Šta kaže statistika: Da li je VAR pomogao sudijama na Mundijalu?

0
(Photo by Emilio Andreoli/Getty Images)

Iako je tkz. VAR tehnologija konstantno bila na udaru kritika pre nego što je „debitovala“ na Svetskom prvenstvu u Rusiji, pa čak i pored toga što nije iskorišćena na meču između Srbije i Švajcarske, statistika pokazuje da njeno dejstvo i te kako daje pozitivne rezultate.

S druge strane, pojedini arbitri se očigledno još uvek ne snalaze baš najbolje kada je upotreba ove tehnologije u pitanju. Sistem je pokazao da određeni nedostaci postoje, a činjenica je i da se još uvek vodi polemika o tome kada bi sudija trebalo da zatraži pomoć svog „digitalnog saradnika“.

Teheran slavi heroje: Spektakularan doček za fudbalere Irana (FOTO)

Nažalost, savršen primer manjkavosti VAR tehnologije videli smo na ključnom meču „Orlova“ protiv Švajcarske kada Nemac Feliks Brih nije čak želeo ni da pogleda da li je nad Aleksandrom Mitrovićem napravljen faul u šesnaestercu, što bi svakako umnogome promenilo tok susreta.

Po okončanju grupne faze Mundijala u Rusiji povodom suđenja na turniru i upotrebe pomenute tehnologije oglasili su se i čelnici sudijske organizacije u FIFA, legendarni Pjerluiđi Kolina, Masimo Busaka i direktor VAR sekcije Roberto Roseti koji su ujedno i naglasili da su arbitri mogli da donesu bolje odluke u dva navrata, iako nisu otkrili o kojim mečevima je reč. Italijanski medij „Gazeta dello Sport“ tvrdi da se radi upravo o našem duelu sa Švajcarcima, kao i o utakmici između Nemačke i Švedske.

Kladite se na VAR!

„Pregledano je ukupno 335 situacija na 48 mečeva. Sudije su bez pomoći VAR-a doneli dobre odluke u 95 posto slučajeva, a uz pomoć video tehnologije taj procenat je porastao na čak 99,3 %, mislim da ćete se složiti da je to veoma blizu perfektnog“, izjavio je Kolina.

https://twitter.com/RobHarris/status/1012673565685149696

Ne zaboravite da je Meridian jedina kladionica koja u svojoj ponudi ima opciju za klađenje na VAR tehnologiju, i to ne samo u Srbiji, već i drugim zemljama. Kladite se na to da li će arbitar iskoristiti asistenciju VAR-a na Svetskom prvenstvu, po fantastičnim kvotama!

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime