Za dve decenije od polufinala do finala: Francuska – Hrvatska 1998

Mandatory Credit: Shaun Botterill /Allsport

Ono što se pre dvadeset godina u Sen Deniju igralo kao polufinale, čudni fudbalski putevi su pretvorili u finale, pa će se u nedelju na stadionu Lužnjiki u Moskvi sastati učesnici tog dve decenije starog okršaja, Francuska i Hrvatska.

Nije da su se u tom periodu ove dve reprezentacije često sastajale, ali je bilo prilika da obnove sećanje na njihov prvi susret. Kao što je spomenuto, on se dogodio na mundijalu na kom je Francuska postala prvi domaćin koji je posle Argentine osvojio Svetski kup. Pored tri prijateljska meča, aktuelni rivali su jedini takmičarski susret imali na UEFA šampionatu Evrope u Grčkoj 2004. godine.

Susret u grupnoj fazi je tada završen bez pobednika (2:2), a nijedan od timova nije ispunio očekivanja javnosti. Hrvatska nije prošla grupu, a Francuska je u prvoj utakmici nokaut runde naišla na potonjeg šokantnog šampiona Grčku.

Otpetljavanje Čelsija: Sari i ‚‚sarizmo“, Konteova antiteza i ukradeni Žoržinjo

Trikolori su u Rusiju došli kao favoriti, ili bar u ulozi jednog od najvećih, pored Brazila, Nemačke, Španije, pa i Belgije. Sa druge strane, Hrvatska je bila spremna da prvi put posle 1998. godine nastavi takmičenje i posle grupne faze. Da imaju najozbiljnije namere pokazao je sam selektor Dalić koji je Nikolu Kalinića zbog neposlušnosti već na početku poslao kući.

Čvrst stav i nije mogao a da ne da rezultate. Posle tri pobede u grupi, došle su tri utakmice koje je Hrvatska redom rešila posle isteka devedeset minuta – dve boljim izvođenjem jedanaesteraca i jednu u produžecima. U odnosu na plasman od pre dvadeset godina, lestvica je podignuta na jedan nivo više, uz jasno isticanje namere da se napravi i najveće iznenađenje.

U želji da dođe do rezultata, Francuska se opredelila da bude pragmatična u igri

Ako se izuzme malo lutanje u fazi odbrane, Francuska je pokazala da joj do finala nije bila potrebna pomoć sreće, već samo jasno postavljeni ciljevi i zadaci. Fudbal koji su pri tome igrali, ne može se nazvati ni lepim, ni lepršavim. Sastav koji Didije Dešamp ima na raspologanju mu omogućava baš takav pristup, međutim, on se opredelio za drugačiji, tvrđi, onaj za koji se obično kaže da donosi rezultate.

Belgija – Engleska i ostali ,,duplikati“ na Svetskom kupu

Za sada mu je nemoguće prebaciti, iako bi ovako skoncentrisan kvalitet  na terenu mogao da izgleda spektakularno, sa velikim šansama da epilog bude isti. Francuska je u prošlosti imala timove koji su igrali fenomenalan fudbal, ali je najveći rezultat napravi onaj koji je se ,,provlačio”. Ruku na srce, i sastav Trikolora iz ’98 je imao potencijal za stvaralaštvo najvišeg nivoa, ali je Eme Žake doneo sličnu odluku kao i sada Dešamp i stavio lepotu u drugi plan.

Jedna od veza i sličnosti između ondašnjeg polufinala i sadašnjeg finala je baš Didije Dešamp. U oba slučaja se našao u ulozi kapitena, u Sen Deniju je to bio na terenu, a u Moskvi se njegova uloga nekada nazivala savezni kapiten ili u prevodu selektor. On je u nekadašnjem sastavu bio protivteža ,,čarobnjaštvu” Zinedina Zidana, a sada je takav talenat koji imaju Mbape, Pogba, Grizman i ostali, obuzdao u službi zamisli da se stigne do finala.

Dešamp je sve podredio ostvarenju cilja

U tome je uspeo, svesno se suočivši sa rizikom da ako ne Francuska ne postane šampion sveta, prvo što će mu prebaciti će biti manjak lepote u igri.

Sve kvote za preostala dešavanja na Svetskom kupu se nalaze ovde

Do čuvene utakmice u Sen Deniju, Francuska se u nokaut rundi provukla pored Paragvaja i Italije. Južnoamerikance su pobedili ,,zlatnim golom” Blana, a Azure izbacili boljim izvođenjem penala. Hrvatska je pobedila Rumuniju, a onda i Nemačku i to sa 3:0. U polufinalnom susretu je domaćin ,,morao” da pobedi, jer je cela nacija to očekivala.

Prvi deo igre je završen bez golova, a na početku drugog, Davor Šuker je doveo Hrvatsku u vođstvo. Minut kasnije (47) izjednačio je Lilijan Tiram nakon što je oduzeo loptu u blizini šesnaesterca protivnika. Isti fudbaler je u 69. minutu postavio konačnih 2:1 na prilično sličan način. Posebna zanimljivost je da Tiram do tada nije postigao nijeda gol za reprezentaciju.

Eme Žake i Miroslav Blažević su izveli sledeće sastave:

Francuska

bartez, Lizarazu, Blan, Desaji, Tiram, Đorkaef, Dešamp, Zidan, Peti, Karembe, Živarš. Igrali su i Lebef, Anri i Trezege.

Hrvatska

Ladić, Štimac, bilić, Soldo, Šimić, Asanović, Boban, Stanić, Jarni, Šuker, Vlaović. Prosinečki i Marić su ušli u drugpom poluvremenu.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime