Vimbldonova „luda družina“, 30 godina kasnije

Vimbldon

Ova sezona bila je u neku ruku istorijska za engleski fudbal. To se čak ni ne odnosi na neverovatnu dominaciju Mančester Sitija Premijer ligom. Radi se o Vimbldonu, timu vaskrslom 2002. godine, koji je po prvi put završio sezonu iznad ozgloglašenog MK Donsa.

Priča je uglavnom svima poznata. Tadašnji gazda Vimbldona je 2004. preselio Donse u Milton Kinz i promenio naziv kluba prema novoj lokaciji, a navijači starog kluba su u predgrađu Londona osnovali novi klub.

Posle mnogo muka u nižim ligama, Vimbldon se uzdigao sve do trećeg ranga, Lige 1, i sustigao MK Donse. Ove sezone se prvi put desilo da završe na višem mestu od tima iz Milton Kinza, a da stvar bude slađa po navijače Vimbldona, MK je ispao u Ligu 2.

PREMIJER LIGA U BROJKAMA: KO JE „NAJENGLESKIJI“ TIM I ZAŠTO JE SALAH NAJBOLJI STRELAC

I samo desetak dana otkako je Vimbldon opstao u Ligi 1 na uštrb velikog rivala, slavi se 30. godišnjica od čuvenog finala FA kupa 1988. godine.

Čuvena „Luda družina“ je 14. maja te godine savladala još uvek svemoćni Liverpul i osvojila najveći trofej u svojoj istoriji. Kakav je to samo tim bio.

Vini Džouns, Dejv Besant, Džon Fašanu, Denis Vajs, Mik Harford, Lori Sančez… Skupina igrača koja je volela da „oseti“ protivničkog igrača uza sebe, naročito kada ga silovito udara. Naravno da je ozloglašeni Džouns u tome prednjačio, ali čitava ekipa bila je poznata po svojim ludorijama.

Vimbldonova „luda družina“, 30 godina kasnije
16 May 1988: The wimbledon players show off their backsides in Crazy Gang style during a Testimonial match for Alan Cork. Mandatory Credit: Pascal Rondeau /Allsport

Nadimak je pre svega stigao zbog njihovog ludog načina zabavljanja, smišljanja opakih smicalica saigračima, pa čak i menadžerima tima. Za njih ništa nije bilo nezamislivo, a godinama kasnije su otkrili da su se za veliko finale sa Liverpulom spremali – u pabu.

Tako nešto i nije iznenađenje, imajući u vidu njihovu reputaciju. „Luda družina“ je praktično tako bilo krštena pred širokim masama kada je legendarni engleski komentator Džon Motson izjavio: „Luda družina je savladala kulturni klub“, nakon što je Vimbldon savladao veliki tim Redsa.

Njihov reputacija se kasnije s godinama menjala, jer je i tim polako počinjao da igra sve sofisticiranije i sličnije ostalima timovima. Suludi startovi su postajali ređi, a i tim se postepeno menjao. Dolazili su novi igrači, a “Crazy gang” je ostajalo kao marketinški trik privlačenja medija, a jedno vreme čak i na dresu ispod grba.

LIVERPUL SE SADA BORI ZA TROFEJ LIGE ŠAMPIONA – HOĆE LI SAVLADATI REAL?

Na prelazu dva veka Vimbldon ispada iz Premijer lige i četiri godine kasnije prestaje da postoji u tom obliku prelaskom u Milton Kinz.

Bilo je to burnih 30 godina. Mnogo toga je stalo – od osvajanja FA kupa i izostajanja u evrotakmičenjima zbog aktuelne zabrane učešća engleskim timovima nakon tragedije na Hejselu, pa sve do osnivanja novog kluba koji se uzdigao poput feniksa i nema nameru da se zaustavi. Donsi danas slave trofej iz 1988., ali ni sudbina im više ne izgleda tako bledo.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime