Totenhem vs Ajaks i koliko su retki susreti ostrvljana i lala

dusan tadic-ajaks-fudbal-dres
Pojavile se fotografije novog navodnog dresa Ajaksa (FOTO: Dean Mouhtaropoulos/Getty Images)

Ono što upada u oči pred polufinalni duel Lige šampiona koji će Totenhem i Ajaks odigrati u Londonu, osim činjenice da je ovo njihov prvi susret u istoriji, je i veoma mali broj dosadašnjih englesko-holandskih okršaja u polufinalima i finalima evropskih takmičenja.

Čudna situacija s obzirom na to kakav je rejting timova iz ovih zemalja na starom kontinentu, kao i na učestalost njihovih nastupa. Primera radi, Ajaks je šest puta bio u finalima nekadašnjeg Kupa šampiona i Lige šampiona, ali mu nijedan protivnik nije bio iz Engleske. Kao ,,posledica” je stvaranje rivaliteta sa klubovima iz Kalča sa kojima se za trofej borio čak četiri puta.

Totalni fudbal na delu ili kako se Ajaks poigravao sa velikim Realom

Kada je u pitanju najjače evropsko klupsko takmičenje, u njegovoj celoj istoriji je viđeno samo jedno polufinale u kkojem su megdan podelili timovi iz ovih zemalja. Igrom slučaja, jedan od učesnika je bio Ajaks. Radi se o sezoni 1979/80, kada su se Kopljanici u polufinalu namerili na Notingem Forest. Epilog je poznat – za čuvenu generaciju Brajana Klafa tadašnji Ajaks je bio samo usputna stanica do odbrane titule u finalnom meču sa Hamburgom.

Za razliku od Ajaksa, Totenhem nikada nije bio šampion Evrope, ali je u nekim stavrima preduhitrio ekipu iz Amsterdama. Mamuze su prve igrale u polufinalu ovog takmičenja kada ih je 1962. godine savladala Benfika. Takođe su prvi došli do evropskog trofeja, sa razlikom da je titula osvojena u Kupu pobednika Kupova 1963. godine. Totenhem je trijumfovao i u nekadašnjem UEFA kupu u dva navrata (1971/72, 1983/84).

Ajaks i Fejenord su početkom sedamdesetih bili stalni akteri finalnih mečeva

Ajaks je svoje prvo polufinale, ali i finale u Kupu šampiona odigrao 1969. godine, kada je započeo petogodišnji period tokom kojeg je bar jedan holandski klub igrao u finalu takmičenja. Pored Kopljanika, to je učinio šampion iz 1970. godine Fejenord. Poslednje učešće u polufinalu jedne ekipe iz zemlje lala pripada PSV-u (2005).

Iako su klubovi iz ovih zemalja osvojili ukupno osamnaest titula šampiona Evrope, osim spomenutog polufinalnog meča Ajaksa i Notingema, pravo je čudo da se nikada ni pre, ni kasnije nisu susretali u završnoj fazi takmičenja.

Zvezda još pamti Alana Simonsena, ali ga pamte i Mamuze: Barselona – Totenhem 1982

Najlošija slika je u nekadašnjem Kupu pobednika kupova, koji su Totenhem i Ajaks osvajali po jednom. U njemu nikada nije došlo ni do jednog polufinalnog ili finalnog susreta engleskih i holandskih timova.

Prosek vadi Liga Evrope, odnosno takmičenje koje je nekad nosilo naziv UEFA kup. Naime, i Totenhem i Ajaks su po jednom igrali finale sa klubom iz zemlje sadašnjeg protivnika. U sezoni 1973/74 Totenhem je u finalu poražen od Fejenorda, a Ajaks pre dve godine izgubio od Mančester Junajteda. Treći englesko-holandski okršaj se dogodio u sezoni 1980/81 kada je Ipsvič bio bolji od AZ Alkmara.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime