Soči: Bratski Čačak, Nobelova nagrada i Olimpijske igre

0
Soči
SOCHI, RUSSIA - JUNE 09: General view of the Fisht Stadium and the statue of Zabivaka the Wolf, the official mascot of the 2018 FIFA World Cup prior to the start of the FIFA 2018 World Cup on June 9, 2018 in Sochi, Russia (Photo by Buda Mendes/Getty Images)

U odnosu na ostale metropole u kojima će se igrati mečevi Svetskog kupa, Soči je i mali grad (tek nešto preko 340 hiljada stanovnika) i mlad grad, koji je osnovan na samom kraju devetnaestog veka (1896. godine) na mestu nekadašnje tvrđave Navaginskoje u blizini sadašnje granice Rusije i Gruzije. Smešten u Krasnodarskom kraju na obali Crnog mora, grad je veoma brzo počeo da raste i da se razvija kao mesto za odmor u koje su masovno počeli da pristižu pripadnici dobrostojećih slojeva stanovništva Rusije.

Danas je Soči moderno turističko mesto sa desetinama hotela, centara za odmor i rekreaciju, kampovima i sa više od pedeset raznih lečilišta i sanatorijuma. Ima nešto industrijskih postrojenja iz oblasti proizvodnje hrane, ali glavni gradski prihodi potiču od turizma. Ulice grada obiluju suptropskim drvećem i biljkama, a gradska oblast formirana šezdesetih godina prošlog veka i koja obuhvata mnoga odmarališta, proteže duž crnomorske obale u dužini od 150 kilometara.

Ekaterinburg: Romanovi, spomenik Majklu Džeksonu i FK Ural

Područje je kroz istoriju imalo burne periode tokom kojih su prevagu nad teritorijom imali razni nomadski narodi i plemena. U novije doba, prostor je nominalno pripadao Otomanskoj imperiji, ali je zapravo i dalje pripadao plemenima sa Kavkaza. Devetnaesti vek je doneo Kavkaske i Rusko-turske ratove, kao i masovniji dolaza ruskog, jermenskog i ukrajinskog stanovništa.

Soči je zvanično postao grad 1917. godine, a po završetku Građanskog rata ulazi u sastav Sovjetskog Saveza. Izgled mondenskog odmarališta u potpunosti je počeo da dobija u vreme Staljina koji je tu imao svoju vilu.

Klima je suptropska sa prosečnom godišnjom temperaturom od oko 18 stepeni koja čak ni zimi ne pada ispod 10 stepeni Celzijusa, dok se tokom leta se kreće između 25 i 29 stepeni.

Prevoz u samom gradu se najviše obavlja uz pomoć autobusa i taksija. U Sočiju postoji međunarodni aerodrom, kao i nekoliko železničkih stanica koje su sve renovirane za potrebe Zimskih olimpijskih igara 2014. godine.

Fudbal u gradu

Soči je doživeo pravu sportsku ekspanziju zbog činjenice da su u njemu organizovane Olimpijske igre. Grad i okolina pružaju izvanredne mogućnosti za sve vrste sportova i rekreativnih aktivnosti, a kompletna infrastruktura je izvanredna.

Najpoznatiji gradski klub, FK Žemčužina, rasformiran je pre nekoliko godina, iako je tokom devedesetih sedam sezona proveo u društvu najboljih timova Rusije. Ime na ruskom jeziku znači ,,biser”, što je naziv jednog od hotela koji je učestvovao u osnivanju 1991. godine.

Saransk: Žerar Depardje, Mordovija i mesto gde cvetaju mitovi i legende

Od klubova u drugim sportovima, poznatiji je Hokejaški klub Soči koji je član KHL lige.

Stadion

GettyImages 699402772
SOCHI, RUSSIA – JUNE 21: Chris Wood of New Zealand (obscure) celebrates scoring his sides first goal during the FIFA Confederations Cup Russia 2017 Group A match between Mexico and New Zealand at Fisht Olympic Stadium on June 21, 2017 in Sochi, Russia. (Photo by Buda Mendes/Getty Images)

Mečevi Svetskog kupa koje će videti publika u Sočiju će se odigrati na Fišt stadionu. Objekat je izgrađen pre spomenutih Olimpijskih igara i na njemu su održane ceremonije otvaranja i zatvaranja. Iako nov, stadion je rekonstruisan pred Kup Konfederacija da bi dobio kapacitet od 48 hiljada mesta.

Dizajnom podseća na snegom i ledom pokriven planinski vrh, a nazvan je po istoimenom vrhu smeštenom među planinama Kavkaza. Stadion je predvišen za održavanje mnogih događaja, kao i za pripremne mečeve ruske selekcije, a u njegovoj blizini se nalazi staza za trke Formule 1.

Čak šest mečeva će biti odigrano na ovom stadionu  – četiri u prvoj fazi i dva u nokaut rundama. Jedan od zanimljivijih je svakako duel Portugal – Španija koji je na programu već 15. juna. U gradu postoji i jedan manji, ali stariji stadion koji nosi ime nekadašnjeg gruzijskog fudbalera Slave Metrevelija.

Poznate ličnosti

GettyImages 1639483

Zbog sjajnih uslova za rad, mnogi ruski sportisti borave u ovom gradu gde se pripremaju za takmičarske napore. Fudbalska federacija Rusije zbog povoljne klime uglavnom šalje svoje nacionalne sastave na pripreme u ovaj grad.

Kvote za sve utakmice Svetskog kupa se nalaze ovde

Inače, u Sočiju su rođeni nekadašnji gigant sovjetske košarke Vladimir Tkačenko i poznati teniser i dvostruki Grend Slem šampion Jevgenij Kafeljnikov.

Grad ima i dobitnika Nobelove nagrade iz oblasti fizike, odnosno Andrej Konstantinovič Geim je rođen u Sočiju, a živi u Mančesteru gde je dobio titulu sera.

Šta treba da se vidi u gradu

Među mnogobrojnim tradicinalnim spomenicima, u Sočiju se mogu videti odlično očuvana zaostavština nekadašnjeg Sovjetskog Saveza.

Najstariji spomenik u gradu je ,,Sidro i top” koji se nalazi u Puškinovom parku i potiče iz 1913. godine od kada simboliše pobedu Rusa u Rusko-turskom ratu. Pevajuća fontana se nalazi na ulasku u Trgovački centar, a konstruisana je tako da proizvodi neverovatne vizuelne efekte koji su praćeni zvučnim koji podsećaju na pevanje.

MOže li Meksiko da bude prvi u grupi pored šampiona?

Trebalo bi videti i Memorijalni centar Zavokalni, posvećen vojnicima iz Drugog svetskog rata,  kao i Muzej umetnosti i Istorijski muzej.

Rivijera park je najpopularniji i najveći u Sočiju, a postoji još od kraja devetnaestog veka. U delu parka koji se zove Aleja prijateljstva mnoge poznate ličnosti i političari su tokom vremena posadili drveće među kojima i čak 45 ruskih i američkih astronauta. U gradu se nalazi veći broj muzeja i umetničkih galerija, kao i kocertnih dvorana. Postoji nekoliko obrazovnih ustanova među kojima se izdvaja Soči državni univerzitet.

Grad održava bratske i prijateljske veze sa mnogim svetskim gradovima u koje spada i Čačak.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime