Sledi višegodišnja zatvorska kazna: Zdravko Mamić je kriv!

zdravko mamić-dinamo-crvena zvezda
Mamić ne želi da vidi Srbiju i Hrvatsku u grupi na SP (Photo by Srdjan Stevanovic/Getty Images)

Na današnjem suđenju u Osijeku doneta je presuda da su sva trojica optuženih krivi. To znači da bi na izdržavanje zatvorske kazne mogli da budu upućeni Zdravko Mamić, njegov brat Zoran i funkcioner saveza Damir Vrbanović.

Optužnica protiv njih je podneta zbog transfera Luke Modrića i Dejana Lovrena. Mnogo kontroverzi je pratilo ta dva odlaska iz Zagreba a Dinamo je premalo profitirao. Premalo, jer se smatra da su braća Zdravko i Zoran prisvojili određeni procenat.

Sve to ne bi bilo moguće uraditi bez saveza. Vrbanović, koji je bio potpredsednik u HNS-u, učestvovao je u tim akcijama. Cifra koja je sporna ide čak i do 50% ukupne vrednosti njihovih transfera. To je ozbiljno poremetilo budžer Dinama, koji ima finansijske probleme.

NA MUNDIJALU PROTIV NIGERIJE!

Ti problemi još uvek nisu potpuno javni ali će uskoro to postati. Dinamovi evropski rezultati su prestali da prate ulaganja. Ekipa je preskupa da bi samo osvajala domaće prvenstvo i potrebna je stabilizacija. Zbog toga je bilo priče o prodaji kluba Kinezima.

Videćemo šta će od toga biti ali je sada teško poverovati u kupovinu. Pogotovo jer je plan kineskih investitora bio da Zdravko Mamić ostane na funkciji u klubu. Njegova uloga savetnika će sada morati da bude zaboravljena.

Zbog umešanosti u kontroverze oko transfera Vrbanović je dobio tri godine zatvora. On je prošao najbolje i može tu kasnu da odsluži i uslovno. Slično je i sa Zoranom koji je dobio 4 godine i 11 meseci. On će pokušati da umanji tu kaznu žalbom ali i da izbegne zatvorsko služenje.

DERBI PRVE RUNDE JE PROTIV ARGENTINE!

Takav slučaj neće biti moguć sa Zdravkom Mamićem. Alfa i omega zagrebačkog Dinama, čovek koji je stvorio mnogo igrača, osuđen je na šest i po godina! Hrvatski zakon kaže da se kazne od preko pet godina moraju služiti u zatvoru, bez obzira na sve olakšavajuće okolnosti!

Ukoliko žalbe Apelacionom sudu ne urode plodom, uskoro će Zdravko Mamić morati u zatvor. On se poslednjih nekoliko dana ne nalazi u Hrvatskoj. Napustio je zemlji i trenutno je u Bosni i Hercegovini ali je, pre izricanja presude, imao poruku za medije. Izjavio je da nije pobegao.

Videćemo da li to znači da je Zdravko Mamić spreman da odmah ode na odsluženje kazne ili ima drugačiji plan. Naravno, celokupna priča ne mora da bude blizu kraja jer postoji prostor za žalbe. Ukoliko to želi, Mamić bi mogao još godinama da razvlači proces.

HRVATSKA PROTIV SENEGALA!

Zanimljivo je i šta će biti sa Modrićem i Lovrenom. Njih dvojica su svedočili tokom postupka i obojica su imali neke lepe reči o Mamiću. Zdravko nije kriv, po njihovim rečima. Tu je i kontroverzna cedulja na kojoj su bila uputstva za Lovrena a koje Mamić smatra podmetačinom.

Njih dvojica bi takođe mogli da snose određene kazne. Zbog lažnog svedočenja u jednom od najinteresantnijih suđenja u istoriji Hrvatske, ukaljani su i reprezentativci. Postoji li lošiji momenat za to nego deset dana pred početak Mundijala na kom će igrati protiv Nigerije, Argentine i Islanda?

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime