Velika trojka sve više u dvočlanom sastavu – Sporting i ove godine bez titule

(Photo by Gonzalo Arroyo Moreno/Getty Images)

Portugalski fudbal je karakterističan po trijumviratu koji čine Benfika, Porto i Sporting i čije se rivalstvo i istorija (kao i u još nekim zemljama, ali mnogo drastičnije izraženo) naziva jedinstvenim imenom Velika trojka.

Međutim, Velika trojka u ovom veku može da se shvati u donekle ograničenom smislu. Razlog je taj što Sporting iz Lisabona i dalje ne uspeva da uhvati korak sa najvećim rivalima. Lavovi zapravo nemaju pravi odgovor na uspehe koje ređaju Benfika i Porto već više od tri decenije, odnosno od 1982. godine, od kada je Sporting samo dva puta osvojio šampionat Portugala.

Parma na putu ozdravljenja: Juriš ka Seriji A i mestu koje im pripada!

Iako se činilo da bi ova sezona mogla da se završi drugačije, sva je prilika da neće. Možda se stvari ne mogu posmatrati na taj način, ali su poslednje nade Zeleno-belih nestale posle poraza Benfike od Porta prošlog vikenda. Razlika u odnosu na vodeći Porto je sada pet bodova, što je na u prvenstvu ove zemlje obično rešena stvar, čak i kada ima mnogo više do kraja nego četiri kola.

Sporting neku utehu može da pronađe u tome što ni Benfika neće biti prvak, ukoliko Porto ne napravi neki ogroman kiks. Međutim, nikome na Žoze Alvaladeu ta činjenica neće doneti posebno zadovoljstvo. Titula se na tom stadionu nije proslavila od sezone 2001/02 kada je Lavove do uspeha predvodio Rumun Laslo Bolonji, a najbolji strelac bio legendarni Mario Žardel sa 42 postignuta gola.

Posebno je zanimljivo da je isti fudbaler bio najbolji strelac i dve godine ranije, kada je Sporting prekinuo svoje prvo dugo čekanje na titulu (18 godina), samo što je tada nosio dres Porta.

Derbi dela Kapitale: Šta znače Kolarov i Mihajlović za derbi Rima?

Koliko Sporting ,,kaska” za Orlovima i Zmajevima, zapravo se najbolje vidi po broju najvećih trofeja: Benfika ima čak dvostruko više titula (36), a Porto jedanaest više (27). Bio je Sporting blizu pre dve sezone kada je završio iz gradskog rivala sa samo dva boda zaostatka. Nažalost, navijači i dalje ostaju bez radosti.

Sporting se potpuno stabilizovao, ali trofeja i dalje nema

Obećavajuća era je započela izborom Bruna Karvalja za predsednika u martu 2013. godine. Pod njegovim vođstvom klub je finansijski stao na noge, a klub se stabilizovao i na organizacionom planu. Njegove pozicije su toliko dobre da je prošle godine ponovo izabran sa više od 85% glasova.

Na redu je još jedan londonski derbi, može li Vest Hem do sva tri boda?

Karvaljo je 2015. godine u klub doveo Žorža Žesusa, ali se ozbiljan i kvalitetan rad vratio samo u obliku trofeja Liga kupa. Inače, Sporting je u periodu od 2009-13 promenio čak devet trenera, a samo jednom je bio bolje plasiran od četvrtog mesta. Postoje i mišljenja koja ukazuju na to da je klub više zainteresovan za solidnu ,,ekonomiju” nego za trofeje, ali su takve konstatacije u većini slučajeva na nivou spekulacija.

Prošle sezone je po efikasnosti Sporting veoma malo zaostajao za najvećim rivalima – od Benfike je postigao četiri, a od Porta tri gola manje, a poseban kuriozitet je da je polovinu od 68 golova Lavova dao napadač Bas Dost! Ove sezone je ta razlika mnogo izraženija, pa možda i tu treba potražiti neke od razloga preranog ispadanja iz trke.

Teoretske šanse da Sporting postane šampion i dalje postoje, ali su one zaista male. Pre svega, Porto ima najlakši raspored u četiri preostala kola dok Lavove 5. maja očekuje lisabonski derbi.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime