Volgograd: Dve reke, snajperista Zajcev i Zvezdin protivnik Rotor

(Photo by Michael Regan/Getty Images)

Još jedan na spisku gradova domaćina Svetskog kupa koji se nalazi na obalama neverovatne Volge je nekadašnji Caricin, a u novijoj istoriji poznat kao mesto gde se odigrala jedna od najčuvenijih bitaka u Drugom svetskom ratu  – Staljingrad.

Naravno, promene imena su samo jedno od obeležja Volgograda koji je sa preko milion stanovnika, danas važan industrijski grad i administrativni centar istoimene oblasti.

Osnovan je krajem šesnaestog veka (1589) kao tvrđava Caricin u svrhu zaštite ruske teritorije duž Volge. Iako se u njemu dogodila jedna od odlučujućih bitaka u toku II Svetskog rata koja je posle neuspešne opsade grada dovela do kapitulacije tog dela nemačke armije (procenjuje se da je u bici samo Nemaca stradalo preko 600 hiljada), naziv Staljingrad (1925-1961) je dobio po Josifu Visarionoviču Staljinu koji je u njemu organizovao otpor Crvene armije tokom građanskog rata u Rusiji.

Mit o čoveku sa 100 golova: Brkovi, traka oko glave i magija u nogama

Grad je posle rata u potpunosti ponovo izgrađen, sa novim fabrikama i stambenim zgradama, protežući se uz reku u dužini od preko 60 kilometara. Volgograd je postao mesto gde se skoncentrisala raznovrsna proizvodna delatnost, otvoren je kanal koji povezuje Volgu i reku Don, hidroelektrana, a grad je 1980. godine postao i univerzitetski centar.

GettyImages 480787686
(Photo by Laurence Griffiths/Getty Images)

U periodu trajanja Svetskog kupa, vreme bi trebalo da bude idealno za odigravanje fudbalskih mečeva: temperature su za par stepeni više nego u ostalim gradovima u tolu leta, ali i kao takve kreću se u proseku oko 26 stepeni.

Volgograd poseduje istoimeni međunarodni aerodrom, ali je i veoma značajna raskrsnica železničkih linija koja povezuju sve delove zemlje. Reka Volga je sama po sebi velika saobraćajnica, a grad se nalazi na Ruti 40, mreži evropskih puteva koji povezuju gradove od francuskog Kalea na obali Lamanša, pa sve do Ridera u Kazahstanu.

Fudbal u gradu

Najpoznatiji klub u Volgogradu je Rotor, trenutno drugoligaš, osnovan još 1929. godine. Navijači Crvene Zvezde pamte bolje dane ove ekipe koja je bila protivnik Crveno-belima u nekadašnjem UEFA kupu u sezoni 1998/99, što su godine kada je Rotor imao najviše uspeha u Rusiji dva osvojivši puta drugo mesto.

Panama – Fantomski gol za istoriju

Imena koje je ova ekipa imala kroz istoriju su mnogobrojna i upečtljiva: Traktorostrojitelj, Traktor, Stal, Torpedo, Barikade.

Treba spomenuti i Olimpiju, klub koji se takmiči u nižim ligama i u kojem je karijeru započeo nekadašnji selektor Rusije Leonid Slutski.

Stadion

Volgogradska arena je izgrađena na mestu nekadašnjeg Centralnog stadiona u neposrednoj blizini Memorijalnog centra Mamajev Kurgan i ima kapacitet od oko 45 hiljada mesta. Stadion je izgrađen kao kompakta celina kružnog oblika, a na nemu će se odigrati četiri utakmice grupne faze Svetskog kupa.

Koliko će biti golova u našoj grupi?

U gradu postoji još nekoliko fudbalskih stadiona koje vredi spomenuti, a to su stadion Olimpija i Zenit, od kojih je ovaj drugi takođe renoviran u sklopu unapređenja fudbalske infrastrukture u Rusiji.

Poznate ličnosti

Rečeno je već da je Leonid Slutski trenersku karijeru započeo u Olimpiji iz Volgograda, klubu iz grada u kojem je i rođen. Jedan od najpoznatijih fudbalera, koji doduše nije iz Volgograda, ali je nastupao za Rotor, odnosno Traktor, je Anatolij Zinčenko, inače prvi sovjetski fudbaler koji je zaigrao za neki klub iz zapadne Evrope (Austrija iz Beča).

GettyImages 82035903
(Photo by Michael Gustafsson/Getty Images)

Čuvene ličnosti iz drugih sportskih disciplina su rođena Volgograđanka Jelena Isinbajeva, višestruka olimpijska i svetska šampiona i rekorderka u skoku sa motkom, kao i bivši teniser Nikolaj Davidenko koji živi u ovom gradu.

Hoće li Salah biti u sastavu protiv Urugvaja i šta može Egipat u tom meču?

Ime Vasilij Zajcev je sinonim za odbranu Staljingrada, a prema liku ratnog junaka i snajperiste je i snimljen igrani film ,,Neprijatelj pred vratima”.

Šta treba da se vidi u gradu

To su pre svega predivni predeli uz reke Volgu i Don, što obavezno znači posete nacionalnim parkovima Nižnjekoperski i Ust-Medvedicki koji se nalaze u oblasti nedaleko od grada. Ko želi da se upozna sa kozačkim načinom života, neizostavno treba da vidi Ilovlja muzej. Ljubitelji istorije Drugog svetskog rata neće propustiti posetu centru Mamajev Kurgan i odlazak u muzej Panorama, u kome se između ostalih eksponata nalazi i snajperska puška Vasilija Zajceva.

U gradu postoji nekoliko pozorišta i muzičkih teatara, kao i regionalna Filharmonija.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime