Rostov: Reka Don, Ponedeljnik i kup Miodraga Božovića!

(Photo by Laurence Griffiths/Getty Images)

Grad Rostov je centar rostovske oblasti i leži na obali reke Don nekoliko desetina kilometara od mesta gde se reka uliva u Azovsko more. U njemu se i dalje oseća prisustvo Kozaka koji su u njega ugradili svoj nepokorni duh i bogatu istoriju slobodarstva.

Osnovan je polovinom osamnaestog veka kada je ušće reke još bilo pod kontrolom Turaka, postavši kasnije centar regiona zbog svog geografskog položaja i značaja koji je imao kao luka.

Ovaj milionski grad ne treba brkati sa mnogo manjim, ali i mnogo starijim Rostovom koji se nalazi u oblasti Jaroslavl u blizini Moskve, a koji, što je veoma zanimljivo, nazivaju Rostov Veliki iako ima samo 30 hiljada stanovnika.

Veza se nalazi u činjenici da je Rostov na Donu dobio ime po mitropolitu Dimitriju Rostovskom koji je živeo u Rostovu udaljenom od Moskve dvestotinjak kilometara.

SVI MEČEVI NA JEDNOM MESTU!

Rostov na Donu je dobio još više na značaju izgradnjom kanala koji je 1952. godine spojio reke Volgu i Don. Grad se nalazi na mestu koje povezuje evropsku Rusiju i Kavkaski region, a zahvaljujući nalazištima uglja, postao je mesto velikog industrijskog razvoja. U njemu su dve fabrike koje ovaj grad čine najvećim proizvođačem poljoprivrednih mašina u Rusiji.

Iako ima bogatu istoriju i tradiciju, Rostov na Donu je danas veoma moderan grad, pun savremenih turističkih atrakcija koje se odlično dopunjuju sa kozačkim nasleđem.

Klimatski uslovi u gradu su izvanredni. Čak i zime ne odgovaraju opisu onih kakve karakterišu Rusiju pošto su tek umereno hladne. Leta su sunčana i topla, sa prosečnim temperaturama oko 24 stepena. Najviša temperatura je zabeležena pre osam godina kada je u avgustu izmereno +40 stepeni.

KO OSVAJA MUNDIJAL U RUSIJI?

Nazvan ,,Vratima Kavkaza”, ovaj grad je važan saobraćajni čvor. Novoizgrađeni Međunarodni aerodrom Platov je zamenio stari, a u samom gradu postoje autobuske, trolejbuske i tramvajske linije. Preko gradske teritorije takođe prolazi pruga koja povezuje Sankt Peterburg i Kavkaz.

Fudbal u gradu

Postoje dva veća fudbalska kluba u gradu koja su oba osnovana tokom tridesetih godina prošlog veka – FK Rostov i SKA Rostov na Donu. Iako su u par navrata bili blizu osvajanja titule, nijedan od njih nije uspeo da postane prvak države. Trofeje su osvajali u nacionalnom kupu, s tim da je u poslednje vreme znatno bolji Rostov koji je prethodne sezone igrao i u UEFA Ligi šampiona.

Skorašnji trener Crvene Zvezde Miodrag Božović je sedeo na klupi ove ekipe od 2012-2015 godine i u tom periodu osvojio Kup Rusije.

GettyImages 453115162
(Photo by Epsilon/Getty Images)

SKA je svoje zlatne godine imao u eri Sovjetskog Saveza, kada je i osvojio Kup (1981), a trenutno nastupa u trećoj fudbalskoj diviziji u zemlji.

Stadion

Mečevi Svetskog kupa će se igrati na Levberdon, odnosno Rostov areni koja se nalazi na na levoj obali reke Don. Na tribinama može da se smesti oko 45 hiljada ljudi, što je kao što smo videli, prilično uobičajena brojka za veliki broj stadiona u gradovima domaćinima takmičenja.

MEČ PROTIV KOSTARIKE JE NAJBITNIJI!

Konstrukcija objekta je takva da posetioci utakmica mogu da uživaju u pogledu na grad i na reku.

Stadion će biti iskorišćen za odigravanje pet mečeva – četiri u grupnoj fazi i jednog u nokaut rundi, odnosno osmini finala. Pored ovog stadiona, postoje još dva važnija koje i dalje koriste gradski klubovi. Radi se o SKA SKVO stadionu na kojem mečeve igra SKA Rostov na Donu i Olimp 2 koji koristi Rostov dok se ne preseli na Arenu po završetku Svetskog kupa.

Poznate ličnosti

Zanimljivo je da je mnogo srpskih fudbalera igralo u ovom gradu, najveći broj kojih je nosio dres FK Rostov, a ređe Rostova na Donu. Među njima su najpoznatiji Albert Nađ, Danko Lazović, Dušan Anđelković, Mihajlo Pjanović.

GettyImages 89090950
(Photo by Igor Kritskiy/Epsilon/Getty Images)

Jedan od najpoznatijih igrača u doba Sovjetskog saveza i strelac čuvenog gola u finalu prvenstva Evrope 1960. godine sa Jugoslavijom, Viktor Ponedeljnik, rođen je upravo u ovom gradu.

KVOTA JE 125 DA ĆE MITROVIĆ BITI NAJBOLJI STRELAC!

Bilo bi čudno da u njemu tokom istorije nije bilo brojnih ličnosti koji su dali veliki doprinos u svim oblastima ljudskog delovanja, kako onih koji su u njemu rođeni, tako i onih koji su tu proveli deo svojih života. Jedan od najpoznatijih je matematičar Viktor Gluškov, osnivač informacionih tehnologija u Sovjetskom Savezu.

U donskoj oblasti je rođen Mihail Šolohov, autor književnog dela ,,Tihi Don”, zatim čuvena ruska balerina Olga Spesivceva, a u gradu su boravili i Sergej Jesenjin i Aleksandar Solženjicin koji je tu proveo studentske dane.

Šta treba videti u gradu

Jedna od najpoznatijih kulturnih ustanova je Teatar Maksim Gorki, rušen za vreme rata i obnovljen šezdesetih godina prošlog veka. Rostov na Donu ima i svoj filharmonijski orkestar koji važi za najbolji u južnom delu Rusije i ima svoju dvoranu.

POGLEDAJ SPECIJAL ZA STRELCE!

Preko puta Teatra Maksim Gorki se nalazi obelisk Stela, podignut u čast umetnosti, nauke i kulture. Najpoznatija ulica je Puškinova ulica koja je prepuna spomenika i statua i kojom se dolazi do dva velika parka: Gradskog i Parka Oktobarske revolucije.

Najstarija crkva u gradu je Crkva Uskrsnuća koja je prema legendi, jedina pored onih u Sankt Peterburgu dobila dozvolu od Petra Velikog da bude izgrađena od kamena.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime