Srbija se poigravala Bolivijom: Četiri stvari koje smo naučili pred odlazak Orlova u Rusiju (VIDEO)

Orlovi su se raspucali u pravi čas i na Svetsko prvenstvo u Rusiju se zaputili pravom rapsodijom u Gracu! Srbija je savladala Boliviju sa 5:1 i tako u pozitivnom raspoloženju dočekuje susret sa Kostarikom 17. juna.

Golove za Srbiju su postigli Aleksandar Mitrović (het-trik), Branislav Ivanović i Adem Ljajić, a selektor Mladen Krstajić imaće razloga za optimizam pred početak Mundijala. Evo šta smo naučili iz poslednje provere Orlova.

Srbija će igrati 4-2-3-1

Reprezentacija Srbije će na Svetskom prvenstvu, izvesno je, igraće u formaciji 4-2-3-1. Toliko je bar očigledno nakon prijateljskih mečeva sa Čileom i Bolivijom u kojima je Krstajić koristio tu formaciju. Protiv Čileanaca su na sredini meč počeli Luka Milivojević i Marko Grujić, a ovoga puta su to bili Nemanja Matić i Sergej Milinković-Savić.

Srbija
Fudbalski Savez Srbije
Kvalifikacije za World Cup FIFA Russia 2018
Srbija v Moldavija
Serbia’s Aleksandar Mitrovic (L) celebrate scoring the goal with the Serbia’s Aleksandar Kolarov (C) and Serbia’s Filip Kostic
Beograd, 02.09.2017.
foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

To nam možda ne otkriva tačnih 11 koje će Krstajić izvesti u Samari – naročito i zbog rotacija napravljenih u napadačkoj liniji iza Aleksandra Mitrovića – ali je jasno da će Orlovi sa dva zadnja vezna tražiti tri boda protiv Kostarike. Još uvek je nejasno hoće li se tu naći premijerligaški tandem Matić-Milivojević ili će Milinković-Savić ipak dobiti prednost.

Protiv Bolivije je sve funkcionisalo odlično – doduše u velikoj meri zbog manjka kvaliteta protivnika – pa će se nagađanja o startnih 11 verovatno nastaviti. To možda i bude dobro jer bi Kostarika mogla da bude iznenađena izborom tima na otvaranju grupe E.

Ivanović ipak na beku, Milenković štoper

Više stvari smo saznali o poslednjoj liniji tima. Nakon susreta sa Čileom postalo je sve izvesnije da Antonio Rukavina neće biti starter na Mundijalu i moguće je da smo sada dobili potvrdu za to. Krstajić je izveo Ivanovića i Kolarova kao desnog i levog beka, dok su Milenković i Tošić bili štoperi.

SRBIJA JE FAVORIT PROTIV KOSTARIKE

Upravo takva poslednje linija bi mogla da bude odabrana i za meč sa Tikosima. Ivanovićem na desnom beku Srbija bi mogla da dobije prodornijeg igrača koji će se češće pojavljivati u završnicama napada. To bi mogla da bude dobra stvar u određenim situacijama, ali i mač sa dve oštrice.

Orlovi već imaju Kolarova kao vrlo ofanzivnog beka na suprotnoj strani i u slučaju da obojica budu tako igrala u mečevima na Mundijalu, to bi moglo da ostavi centralni defanzivni par otvorenog za kontra-napade protivnika. Biće potrebno pronaći balans kako Srbija ne bi bila kažnjavana kao kod jedinog gola Bolivije.

Orlovima prija prostor, Kostarika će to znati

Videlo se na ovom meču od starta da Bolivija dopušta dosta prostora srpskim fudbalerima i oni su to lako umeli da iskoriste. Upravo to bi mogao da bude recept za Kostariku, od koje se očekuje da nastupi u formaciji 5-3-2, sa brzim igračima u tranziciju, što bi značilo da će igrati sa plitkom odbranom.

Kostarikanci će vrlo moguće pokušavati da niskim blokom i defanzivnom postavkom smanje prostor u središnjim delovima ispred svog šesnaesterca i tako zaguši prostor za kreativce kakvi su Tadić, Ljajić, pa i Milinković-Savić. Oko Mitrovića će definitivno biti postavljen veliki broj igrača i biće zanimljivo videti kako se Orlove snalaze u takvoj situaciji.

Srbija ume da igra fudbal kada joj se ostavi prostor – videli smo to i protiv Bolivije, ali i tokom kvalifikacija. Teško da će Kostarika praviti takve greške.

Bolivija je ozbiljno loša

To je nešto što smo mogli da naslutimo i pre samog susreta, ali tokom 90 minuta smo dobili i potvrdu. Bolivija je ozbiljno slaba selekcija koja je uglavnom u južnoameričkim kvalifikacijama među najgorim timovima.

MUNDIJAL 50: UTAKMICA VEKA – ASTEČKO ČUDO ZA SVA VREMENA

Njihova prednost uglavnom leži u ogromnoj nadmorskoj visini kada su domaćini na stadionu u La Pazu, ali u Gracu su bili oduvani od prvog do poslednjeg minuta. Orlovi su se u određenim trenucima poigravali, što golovi Mitrovića i Ivanovića potvrđuju.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime