Tamo gde pobeda vredi više: Počeo je FA kup!

Čelsi je na Vembliju uspeo da završi još jednu sezonu sa trofejom u vitrinama. Antonio Konte je u poslednjem zvaničnom meču na klupi Plavaca doneo i drugi domaći pehar svom klubu i tako okončao svoju odiseju u Engleskoj.

Tačno 83 dana kasnije, FA kup je ponovo počeo. Najstarije fudbalsko takmičenje je započelo svoje 138. izdanje, a mečevi igrani tokom vikenda predstavljaju vrhunac za veliki broj klubova.

FA kup, ne samo što je najstarije, već je i najbrojnije profesionalno fudbalsko takmičenje na svetu. Ova sezona, doduše, broji jedan tim manje u odnosu na prošlu godinu – biće ih tačno 736 klubova učesnika. U petak 10. avgusta počela je dodatna preliminarna runda FA kupa.

Stainton Park

Ova runda je prva od šest kvalifikacionih rundi na putu ka prvom kolu – slede preliminarna runda, kao i prva, druga, treća i četvrta kvalifikaciona runda. Za mnoge ljubitelje fudbala u Engleskoj, ovaj vikend predstavljao je suštinu fudbala.

Dodatna preliminarna runda broji tačno 368 timova, tačno polovinu svih učesnika ove sezone. To su uglavnom ekipe iz devetog i 10. ranga engleskog fudbala, sa izuzetkom nekih timova iz osmog ranga.

IGRAČ, TRENER, MENADŽER: ŠTA TRENUTNO RADI KEISUKE HONDA?

Upravo je 10. rang poslednji rang koji može da učestvuje u ovom legendarnom takmičenju. On broji čak 19 regionalnih, okružnih liga. Tim klubovima, mečevi u kvalifikacijama za FA kup ne predstavljaju samo veliku čast i privilegiju, već i izvor prihoda.

Kako se radi o amaterskim klubovima, njih je naročito obradovala informacija iz Fudbalske asocijacije da su nagrade za FA Kup ove godine praktično duplirane. Tako će 184 pobednika dodatne preliminarne runde zaraditi 2250 funti i obezbediti sebi još 960 funti, u slučaju da izgube u narednoj preliminarnoj rundi. Tih (najmanje) 3210 funti za klubove predstavlja velike prihode važne za njihovo funkcionisanje.

 

DkQaSO0XoAAiUxe e1534078043407

Poraženi tokom ovog prvog vikenda FA kupa zaradiće utešnih 750 funti. Ipak, oni koji se plasiraju dalje, imaće priliku da se bore za plasman u prvu kvalifikacionu rundu i tako zarade ukupno 5140 funti. Zvuči mizerno, ali ovim ponosnim malim klubovima takav novac je neprocenjiv.

Tako će Prestvič Hejs, desetoligaški klub iz šire okoline Mančestera, moći da se diči da su pred svojih 188 navijača savladali Ebi Hej, ekipu iz devetog ranga. Time su dobili priliku da se u preliminarnoj rundi sastanu sa osmoligaškim klubom Radklif i pokušaju da naprave još jedan podvig.

Ništa u ovoj priči nije spektakularno, niti je išta glamurozno. Ove utakmice igraju se daleko od očiju najšire javnosti, ali predstavljaju veliku važnost za engleski fudbal. Ovde se amaterski i poluprofesionalni klubovi sastaju u svojim herojskim pokušajima da ostvare retko ostvarivane rezultate u istorijama svojih klubova.

KO ĆE OSVOJITI NAJSTARIJE FUDBALSKO TAKMIČENJE?

Ko zna, možda neki od ovih timova uspe da preskoči svaku od šest kvalifikacionih rundi i vidi sebe u prvom kolu najstarijeg fudbalskog takmičenja. Tog 10. novembra, počeće glavni žreb, sa 124 kluba učesnika, kada se kosturu takmičenja budu pridružili klubovi poput Sanderlenda, Čarltona i Nots Kauntija – odnosno timovi iz Lige 1 i Lige 2.

I upravo je to pokazatelj koliko je težak put ovim malim klubovima na putu od blatnjavih poljana do Stadiona svetlosti ili nekog sličnog impozantnog stadiona. Njihovo takmičenje počinje tri meseca ranije i može ih čekati između šest i maksimalnih 12 mečeva na putu do nezamislivog prvog kola (u slučaju ponovljenih mečeva).

Oni možda jesu daleko od susreta sa Vimbldonom, Šruzberijem, Lutonom i ostalima, ali njihova upornost neće biti manja zbog toga. Oni se bore za golu egzistenciju i njima vrednu novčanu nagradu, ali i podsećaju kakvi su bili počeci fudbala na Ostrvu.

Blatnjavi, siromašni i nimalo glamurozni. Oni održavaju davnašnji duh fudbala. Zato, kada dva tima 18. maja 2019. budu istrčala na Vembli pred 90 hiljada gledalaca, setite se Šildona, Morpet Tauna, Loksvuda i Krojdona.

I oni su deo FA kupa.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime