Srbija po treći put 1:1 sa Portugalom i koliko je sreća zaista dobar zaklon

Naši reprezentativci će pokušati da savladaju Ukrajinu (Photo: Lars Baron/Bongarts/Getty Images,)

Niti je Portugal toliko dobar kao što je izgledao sinoć, niti je Srbija delovala kao ekipa koja je svesno uzela bod evropskom šampionu u njegovoj kući i pred njegovim navijačima.

Sedmomilionska selektorska nacija verovatno ima isto toliki broj viđenja onoga što se dešavalo na lisabonskom Lužu, ali bi ista situacija bila i da se utakmica završila bilo kojim drugim rezultatom. No, Srbija i Portugal su po treći put jedan svoj susret okončali istim rezultatom. Sa tih 1:1, daleko više razloga za zadovoljstvo imaju Orlovi, pogotovo Mladen Krstajić, nego Selesao.

Međutim, svaki korak dalje u iole dubljoj priči i svemu što se dešavalo na utakmici, dovodi do pitanja kolika je zapravo mera zadovoljstva na koju srpska fudbalska javnost ima pravo? Na šta to konkretno i na koliki period? Dobro, osvojen je bod na terenu evropskog prvaka u čijim redovima igra najbolji fudbaler na svetu, što je vrednost samo po sebi. dakle, zalog za nastavak kvalifikacija u tom smislu itekako postoji.

Ronaldo 0/4 protiv Srbije: Ko se boji Selesaoa još?

Međutim, slika na terenu nije baš nešto zbog čega bi se trebalo hrabriti. Ponašanje i trud reprezentativaca jesu, njihov odnos prema igri nije sporan, ali tu se slobodno može zaustaviti. Srbija je na teren Luža izašla bez jasne ideje šta treba da radi, ostavljajući utisak kao da se niko nije posebno bavio planiranjem i pripremom. Orlovi nisu izgubili ni nedavno od Nemačke u prijateljskom susretu, što je bila idealna situacija da se ukaže na rupe koje su bile vidljive golim okom.

Srbija nije izvukla previše pouka iz meča u Volfsburgu

Rupe koje su otvarali igrači koji tek u sledećem ciklusu treba da budu ona prava Nemačka. Doduše, u Volfsburgu, a ni u Lisabonu nisu igrali neki od najvažnijih fudbalera Orlova, ali su i ostali profesionalci koji u velikoj većini igraju u najboljim evropskim ligama.

Pa ipak, dešava se da Dušan Tadić skoro celu utakmicu ima nedovoljno loptu u nogama, ili bar ne onom delu terena gde bi trebalo, kao i da najistureniji igrač ne uđe ni u jednu gol šansu. Sreća prati hrabre, ali ne i one koji na osnovu nje donose zaključke o kvalitetu. Uostalom, Srbija je pobedila Nemačku na Svetskom kupu u Južnoj Africi, a u većem delu se igrala ,,Viktorija” pred golom Stojkovića.

U Lisabonu se igrala ista igra ispred mreže neverovatnog Dmitrovića, a ko zna koliko bi lopti završilo iza njegovih leđa da je umesto Selesaoa, istom silinom napadala jedna Nemačka, Francuska, Španija ili Engleska, pa čak i neke u trenutnom opadanju kao što su Italija ili Holandija. Kako stara fudbalska poslovica kaže, kome je golman najbolji igrač…

Ronaldo je morao da napusti igru zbog povrede

Portugal je ispao zaista bolji nego što jeste i to bez Ronalda koji je igrao samo pola sata. Spora odbrana domaćina je prosto vapila za jednim Jovićem, a napad nije umeo da iskoristi sve propuste Orlova, ne računajući to što je Dmitrović ličio na hobotnicu i skidao i ono što se nije moglo. Portugalci su pre njegovom golu uputili čak 28 šuteva, što znači da im je toliko puta dopušteno da šutiraju. Jedanaest od tog broja je blokirano, a Dmitrović nije uspeo da odbrani samo onaj šut koji ne bi, da se opet izrazimo fudbalski, odbranila ni dva golmana.

Crvena furija mašila, Iversen nije: Španija – Norveška 2000

Nije Portugal toliko tehnički superioran da bi bez ikakvog otpora na sredini dolazio do gola, niti mu je odbrana tako dobra da primi gol smo iz penala. 1:1 nije rezultat koji je izboren planom, već srećom uz uvažavanje odličnog odnosa prema igri reprezentativaca koji su bili na terennu. Međutim, kada domaćin ima skoro tri puta više dodavanja (654:261) i pritom bude precizniji za četrnaest posto (87:73), jasno je da je ovaj bod manje zasluga ideje, a više fortune.

A sreća je zaklon koji nije od solidnog maerijala.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime