PROMENE U EVROPSKIM TAKMIČENJIMA: Veći broj klubova i nov format LŠ,LE i LK- šansa za Srbiju!

liga šampiona
Real i Liverpul se bore za krov Evrope! (FOTO: Guliver Images)

UEFA je na Izvršnom kongresu u Beču obznanila promene u Ligi šampiona, pre svega one vezane za broj učesnika i format takmičenja, a ista sudbina očekuje i druga dva takmičenja pod okriljem evropske kuće fudbala.

Nije samo grupna faza Lige šampiona proširena sa 32 na 36 klubova, isti format od sezone 2024/25 imaće i Liga Evrope i Liga konferencije.

Osim povećanja broja učesnika, svaki tim u grupnoj fazi Lige šampiona sada će igrati minimum osam mečeva umesto dosadašnjih šest, uz primenu tkzv “švajcarskog modela takmičenja”.

Tek na kraju zaključka o promenema, UEFA je pojasnila da ni Liga Evrope ni Liga konferencije neće biti igrani po dosadašnjem formatu. U oba takmičenja broj klubova koji se takmiči biće isti kao u Ligi šampiona.

Ligu Evrope očekuje ista sudbina kao LŠ, osam mečeva u grupi, a po novom modelu takmičenja svi timovi biće rangirani na jednoj tabeli iako neće igrati svako sa svakim kako je to slučaj na primer u košarkaškoj Evroligi.

Najmanje je poznato o sudbini Lige konferencije, najmlađeg takmičenja UEFE. Iako će imati isti broj timova kao LŠ i LE svaki od timova igraće po 6 utakmica- kao do sada. U narednim danima očekuju se detaljnije informacije o tome.

Evidentno je da UEFA ovim odlukama podilazi najjačim evropskim ligama, što je najverovatnije rezultat ranijeg pritiska najbogatijih timova koji su zamalo formirali Superligu. Pretpostavlja se da ovim promenama pokušavaju da spreče neke naredne slične pokušaje najmoćnijih.

Realno gledano, povećanje formata u grupnim fazama LE i LK smatra se kao ustupak manjim ligama, neki vid kompenzacije za odluke vezane za LŠ.

Između ostalog, to mogu biti odlične vesti za Srbiju. Jasno je da će Crvena zvezda i Partizan imati dodatno olakšan zadatak da izbore svoja mesta u grupnim fazama takmičenja sada kada se umesto dosadašnjih 96 timova kvalifikuje 108. Ipak, veliku šansu imaju i ostali timovi iz Super lige Srbije, jer najmanje još jedan, a možda čak i dva kluba mogli bi da izbore svoje mesto u Ligi konferencija.

Činjenica da je Srbija napredovala na klupskoj listi i da ćemo od sezone 2023/24 imati pet predstavnika u Evropi, odnosno da će i trećeplasirani imati zagarantovanu najmanje grupnu fazu Lige konferencije, trebalo bi da bude iskorišćena na najbolji način.

ADEJEMI JE BORUSIJINO BLAGO: Sjajni napadač pojačao „Milionere“

OBAVEZNO POGLEDAJTE: Ognjen Radosavljević: Liga šampiona, Zvezda i Partizan u Evropi… | Sport Fokus Podcast EP47

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime