Trakai – grad okružen jezerima i zamak izgrađen na ostrvu

0
TRAKAI, AUGUST 5: A general view of the opening ceremony of the 2002 World Rowing Junior Championships near the Island Castle on Lake Galve in Trakai, Lithuania on August 5, 2002. (Photo by Mindaugas Kulbis/Getty Images)

Prema onome što je viđeno u prvoj utakmici, Partizan bi više trebalo da bude zabrinut svojim izdanjem, odnosno neizdanjem, nego onim što je na terenu pokazao njegov protivnik Trakai.

Čak i sa tako neznatno prednošću, Crno-beli su veliki favoriti da nastave takmičenje u kvalifikacijama za UEFA Ligu Evrope. U svakom slučaju, neuništivi Miroslav Đukić i njegovi fudbaleri će imati šta da vide u litvanskom gradiću po kojem je i klub dobio ime. Sam nadimak koji glasi Grad jezera, već nagoveštava o kakvom se naselju radi.

Srpska baza na Baltiku – Svetlogorsk!

Trakai je grad okružen ovom vrstom vodenih površina, s tim da je većina naselja smeštena na delu tla između dva jezera: Luka i Totoriškes. U samom regionu se nalazi čak dvesto jezera, od kojih je najdublje i najveće Galve iz čije vode se pomalja dvadeset i jedno ostrvo. Početkom devedesetih je u svrhu očuvanja istorijske zaostavštine osnovan Trakai istorijski nacionalni park koji je jedini takve vrste u Evropi.

Trakai je izgrađen prema legendi o hiru žene Velikog vojvode

Ime grada potiče od istoimene litvanske reči koja znači proplanak, a postojanje se prvi put pominje u četrnaestom veku.  Legenda koja govori o nastanku grada kaže da ga je Veliki vojvoda po imenu Kestutis izgradio na ostrvu okruženom jezerima samo da bi zadovoljio hir svoje žene. Dva naredna veka su ujedno i Zlatno doba ovoga grada koji se tada smatrao za de fakto prestonicu Litvanije. U petnaestom veku dobija povelju grada i postaje značajan admimistrativni i trgovački centar ne samo u svojoj oblasti.

Veliko vojvodstvo Litvanije se u šesnaestom veku pridružuje Poljskoj, a grad u sledeće trpi velika razaranja u Rusko-poljkom ratu. Krajem osamnaestog veka zakratko postaje deo Ruskog carstva, da bi posle velikog rata oblast ponovo pripala Poljskoj. Kao i mnogo toga u tom delu Evrope, nastavak istorije je doneo još jedan preokret u vidu aneksije od strane Sovjetskog Saveza.

Tanger, mesto gde je Herkul spojio mora i gde se Španci bore za trofej!

Sam grad je u najvećoj meri naseljen Litvancima, ali značajne zajednice imaju Poljaci i Rusi. Za istoriju je važno postojanje Karaima, danas male etničke grupe koju je krajem 14. veka u Trakai doveo Veliki vojvoda Vitautas posle ratova protiv Zlatne horde na Krimu. Trakai danas broji nešto preko pet hiljada stanovnika, a zbog svoje lepote i blizine Viljnusu (28 kilometara) važi za jednu od najvećih turističkih atrakcija u zemlji.

Zamak Trakai je nezaobilazna turistička atrakcija

Prvo što se ističe je zamak koji se u potpunosti nalazi na jednom od ostrva. Do njega vodi tristo metara dugački drveni most, preko kanala koji svojom dužinom od dvanaest kilometara povezuje sva okolna jezera. Zamak je mnogo godina tokom svog postojanja bio ommilejna rezidencija litvanskog plemstva, što kao mesto odakle su vladali, što ironijom sudbine kao zatvor za plemiće u koji je pretvoren tokom šesnaestog veka.

Jedan veliki deo kompleksa zamka je renoviran u eri Sovjeta, ali u isto doba i zaustavljen od strane Nikite Hruščova lično.

Fudbalski klub Trakai je mlad klub, osnovan tek pre trinaest godina. Sa takmičenjem je počeo godinu dana kasnije, a od 2014. se takmiči sa najboljim klubovima Litvanije. NIje mu trebalo mnogo da se prilagodi  – 2015 i 2016. godinu završava kao vicešampion, a prošlu na trećem mestu A lige. Zanimljivo je da na stadion može da stane celokupno stanovništvo grada pošto mu je kapacitet 5.500 mesta.

Kvota na Partizan ne bi trebalo da se propusti!

Prethodne sezone je dogurao do treće runde kvalifikacija, ali nije učestvovao u predkvalifikacionom kolu. Jedan od poznatijih fudbalera je svakako Dinijar Biljaletdinov, nekadašnji reprezentativac Rusije koji je za Zbornaju odigrao 46 mečeva, a između ostalih klubova nastupao i za Everton, te Lokomotivu, Spartak i Rubin.

Kapiten je Dejvidas Česnauskis koji je nakupi preko šezdeset reprezentativnih nastupa. Deo karijere je proveo u Dinamu i Lokomotivi iz Moskve, a igrao je i za Harts, Ergotelis i Aris.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime