Zašto volonteri najviše vole utakmice u kojima igra Japan?

0
(Photo by Clive Rose/Getty Images)

Utisci posle završetka FIFA Svetskog kupa u Rusiji se i dalje sležu, a oni se svakako razlikuju u zavisnosti od toga šta je ko očekivao da dobije i vidi na okupljanju najboljih fudbalskih reprezentacija na svetu.

Naravno da se najveći deo tih utisaka odnosi na dostignuća na terenu, bilo da je u pitanju navijanje za selekciju svoje zemlje ili oduševljavanje fantastičnim golovima. Mundijal je najveća inspiracija svih fudbalera, pa smo tokom njegovog trajanja videli majstorije onih koji su došli kao zvezde, ali i onih koji su kao takvi iz Rusije otišli. Poteza koji zaslužuju da budu uvod u sportske emisije i tema rasprava ,,koji je bolji” je bio zaista veliki broj.

Azijski kup, nepoštovanje teritorija i legendarni Ali Dei

Glavna zbivanja su se dešavala na terenu gde su se nečije nade gasile, a nečije razgorevale, dok izuzimajući nekoliko interesantnih scena u samom finalu, oni koji su očekivali da će ,,spektakla” biti i van stadiona i terena, nisu imali sreće. Doba u kojem smo sve više svedoci navijačkih sukoba, nereda i nasilja, na proteklom Svetskom kupu nije našlo sopstvenu potvrdu. Najlakše, a verovatno i najtačnije bi bilo doneti zaključak da je to posledica dobre organizacije. Promena svesti u tako kratkom vremenskom periodu od trajanja klupskkih prvenstava na svim meridijanima u kojima smo se nagledali bukvalno svačega, pa do počletka Svetskog kupa, jednostavno nije moguća.

Japan je ponovo imao najurednije navijače

Međutim, jedna grupa navijača je i u Rusiji terala po svom, odnosno ponašala se onako kako je navikla. Japan je u Rusiji ostavio dobar utisak i na terenu, ali zahvaljujući navikama svojih navijača i van njega. Scene koje smo videli pre četiri godine u Brazilu kako navijači iz Zemlje izlazećeg sunca sami čiste tribine, ponovile su se i u Rusiji.

Fudbal, stil i legenda – to je Hidetoši Nakata

To u stvari nisu samo lepi maniri i vaspitanje, to je način života i nešto što nikome od njih ne pada teško. Čista i uredna životna sredina se u japanu podrazumeva, pa je logično zaklučiti da ne postoji razlog da fudbalski stadion bude izuzet, a da se navijačka populacija ponaša drugačije od ostalih. Zato smo ih i viđali opremljene ne samo navijačkim rekvizitima i atraktivnim kostimima, već i kesama u koje posle utakmice potrpaju sve što misle da ne treba da ostane iza njih. A to i bukvalno znači sve.

Iz tog razloga volonteri koji su u Rusiji angažovani za taj posao (oko 15 hiljada) nisu bili previše umorni posle mečeva Japana. Štaviše, njihov primer je bio toliko zarazan da su i pristalice još nekih selekcija viđene da na sličan način uređuju tribine posle svog boravka. To uostalom ne važi samo za navijače već i za japanske fudbalere koji tu naviku ponesu sa sobom i u inostranstvo.

Navika čišćenja i urednosti se stiče kroz obrazovni sistem

Ovakvo ponašanje ima snažno uporiše u tradiciji i kulturi japanskog društva. Ono ne samo da se uči kod kuće, već se takve navike stiču i u velikim sistemima kao što je obrazovanje u kome se stanovništvo tome uči od malih nogu. Štaviše, učenici sami čiste i održavaju škole, što se generalno smatra jednim delom obrazovanja i pripreme za život. Obrazovne ustanove odlično funkcionišu i bez sanitarnih službi.

Da li će Partizan postići više od dva gola u Beogradu?

Pojava pospremanja tribina je prvi put primećena 1998. godine u Francuskoj, kada je Japan debitovao na Svetskom kupu. Plava boja kesa je navodno takva zbog toga što se poklapa sa bojom dresova reprezentacije, pa deo tribina gde se nalaze navijači izgleda jednobojno. To se navodi kao razlog kako su uopšte stigle na tribine, a ubrzo su počele da se upotrebljavaju i u svoju pravu svrhu.

Ko god je boravio u Japanu ističe veliku urednost koja se vidljiva na ulicama gradova, a što nije baš slučaj u nekim drugim delovima sveta. Da bi se takav primer proširio, bilo bi potrebno promeniti čitave koncepte velikih sistema, ali i u ljudskoj svesti. Za sada će to verovatno ostati na nivou primera ove zemlje Dalekog istoka kojem ćemo se diviti svake četiri godine.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime