Samara: Let u svemir, Staljinov bunker i Krila Sovjetov

(Photo by Laurence Griffiths/Getty Images)

Svojevremeno zatvoren grad zbog vojnog značaja kao centra sovjetskog svemirskog programa, pre više od sto godina čuveni ruski književnik Boris Pasternak je Samaru opisao kao najlepši i najbolji deo Moskve koji je ,,isečen” i nekako premešten na obale Volge.

Još jedan grad koji se nalazi na obalama moćne reke Volge, tačnije na njenom spoju sa rekom Samarom i koji je nastanjem sa više od milion stanovnika.

Menjanje imena gradovima je jedna od odlika vladavine Sovjeta, pa se tako i Samara u jednom periodu nazivala Kujbišiv po izvesnom revolucionaru, dok je stari naziv koji je istovremeno i sadašnji,  grad dobio po neolitskoj kulturi iz petog veka pre nove ere.

GettyImages 849003190
(Photo by Michael Regan/Getty Images)

Neki izveštaji spominju postojanje gradskog naselja već u devetom veku, ali se kao zvanično vreme navodi izgradnja tvrđave 1586. godine, koja je vremenom je postala značajna veza između Rusije i Istoka, sa velikom lukom u koju su pristajali mnogobrojni trgovački brodovi.

Tunis – Anonimni heroji

Samara je u toku Drugog svetskog rata imala status rezervne prestonice u slučaju da se izgubi Moskva, pa su u taj grad preseljene skoro sve strukture vlasti, ali i kulturne organizacije. U to doba je sagrađen i čuveni ,,Staljinov bunker”, dok je u posleratnom periodu u jednoj od gradskih fabrika napravljena raketa Vostok koja je u svemir odnela prvi brod sa ljudskom posadom.

Vazduh u Samari je tokom leta zasićen vlagom, zahvaljući blizini Volge i posledicama kondenzacije. Temperature su u tom periodu nešto više nego u ostalim gradovima gde će se igrati utakmice i dostižu u proseku i do 26 stepeni.

Međunarodni aerodrom Kurumoč se nalazi van grada na udaljenosti od oko 35 kilometara i deo je velikog saobraćajnog čvora u koji ulazi veliki broj stanica ostalih vidova transporta ove velike rečne luke. Nova železnička stanica je sagrađena pre 17 godina, a njena zgrada je sa visinom od 101 metra najviša u Evropi.

Fudbal u gradu

Popularno ime Krila Sovjetov zna svaki prosečni kladilac, što je naziv za napoznatiji fudbalski klub iz Samare. Od pada sovjetskog režima, Krila Sovjetov su najčešće boravile u najvišem rangu takmičenja, ali se trenutno nalaze u drugoj diviziji. Goste dočekuju na stadionu zvučnog imena Metalurg (tu je svojevremeno igrao istoimeni klub FK Metalurg Kujbišiv), ali će se po završetku Svetskog kupa preseliti na Kosmos arenu.

Mit o čoveku sa 100 golova: Brkovi, traka oko glave i magija u nogama

Zbog blizine republika, ali i drugih odnosa, Krila Sovjetov gaje rivalitet sa Rubinom, ali u kome u poslednjih par decenija uglavnom imaju podređenu ulogu.

Stadion

Kosmos arena će do početka Svetskog kupa imati kapacitet od preko 45 hiljada mesta, a dizajn je inspirisan tematikom svemira i tradicijom koju u toj oblasti ima grad Samara i cela gradska oblast. Teren je pokriven lakom čeličnom konstrukcijom visokom šezdeset metara, koja će noću biti osvetljena na način koji će naglašavati fantastičan izgled.

Svetski kup je zastupljen sa šest mečeva, četiri u grupnoj fazi i dva u nokaut rundama. Jedan je posebno interesantan za nas jer se Srbija na Kosmos areni sastaje sa Kostarikom, što je Orlovima prva utakmica na takmičenju.

Koji evropski tim će se najbolje plasirati u Rusiji?

Takođe, domaći navijači će u Samari imati prilike da navijaju za svoj tim u okršaju sa Urugvajem.

Poznate ličnosti

Iz Samare trenutno ne dolazi nijedan reprezentativac Rusije, ali ima razloga zbog čega nam je ova ekipa zanimljiva. U njoj su nekada igrali poznati srpski fudbaleri koji su oblačili i dres nacionalnog tima – Ognjen Koroman, Nenad Đorđević i Vuk Rašović. Krila Sovjetov imaju poverenja u fudbalere iz našeg podneblja pa u svom sastavu i danas imaju igrača iz Srbije. Radi se o nekadašnjem Zvezdinom fudbaleru iz vremena Roberta Prosinečkog, Srđanu Mijailoviću, koji je prošao sve mlade selekcije Orlova, a zabeležio i pet nastupa u A timu.

Sadašnji bek Zenita Aleksandr Anjukov je rođen u Samari, a iz ovog grada potiče i teniserka Anastazija Pavliučenkova.

Jedna od poznatijih istorijskih ličnosti je pisac Nikolaj Petropavlovski, a u ovom gradu je rođen vlasnik TV Nova Vladimir Železni, češki medijski magnat i političar koga upoređuju sa Berluskonijem i Rupertom Mardokom.

Šta treba videti u gradu

Zbog značaja kao centra sovjetskog svemirskog programa, ne sme se zaobići Samara Kosmos muzej posvećen istoriji Kujbišiva u kojoj je putovanje u beskrajan prostor postalo stvarnost. Zvuči neverovanto, ali je gradski trg Kujbišiv najveći u Evropi, veći čak i od moskovskog Crvenog trga u. Staljinov bunker je privlačan mnogim turistima, a najbolji pogled na tok reke je iz Puškinove bašte.

Pogodite tačan poredak u Grupi E!

U gradu se nalaze mnogi muzeji, među kojima su pored Kosmosa najpoznatiji Literarni muzej, Muzej moderne umetnosti, a takođe postoji i Muzej fudbala. Najpoznatija obrazovna ustanova je Državni Aero Univerzitet koji je nastavio tradicije stvaranja svemirskog programa.

GettyImages 838167628
(Photo by Lars Baron/Getty Images)

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime