“Srbima smo uzor, a imamo gore uslove i od njih”

1
hrvatska-fudbal-svetsko prvenstvo u Kataru
Trener Gorice razočaran ulaganjem u fudbal u Hrvatskoj (FOTO:Guliver)

Trener Gorice, Željko Sobić istakao je veliku zabrinutost za razvoj hrvatskoj fudbala uprkos sjajnim rezultatima reprezentacije.

Naime, Sobić smatra da Hrvatska kao država ne ulaže dovoljno u infrastrukturu i razvoj fudbala i da naslednici zlatne generacije “Kockastih” koji su osvojili drugo i treće mesto na Svetskim prvenstvima neće u ovim uslovima moći da ponove takve uspehe.

U velikom intervjuu za “Dnevnik. hr” Sobić kaže da zemlje u regionu, čak i Srbija imaju daleko bolje uslvoe za rad.

“Teško je to objasniti. Što god da objašnjavate, oni ne mogu shvatiti. A pola toga je u principu laž jer kada to stavite na papir, ne drži vodu. Kako stvarate talente, kako ih oplemenjujete na veštačkoj travi? Pa, kako to objasniti, to je drugi sport. Na prvoj travi u juniorskoj ligi igraju možda tek tri-četiri kluba. Ne pratim politiku, ali svaki put kada su neki izbori, vizuelno se grade neki stadioni, centri, kampovi, a na kraju jedna škola i jedan vrtić. Hvala i doviđenja. I to ako. Ne znam da li ti ljudi svesni da sve zemlje oko nas imaju stadione i infrastrukturu. Mađarska nemerljivo bolju, čak i Srbi, kojima smo mi uzori, imaju bolje uslove. Poražavajuće i žalosno je da Slovenija ima više stadiona od nas”, rekao je Sobić.

Skeptičan je i u vezi najava političara da je Hrvatska dobiti nove stadione, jer kako kaže do sada je to samo bilo “slovo na papiru”.

“Dajte da nas ovaj put prevare. Mi svi mislimo da neće, pa neka nas prevare i izgrade. “Pampas” (stadion Osijeka, prim. aut) su izradili mađarski investitori. To nema veze sa državom. Žalosno je da imamo jedan stadion, to je Rujevica (stadion rijeke, pri. aut), a i to je privatna inicijativa. “Poljud” treba ići u rekonstrukciju, “Maksimir” je neupotrebljiv. Dinamo treba novi stadion i zaslužuje ga. Isto tako i neki drugi centri. Ako želimo da naša reprezentacija bude dobra, trebamo imati više centara. Da bi nešto dobili, morate nešto uložiti, a kod nas sve hoće od vazduha. Trebate samo jednom poslušati strance koji dođu kod nas i gledaju tu našu decu. Samo govore: “Unbelievable, unbelievable”.

EKSKLUZIVNO: Poklon za sve čitaoce Meridian Sporta – 2.000 RSD za online klađenje!

Hrvatska postiže najbolje rezultate od svih zemalja u okruženju, ali ukoliko se nešto ne promeni veruje da neće moći da ponove velike uspehe.

“Na temelju čega sve ovo gradimo? Na temelju čega smo bili drugi i treći na svetu? Kada pogledaš naše stadione i akademije, pa to je sramota. Strašno je gde naša deca treniraju, 90 posto naše dece tek s 19 godina vide pravu travu. Veštačka trava i prava trava, to su dva različita sporta. Mi smo država koja najmanje ulaže, a imamo najbolje rezultate u fudbalu. I sada se pitamo što će biti za pet godina? Možda ćemo imati sreće i dalje, a može doći sve na napletu nered i nerad države. Najvažnije je da kada reprezentacije igra finale ili polufinale da za obične ljude nema ulaznica. Političari su sve pobrali. Majstori, pa dajte nam nešto sagradite kada se želite toliko slikati”, zaključio je Sopić.

1 KOMENTAR

  1. Njihova je sreca stp imaju takvu generaciju svako od njih skoro igra u najvećim evropskim klubovima oni im i odrzavaju reprezentaciju ..da je drugacije tu bi haos bio

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime