I Manćini zaplivao u saudijsko bogatstvo

2
Foto: Guliver (AP Photo/Antonio Calanni)

Roberto Manćini je juče i zvanično počeo svoju misiju na klupi Saudijske Arabije, potpisavši ugovor sa tamošnjim fudbalskim savezm do 2027. godine

Kako je danas prenela “La Republika”, Manćiniju će biti zagarantovana neto godišnja plata 18 miliona evra + potencijalnih šest miliona kroz bonuse.

Državni fond PIF nije bio stidljiv ni kada su bile u pitanju bile plate igrača, sve zarad revolucije u saudijskom fudbalu.

Nejmar je na primer potpisao za neverovatnih 40.000.000 evra godišnje, dok ni srpski igrači Sergej Milinković-Savić i Aleksandar Mitrović nisu ostali praznih džepova (obojica primaju 25.000.000 evra na godišnjem novou).

Postavlja se pitanje, da li i koliki porez plaćaju fudbalske zvezde u Saudijskoj Arabiji?

Porezi postoje u arapskoj zemlji i utiču na 22% prihoda građana koji borave u Saudijskoj Arabiji. Međutim, ovaj procenat pada na dva odsto za strane državljane koji se doseljavaju zbog posla, uključujući fudbalere.

Taj procenat plaća sam poslodavac, zbog čega su porezi praktično „na nuli” za strance.

Građani su takođe u obavezi da plaćaju 2,5% svog prihoda u takozvani zekat, porez koji je utvrđen islamskim zakonom namenjen fondu solidarnosti za dobrotvorne svrhe. Sistem narodne solidarnosti. Međutim, stranci koji nisu u zemljama Zalivskog saveta za saradnju su izuzeti, osim ako ne odluče da to plate dobrovoljno iz verskih razloga, što se ne može isključiti s obzirom na dobar broj muslimanskih fudbalera koji odlaze u Arabiju (Karim Benzema, Ngolo Kane, Sadio Mane).

Ukratko, osim što zarađuju monstruozne plate, fudbaleri u Arabiji praktično nemaju ni obavezu plaćanja poreza. Međutim, ovo će se uskoro promeniti.

Naime, od 1. janauara 2024. godine igrači će biti obavezni da od početka svojih ugovora pa sve do Nove godine plaćaju porez zemlji u kojoj su živeli pre premeštanja u Saudijsku Arabiju. Tako će na primer, Marcelo Brozović i Milinković-Savić biti dužni da delove svoje zarade šalju Italiji.

sms
(FOTO:Printscreen/Twitter/Fabrizio Romano)

Isto očigledno važi i za Manćinija, koji će, ukoliko želi da pređe na saudijski poreski režim, morati da se preseli u SA do 1. januara 2024. godine.

Tamo će morati da provede najmanje 183 dana zajedno sa suprugom i decom i ukoliko to ne ispoštuje, vratiće se na italijanski poreski režim, koji iznosi 20 odsto od prihoda.

EKSKLUZIVNO ZA MUNDOBASKET: Preuzmite fantastičan BONUS DOBRODOŠLICE u iznosu od 5.000 RSD i to POTPUNO BESPLATNO!

BONUS VIDEO:

2 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime