Vajt Hart Lejn, Ozi Ardiljes, Glen Hodl i het trik Klajva Alena: Totenhem – Vest Hem 1987

1987: Clive Allen of Tottenham Hotspur celebrates a goal during the Barclays League Division One match against West Ham United played at White Hart Lane in London, England. Mandatory Credit: Allsport UK /Allsport

Kada se govori o londonskim fudbalskim rivalstvima, ono koje između sebe imaju Totenhem i Vest Hem se ne navodi kao najznačajnije ili sa najvećom dozom netrpeljivosti, ali se s obzirom da postoji još od pretprošlog veka, ni u kom slučaju ne sme izostaviti ili zanemariti.

Naime, istorijat duela Mamuza i Čekićara traje punih 120 godina, za koje vreme su se ekipe sastale preko 260 puta. Podaci o prvom zvaničnom meču se odnose na duel koji je odigran u septembru 1898. godine, a navodi se i broj posetilaca kojih je tada bilo oko 4 hiljade. Totenhem je pobedio rezultatom 3:0,  kao i u dva sledeća susreta naredne godine u kojima je ostvario gol razliku 9:1.

Kejn neće igrati, ali koja dvojica golgetera su obeležila derbi Čelsi-Totenhem?

Inače, Vest Hem je tada nosio naziv Temza Ajronvorks, da bi dve godine kasnije bio ponovo oformljen pod sadašnjim imenom.

Od tog doba su obe ekipe ostavile značajan trag u ostrvskom fudbalu, ali onaj dublji ipak pripada Mamuzama. Totenhem je naime u svoj severni deo Londona (Vest Hem pripada istočnom kraju grada) donosio trofeje iz svih domaćih takmičenja i to u više navrata, pa čak i evropskih, dok su Čekićari u svojoj istoriji osvajali samo FA kup i jednom nekadašnji Kup pobednika kupova.

Kada je u pitanju Liga kup u kome će se ekipe sastati u sredu uveče, Vest Hem je samo dva puta učestvovao u finalnim mečevima (1966, 1981) i oba puta izgubio. Sa druge strane, Totenhem je osam puta bio akter finala iz kojih je četiri puta izlazio kao pobednik. Naravno da nije moglo da prođe bez međusobnih susreta ni u ovom takmičenju. Severno-istočni derbi je u Liga kupu viđen osam puta, a Čekićari imaju jendu pobedu više (4:3).

Vest Hem i Totenhem se nisu sretali u finalu Liga kupa

Nažalost, nijednom snage nisu odmerili u finalu ovog takmičenja. U prošlogodišnjem okršaju pobeda je prišala Vest Hemu (3:2), kao i u onom koji je odigran 2013. godine (1:0). Totenhem je poslednji put proslavio pobedu 2003. godine kada je rezultat bio 1:0. Upravo Mamuze imaju čast da budu vlasnici najubedljivijeg trijumfa u ovom derbiju, a koji je igran u okviru Liga kupa.

Najgorih 10 pojačanja u istoriji Totenhema

Radi se o duelu  koji je odigran u februaru 1987. godine na Vajt Hart Lejnu. Kao uvod u taj duel je bila prva utakmica koja je na Apton parku završena bez pobednika (1:1), zbog čega je prema propozicijama takmičenja susret morao da bude ponovljen. On je međutim protekao u punoj dominaciji Mamuza koji su rivala ispratili sa čak pet golova u mreži.

Totenhem je kasnije u polufinalu igrao protiv omraženog Arsenala, ali nije uspeo da se probije u finale.

Dres Mamuza je nosio čuveni Ozi Ardiljes

Domaćin je tada imao izvanredan sastav u kome su glavi igrači bili Osvaldo Ardiljes, Glen Hodl, Niko Klasen, Gari Mabut, a na golu se nalazio Rej Klemens. Susret je obeležio Klajv Alen sa tri pogotka, dok su preostala dva postigli Klasen i Hodl.

Ni Vest Hem nije bio bez slavnih imena, a među onima čije je vreme tek trebalo da dođe je bio Pol Ins. Među istaknutijim pojedincima su se nalazili Toni Koti, Bili Bonds, Rej Stjuart, Toni Gejl.

Trener Totenhema je u tim susretima bio Dejvid Plit, a Vest Hem je vodio Džon Lajl. njih dvojica su na teren Vajt Hart Lejna izveli sledeće sastave:

Totenhem

Rej Klemens, Mičel Tomas, Deni Tomas, Osvaldo Ardiljes, Ričard Gaf, Geri Mabut, Klajv Alen, Pol Alen, Kris Vodl, Glen Hodl, Niko Klasen

Vest Hem

Fil Parks, Rej Stjuart, Džordž Paris, Toni Gejl, Bili Bonds, Alan Devonšajr, Mark Vord, Frenk Mekeveni, Alan Dikens, Toni Koti, Nil Or

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime