Mundijal kakav ne pamtimo – Fifa objavila novi format Svetskog prvenstva

4
-Svetsko prvenstvo-fudbal-
Velike promene u formatu Svetskog prvenstva (FOTO: Starsport)

Na narednom Svetskom fudbalskom prvenstvu 2026. godine u Meksiku, Kanadi i SAD nastupiće 48 reprezentacija koje će biti podeljene u 12 grupa, saopštila je danas Međunarodna fudbalska federacija (Fifa).

Veće Fife je danas u Kigaliju odlučilo da će na turniru 2026. godine reprezentacije biti podeljene u 12 grupa po četiri, a ne u 16 grupa po tri ekipe kako je prvobitno planirano.

To znači da će se na narednom Mundijalu umesto 80 planiranih, odigrati još 24 utakmice – ukupno 104.

“Na osnovu temeljnog pregleda koji je uzeo u obzir sportski integritet, dobrobit igrača, putovanje ekipa, komercijalnu i sportsku privlačnost, kao i iskustvo tima i navijača, Veće Fifa je jednoglasno odobrilo predloženu izmenu formata takmičenja iz 16 grupa od po tri reprezentacije u 12 grupa od po četiri ekipe”, navela je Fifa u saopštenju.

“Prva dva i osam najboljih trećeplasiranih timova prolaze u drugi krug od 32 ekipe. Revidirani format umanjuje rizik od tajnih dogovora i osigurava da sve ekipe odigraju najmanje tri utakmice, ali i osigurava uravnoteženo vreme odmora”, dodaje se u saopštenju.

Meridian ima najbolje kvote

Svetsko prvenstvo 2026. godine igraće se u 16 gradova – 11 u SAD, tri u Meksiku i dva u Kanadi – i trajaće šest nedelja, u periodu jun-jul.

Bonus video:

4 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime