Superklasiko u Madridu – da li će pobediti fudbal?

river plata-kopa libertadores
River će morati bez golmana (Photo by Demian Alday/Getty Images)

Nakon što se tresla gora, ipak se rodio miš, jer se ni Boka Juniors ni River Plata, sudeći prema epiologu, nisu dovoljno bunili protiv odluke da se Superklasiko, odnosno druga utakmica finala Kopa Libertadores odigra u Madridu.

Bilo je ideja o neodlasku, kvalifikacija da je činjenica da se utakmica igra u Madridu bruka za argentinski fudbal, da je besmisleno da se ne igra u Južnoj Amerci, ali se na kraju nijedna klub nije odlučio na radikalne mere. Konmebol je isterao svoje, pa će se Supeklasiko umesto na Monumentalu, igrati na Santjago Bernabeu. Prvo su u Španiju doputovali fudbaleri Boke Juniors, a zatim su u Madrid stigli i igrači River Plate.

Nasilje je porazilo fudbal u Argentini: Šta dalje?

Neki ovu utakmicu nazivaju najvećim fudbalskim spektaklom ikada odigranim u Madridu, mada se sa tim verovatno ne bi složili navijači Kraljevskog kluba, a ni Barselone iz čijih redova ne stižu vesti o posebnoj zainteresovanosti za ovaj duel. Njima je njihov Klasiko svakako važniji od bilo koje druge utakmice, pa makar ona nosila i prefiks ,,super” ispred iste oznake.

Santjago Bernabeu će svejedno biti krcat, jer se očekuje da ga najvećim delom popune pristalice argentinskih klubova. Ono što nije izbegnuto u Buenos Airesu, a to su neredi, je nesumnjivo potencijalna opasnost i za Madriđane. Jedan od najžešćih rivalstava na svetu će imati priliku da se pokaže na delu, mada bi se moglo to nazvati i nedelom, na nepoznatom terenu i u momentu kada su svi koji ne učestvuju, razočarani svime što se dogodilo u Argentini.

Superklasiko je daleko i od Old Firma po nekim stvarima

Neki drugi su opet, uporedili Superklasiko sa čuvenim derbijem između glazgovskih Rendžersa i Seltika, naglasivši da ovaj drugi u tom poređenju izgleda kao sudar timova dvaju osnovnih škola. To je naravno malo prenaglašeno, ali je činjenica da fudbalska strast u Argentini prečesto dobija nasilne oblike. Kao što smo videli, toga nisu pošteđeni ni fudbaleri.

Superklasiko: Maradona ga je igrao, Mesi nije, a Batistuta i Kaniđa su menjali dresove

Najstrašniji epilog u vezi sa ovom utakmicom je ono što se desilo na Monumentalu 1968. godine. Tada se urušio jedan deo građevine, pri čemu je poginula sedamdeset jedna osoba. To se i danas smatra najvećom katastrofom u istoriji argentinskog fudbala.

Madrid je za ovu priliku pripremio preko dve i po hiljade policajaca koji bi trebalo da spreče svaku vrstu nereda. Na dan odigravanja, prilazni put ka stadionu će biti zatvoren od jutarnjih sati, a policija će razdvojiti navijače Boke i Rivera koji dolaze na utakmicu. Koliko će to zaista sprečiti one koji ne mogu da se obuzdaju u nameri da naprave nered, ostaje da se vidi. Ne može se reći da španski čuvari reda nemaju iskustva u ovakvim situacijama, ali ih nažalost, ima i ,,suprotna strana”.

Revanš je već pomeran i odlagan, ispostavilo se da nema uslova da istorijski Superklasiko, odnosno finale Kopa Libetrtadores u celosti, bude odigrano u Buenos Airesu. Nadajmo se da će se glavne stvari dešavati na terenu Santjago Bernabeua, a ne na ulicama Madrida.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime