Superklasiko: Maradona ga je igrao, Mesi nije, a Batistuta i Kaniđa su menjali dresove

(Credits: Kunkel/Bongarts/Getty Images)

S obzirom da se igrao skoro dvesta pedeset puta i u atmosferi koja odlikuje južnoamerički fudbal, Superklasiko je morao da postane mesto gde se najbolje pokazivalo ko je od kakvog fudbalskog štofa napravljen.

Kao i svaka velika utakmica, okršaj dva argentinska velikana je na površinu izbacivao buduće zvezde, potvrđivao stare i obnavljao rivalske navijačke zavete do nove prilike da se pokaže ko je zaista bolji. Ova sezona će zauvek ostati upamćena po tome da je prva u kojoj Superklasiko direktno odlučuje o pobedniku Kopa Libertadores, odnosno o tome ko će postati novi šampion Južne Amerike. To je ,,hrana” na kojoj će se u Buenos Airesu živeti možda i sledećih pedeset i osam godina koliko do sada postoji ovo takmičenje.

Južna Amerika: Superklasiko, stadioni, Tevez i u kojoj su zemlji izmišljene ,,makazice“

Ako kažemo da su Dijego Maradona i Lionel Mesi dvojica najvećih argentinskih fudbalera u istoriji, onda treba reći i da po pitanju Superklasika postoji jedna bitna razlika između njih dvojice. Za razliku od El Pibea, Mesi nikada nije bio učesnik ove utakmice, jer je u Barselonu otišao već kao trinaestogodišnjak i to kao član Njuels Old Bojsa. Vrata Superklasika su mu i dalje otvorena s obziroma na njegove godine, ali s obzirom da je on iz Rozarija, a ne iz Buenos Airesa, možda i ne oseća posebnu želju da obuče dres Boke Juniors ili River Plate kada dođe vreme da razmišlja o završetku karijere.

Maradona je završio karijeru igrajući Superklasiko

Maradona je sedam puta bio akter ove utakmice. Debitovao je 1981. godine i bio strelac u pobedi Boke (3:0), a poslednji put je igrao 1997. godine, što mu je ujedno bila i poslednja utakmica u karijeri. Kuriozitet je da ga je tada zamenio devetnaestogodišnji Huan Roman Rikelme, koji uprkos predviđanjima, nikada nije dostigao slavu svog prethodnika.

Slava i veličina fudbalera su u slučaju broja mečeva u Superklasiku obrnuto proporcionalni. Razlog je taj što se najveći broj talentovanih argentinskih fudbalera veoma rano opredeli da karijeru nastavi u Evropi, što važi i za one koji igraju u Boki i Riveru. To se vidi i po Maradoninom primeru, koji je odigrao daleko manji broj susreta nego neki drugi fudbaleri koji važe za legende Superklasika.

Najviše mečeva u svojim nogama ima Reinaldo Merlo (42), nekadašnji fudbaler River Plate, a sledi ga Ugo Gati (38), jedan od onih koji je nosio dres oba kluba. Najbolji strelac je Anhel Labruna koji je na trideset pet mečeva tresao mrežu Boke šesnaest puta. Iza njega je Oskar Mas, takođe igrač Rivera koji je postigao dvanaest golova.

Među poznatijim fudbalerima koji su veliki derbi igrali nastupajući za oba tima nalaze se i Klaudio Kaniđa, Abel Balbo, Gabrijel Batistuta, Alberto Tarantini, Oskar Ruđeri, Karlos Danijel Tapija, Rikardo Gareka i mnogi drugi.

Treneri koji su sedeli na obe užarene klupe su između ostalih Alfredo di Stefano, Sezar Luis Menoti, Hektor Veira.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime