Salcburg: Mocart, skakač iz stratosfere Baumgartner i Crveni bikovi

Salcburg
SALZBURG, AUSTRIA - OCTOBER 10: General view of the City of Salzburg with Veste Hohensalzburg Castle and Salzburg Cathedral, seen during dusk on October 10, 2007 in Salzburg, Austria. Salzburg will be venue of the Euro2008, the European Football Championship. (Photo by Johannes Simon/Getty Images)

Da fudbaleri Crvene Zvezde nisu na put u Salcburg ispraćeni sa velikim nadama začinjenim sopstvenim željama da se nađu u grupnoj fazi Lige šampiona, sigurno bi potrošili koji evro više na turističkog vodiča. Istorija ovog grada u kome danas živi 150 hiljada ljudi je toliko bogata, da ni produženi boravak ne bi bio isključen.

Zbog važnosti rezultata, upoznavanje sa Salcburgom će verovatno biti nešto manjeg obima. To naravno, nije razlog da se ne osvrnemo na neke od najznačajnih trenutaka u postojanju ovog grada smeštenog na samoj granici sa Nemačkom.

Zvezda i elita u poslednjem činu predstave: Sudbonosna noć u Salcburgu!

Na mestu današnjeg Salcburga postoje tragovi naselja koja datiraju još iz vremena pre nove ere. Davni period pripada Keltima i Rimljanima, a na mestu ruševnih zidina početkom osmog veka podiže se bazilika pod patronatom bavarskog vojvode Teodoa. Polovinom osmog veka prvi put se spominje ime Salcburg, koje u prevodu znači ,,slani zamak”.

Fridrih Barbarosa je spalio Salcburg u dvanaestom veku

Tvrđava počinje da se gradi 1077. godine, a u dvanaestom veku čuveni Fridrih Barbarosa zbog nesuglasica sa biskupom pali i uništava veći deo grada. Dva veka kasnije Salcburg je kao i veliki deo Evrope pogođen kugom, ali istovremeno postaje nezavistan od Bavarske.

Zlatno doba ovog grada nastupa u sedamnaestom i osamnaestom veku. Zahvaljujući eksploataciji soli, Salcburg se pretvara u pravi biser barokne kulture, sa obiljem građevina i palata izgrađenim u istom stilu. Sledeći vek međutim, donosi veliki broj društvenih i međudržavnih dešavanja koje se u Salcburgu odražavaju kroz naizmenične promene pripadnosti raznim provincijama podložnih francuskim i bavarskim vlastima.

Od posledica burnih vremena počinje da se oporavlja tek krajem devetnaestog veka, a posle raspada Autrougarske, pa sve do čuvenog Anšlusa, Salcburg biva veoma prijanto mesto za život. Tokom Drugog Svetskog rata trpi značajna razaranja, a kasnije, kao i cela zemlja, beleži ekonomski uspon i rast.

Bundesliga: – Top 7 talenata koji čekaju svoju šansu u novoj sezoni

Salcburg je grad u kome se godišnja doba jasno razgraničavaju temperaturnim razlikama. Oblast karakteriše padavina slična usitnjenoj kiši, kao i topao vetar koji tokom zimskih i prolećnih meseci duva u predelima koja se nalaze na obroncima planinskih masiva. Grad ima odličnu saobraćajnu infrastrukturu – železnički čvor kojim je preko Alpa povezan sa Italijom i aerodrom sa kojeg poleću avioni prema najvećim evropskim metropolama.

Mocart  – najslavniji svetski kompozitor rođen je u Salcburgu

Aerodrom se zove Volfgang Amadeus Mocart, prema jednom od najčuvenijih svetskih kompozitora koji je rođen i odrastao u Salcburgu. Naučnik koji je otkrio Doplerov efekt, Kristijan Dopler rođen je istom gradu, kao i poznati dirigent Herbert von Karajan. Neko vreme je u njemu živeo i jedan od priznatijih austrijskih pisaca, Štefan Cvajg.

Najpoznatiji sportski kolektiv je upravo protivnik Crvene Zvezde. Nekadašnja Austrija, a sadašnji Crveni bikovi, učesnici su finala Kupa UEFA 1994. godine.

Roland Racenberger je imao 34 godine kada je poginuo na treningu pred trku za Veliku nagradu San Marina, samo dan ranije pre nesreće koja je zadesila Airtona Senu u samoj trci. Salcburg je rodno mesto i Feliksa Baumgartnera, aktera čuvenog skoka iz stratosfere.

Premijer liga i Liga 1 – utakmice bez golova kao da su zabranjene!

Stari deo grada se nalazi na levoj obali reke Salzah i ima status svetske zaštićene baštine. Nikog posebno ne treba podsećati da se probaju Mocart kugle, ali i da se vidi Mocartov trg, kao i kuća u kojoj je kompozitor rođen. Manastir Svetog Petra je najstariji severno od Alpa, a Salcburška tvrđava se smatra jednim od najvećih zamkova u Evropi.

Salcburg je i veliki univerzitetski centar. U njemu se nalazi Univerzitet primenjenih nauka, Državni univerzitet, Paracelzus medicinski univerzitet, kao i Mocarteum, odnosno javni muzički univerzitet.

 

2 KOMENTARA

  1. You can certainly see your expertise within the work you write. The sector hopes for even more passionate writers like you who are not afraid to mention how they believe. All the time go after your heart.|

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime