Skandal: UEFA dozvolila zastavu “Velike Mađarske” na kojoj su delovi Srbije

0
Iznenađujuća odluka UEFA (FOTO:Guliver)

Evropska fudbalska asocijacija (UEFA) odobrila je zahtev Fudbalskog saveza Mađarske (MLSZ) da se zastava “Velike Mađarske” ne tretira kao politički simbol.

To u praksi znači da će ova zastava moći neometano da se pojavljuje na utakmicama ove reprezentacije uprkos tome što se na njoj nalaze teritorije drugih država, između ostalog i Srbije.

Na zastavi se inače nalazi mapa koja predstavlja nekadašnju teritoriju carevine Mađarsko-Ugarske čiji delovi danas pripadaju Sloveniji, Rumuniji, Ukrajini, Slovačkoj, Austriji i Srbiji.

Nakon prvog svetskog rata i kolapsa ove imperije pomenute teritorije pripojene su zemljama u okruženju Mađarske.

https://twitter.com/NyiroTheHUN/status/1638304868782727169

“MLSZ je zatražio jasnu odluku od UEFA i FARE u vezi sa dozvolim za prikazivanje istorijskog simbola. Prihvatajući naše argumente, ove dve organizacije su priznale da ovde nema rasističkog ponašanja. Međutim, to se ne odnosi na dodatne simbole i natpise, kao i pesme navijača”, između ostalog stoji u saopštenju FS Mađarske.

Iz okruženja, pre svih, Rumunije već su stigle osude ovakve odluke UEFA i FARE jer kako su istakli njima nisu prezentovane prave informacije i ne znaju istorijsko značenje simbola “Velike Mađarske”.

https://twitter.com/Emishor/status/1638283229428961293

U okviru kvalifiakcija za Evropsko prvenstvo Srbija će Mađarsku dočekati 7. septembra u Beogradu, dok će u Budimpešti gostovati 14. oktobra.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime