sa tri različita kluba. Kako drugačije protumačiti takvu izjavu nego nemanje interesa za klub i odsustvo lojalnosti, što naravno, niko ne može da primi ravnodušno.

Mančester Junajted u prvom kolu dočekuje Lester, a kvota je odlična

U Madridu se po prvi put suočio sa nečim mnogo većim od sebe, na šta je regovao na nov način: počeo je da kritikuje svoje igrače u javnosti. Ni tu nije ostao bez trofeja, ali je i sa Bernabeua otišao voljom kluba. Usledio je povratak u London, gde je poneo i novu naviku arogantnog i ponekad ciničnog ophođenja prema igračima.

Bez obzira na dominaciju u sezoni 2014/15, okrenuo je fudbalere protiv sebe što je imalo uticaja na očajne rezultate na početku sledeće. Ishod je ponovo bio isti – otkaz pre vremena. Postalo je simptomatično da Murinjo čim se pojave problemi u igri ili izostane pobedonosna serija, reaguje omalovažavanjem igrača i zvaničnika kluba. To se nije promenilo ni na Old Trafordu, još jednom u nizu velikih klubova u kojima takav stav ne prolazi.

Jednostavno, pokazivanje da mu nije stalo, ne može da prođe. A Murinjo kao da se upinje da mu ponašanje ne prođe.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime