To ne može u svim Ligama petice, ali u Francuskoj može – PSŽ ponovo vlasnik trostruke krune

PSŽ
PARIS, FRANCE - MARCH 06: PSG line up prior to the UEFA Champions League Round of 16 Second Leg match between Paris Saint-Germain and Real Madrid at Parc des Princes on March 6, 2018 in Paris, France. (Photo by Matthias Hangst/Getty Images)

Posle jedne godine pauze, PSŽ je ponovo postao vlasnik trostruke krune u Francuskoj, još jednom potvrdivši da je fudbal u zemlji Galskih petlova postao izuzetno predvidiv kada su u pitanju domaći trofeji.

Podatak da su Sveci pobedom protiv niželigaša Erbijea uzeli trinaesti trofej u prethodnih pet sezona, odnosno nisu osvojili samo dva od ,,ponude” u tom periodu zaista zvuči impozantno. Parižani bi doduše menjali jedan deo tih odličja za onaj evropski u čiju svrhu su stvorili basnoslovno skup tim. Nažalost, za sada će morati da se zadovolje činjenicom da su u poslednjih nekoliko godina tri puta osvajali takozvani ,,trebl”.

Trostruka kruna je na vidiku, ali PSŽ želi i nove rekorde!

Kao što je poznato, nemaju sve Lige petice takvu mogućnost. Trenutno su to samo Francuska i Engleska, dok je u periodu od 1997-2007 osvajanje ,,triplete” bilo moguće i u Nemačkoj. Toliko je u zemlji svetskog šampiona potrajao Liga kup, takmičenje koje je postojalo i u Španiji, ali samo četiri godine (1983-1986), dok ga u Italiji niije bilo.

,,Tripleta” je u Engleskoj nemoguća misija

Osvajanje trostruke krune se uvek smatralo vrhunskim dostignućem, jer je priroda u kup takmičenjima takva da su velika iznenađenja uvek moguća. Zapravo ne samo da su moguća, nego se i dešavaju, zbog čega se u Engleskoj ne zna za takav uspeh. Doduše, Liverpul i Mančester Junajted mogu da se pohvale ,,treblom”, ali takvim koji uključuje evropski trofej.

U Engleskoj se zbog toga izuzetno ceni i dupla kruna, pogotovo kada se osvoji prvenstvo i FA kup.

Četvorogodišnji period u Španiji tokom kojeg su klubovi imali šansu da se okite sa tri odličja, nije zapamćen u tom smislu. Ispostavilo se da je taj period isuviše kratak za takvo dostignuće.

Bajern je spreman za duplu krunu, ali šta ima da kaže Frankfurt?

Dekada tokom koje se u Nemačkoj praktikovalo igranje tri takmičenja je ipak bila dovoljna da to učini veliki Bajern. Bavarci su bili neprikosnoveni vladaoci domaćeg fudbala u sezonama 1999/00, 2004/05, 2007/08. Zanimljivo je da je ovo takmičenje u Nemačkoj održano i tokom sezone 1972/73 uslovljeno činjenicom da je šampionat odložen zbog tragedije na Olimpijskim igrama u Minhenu, a tada je trofej uzeo Hamburger.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime