Sedorf nije bio ,,sav svoj” na Enfildu: Francuska – Holandija 1996.

MILAN, ITALY - JUNE 22: Clarence Seedorf attends a football clinic for integration organized by Italian Football Federation on June 22, 2017 in Milan, Italy. (Photo by Emilio Andreoli/Getty Images)

Utakmica koju su Francuska i Holandija odigrali na prvenstvu Evrope u Engleskoj 1996. godine je u određenom smislu bila uvod u stvaranje timova kojima su u narednom periodu bila namenjena velika dela. Jedni su uspeli ono što je namenjeno da pretvore i u suđeno, dok oni drugi to nisu.

Kada bi se takve stvari znale unapred, onda sport baš i ne bi bio to što jeste. Dve godine posle okršaja u Liverpulu (gde drugde nego na Enfildu), Francuska je po prvi put postala svetski šampion, dok je Holandija još jednom ostala sa gorkim osećajem da joj fali ,,ono nešto”.

Engleska, Vembli i dan kada je Nadal promašio penal!

Susret na Mersisajdu je došao na polovini ciklusa koje su kao selektori imali Eme Žake (Francuska) i Gus Hidink (Holandija). On se i okončao posle Svetskog kupa u Francuskoj dve godine kasnije, s tim da ga je Žake priveo kraju kao šampion, a Gus Hidink kao gubitnik u polufinalu od Brazila nakon što su Koku i Ronald de Bur promašili svoje penale. Okršaj u Liverpulu je bio u okviru četvrtfinala u koje su ekipe stigle na različite načine. Francuska je u svojoj grupi ostala neporažena, dok je Holandija u poslednjem susretu doživela debakl od inspirisnaog domaćina (1:4).

Međutim, da to na velikim takmičenjima ne mora ništa da znači, potvrdilo se i na Enfildu.

Odbrane su bile dominantni deo oba tima, što je broj šansi svelo na minimum. Holandija je bila ta koja je pred sam kraj utakmice preko Kokua i Sedorfa mogla da dođe do pobede. Pogodaka međutim nije bilo, a na taj način su okončani i produžeci. Podsećamo da je na tom prvenstvu važilo pravilo ,,zlatnog gola” kojim je eventualni šampion Nemačka trijumfovala u finalu sa Češkom.

Srca nastavljaju hrabro – Harts 4/4 u novoj sezoni

Francuska je imala smirenije izvođače jedanaesteraca od Holandije i otišla u polufinale. Ono što je dobila protiv Lala, izgubila je na isti način od Češke, kada su Poborski, Nedved otišli na duel sa Nemcima. Zanimljivost svih mečeva nokaut runde, uključiv i finalni, je da su samo dva od sedam završena u regularnih devedeset minuta.

Bilo kako bilo, jedanaesterac koji je Klarens Sedorf promašio u četvrtoj seriji se ispostavio kao dovoljan za prolazak Francuza u polufinale.

Žake i Hidink su na Enfild izveli sledeće sastave:

Francuska

Lama, Blan, Guerin, Dešamp, Desaji, Đorkaef, Zidan, Loko, Lizazaru, Tiram, karembe. Igrali su i Dugari i Pedros.

Holandija

Van der Sar, Rajziger, Blind, R. de Ber, Klajvert, Bergkamp, Vičge, Bogarde, Krojf, de Kok, Koku. U igru su ušli i Sedorf, Vinter i Mulder.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime