Ser Aleks Ferguson i Mančester Junajted 32 godine kasnije: Sve mudrosti legende nad legendama

Ferguson
(Photo by Richard Heathcote/Getty Images)

Ser Aleks Ferguson je i danas, nešto više od pet godina nakon odlaska u penziju, sinonim za Mančester Junajted, za viteške vrednosti, za fudbal uopšte. Mnogi se više ni ne sećaju kluba sa Old Traforda pre nego što je taj Škot seo na klupu ekipe. A prvi put tim je vodio baš na današnji dan, 8. novembra 1986. godine.

Od tada su prošle ravno 32 godine. Mančester Junajted je, kao što svi znaju, transformisan u giganta svetskog fudbala, a koliko je bio vredan za ovaj klub možda najbolje pokazuje i to što Crveni đavoli od njegovog odlaska u penziju nijednom nisu bili blizu ponovnog osvajanja Premijer lige.

No, danas, kada se obeležava godišnjica Fergusonovog prvog meča na klupa – bio je to poraz 2:0 od Oksford Junajteda – podsetićemo se nekih od njegovih najlegendarnijih izjava, bilo da su ostale zapamćene po njihovoj važnosti, humoru ili mudrosti.

‚‚Postoji razlog zašto nam je bog dao dva uha, dvoje očiju i jedna usta. To je da bi ste slušali i gledali dvostruko više nego što pričate. Najbolje od svega je što vas slušanje ništa ne košta”, bila je jedna od inteligentnih, a jednostavnih poruka Fergusona.

SPREMITE SE ZA DERBI MANČESTERA!

‚‚Stavljao sam disciplinu iznad svega ostalog i možda nas je to koštalo nekoliko titula. Kada bih mogao da ponovo uradim neke stvari, sve bih uradio identično, jer jednom kada se pozdravite sa disciplinom govorite zbogom uspehu i ostavljate prostor anarhiji.”

‚‚Možda i najvažniji element svake aktivnosti u ovom poslu jeste da inspirišete grupu ljudi da nastupaju na svom najvišem nivou. Najbolji učitelji su neopevani heroji i heroine svakog društva.”

‚‚Ako možete da sastavite tim od 11 talentovanih igrača koji se posvećeno koncentrišu tokom treninga, vode računa o svojoj ishrani i svom telu, imaju dovoljno sna i dolaze na vreme, onda ste već na pola puta do osvajanja trofeja. Uvek je neverovatno koliko klubova je nesposobno da to uradi.”

Ser Aleks Ferguson i Mančester Junajted 32 godine kasnije: Sve mudrosti legende nad legendama
(Photo by Alex Livesey/Getty Images)

‚‚Nije bilo šanse da bih mogao da razmišljam o preuzimanju Engleske. Možete li to da zamislite? Škot? Uvek sam se šalio da bih preuzeo reprezentaciju i potpuno ih uništio, učinio ih 150. timom na svetu, dok bi Škotska bila 149.”

‚‚Imali smo virus koji je inficirao sve u Mančester Junajtedu. Njegovo ime je pobeđivanje”, a reklo bi se da 13 titula Premijer lige, dve Lige šampiona i nebrojeno mnogo kupova to i potvrđuju.

‚‚Vrlo često bismo ostvarivali pobede u poslednjim minutima, nakon što bismo iscedili život iz naših protivnika. Utakmice – kao i život – jesu čekanje prilika i korišćenje istih.”

‚‚Bilo je dosta situacija kada bih gledao igrača, a video nekog drugog u uglu mog oka, koji bi bio potpuno i prijatno iznenađenje. Tako sam 2003. godine otišao da gledam mladog Petra Čeha kako igra u Francuskoj. Didije Drogba, za kojem kojeg nisam čuo, igrao je u istom meču. Bio je dinamit – snažan, eksplozivan napadač sa pravim instinktom za gol. Mada nam je na kraju izmakao iz ruku. Ali to se nije desilo sa Đi Sung Parkom. Otišao sam da gledam Lion u Ligi šampiona 2005. u četvrtfinalu protiv PSV-a, kako bih pogledao Mikaela Esijena, a video sam tog igrača i njegovu neprekidnu energiju koja ga je vodila svuda po terenu kao da je koker-španijel. Bio je to Đi Sung Park. Sledeće nedelje sam poslao brata, inače skauta Junajteda, da ga pogleda svojim očima i video je isto što i ja. Đi Sung je bio jedan od retkih igrača koji bi na terenu uvek stvorio prostor za sebe”, otkrio je Ferguson malo poznate detalje.

BLIŽI SE NOVO KOLO PREMIJER LIGE!

‚‚Posmatranje drugih, slušanje njihovih saveta i čitanje knjiga o ljudima su tri najbolje stvari koje sam ikada uradio.”

‚‚Peter Šmajhel, Pol Ins, Brajan Robson, Roj Kin, Mark Hjuz i Erik Kantona su svi mogli da započnu svađu u praznoj kući”, rekao je Ferguson jednom prilikom, a mi nismo imali mnogo problema da mu poverujemo.

‚‚Moj najveći izazov nije ono što se dešava u ovom trenutku. Moj najveći izazov bio je zbacivanje Liverpula sa njihovog j****og trona. Slobodno tako napišite”, izjavio je Škot jednom prilikom i ta nepokolebljivost da se veliki rival prestigne bila je ostvarena 20. titulom prvaka Engleske koju je Mančester Junajted osvojio 2013. godine.

I naravno, ona čuvena izjava posle finala Lige šampiona iz 1999. godine i preokreta protiv Bajern Minhena u nadoknadi vremena koju ovom prilikom nećemo prevesti…

‚‚Football. Bloody hell.”

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime