Real Madrid u Kupu kralja menja kontinent! Upoznajte Melilju, špansku enklavu na severu Afrike

Melilja

Real Madrid nije počeo sezonu onako kako su očekivali. Loše partije u španskoj Primeri su već u drugoj polovini oktobra učinile da se Đulenu Lopetegiju drma klupa. Real je osvojio tek 14 bodova u prvih devet kola i već tri puta su bili poraženi.

Ipak, jednu od prilika da bar malo poprave situaciju dobiće 31. oktobra u meču šesnaestine finala Kupa kralja koji će igrati – u Africi.

Čudna i nesvakidašnja situacija se tako dogodila, jer je Kraljevski klub na nedavnom žrebu za novo kolo ovog takmičenja spojio najtrofejniji evropski klub i španskog trećeligaša koji je stacioniran na severu Afrike.

Real Madrid u Kupu kralja menja kontinent! Upoznajte Melilju, špansku enklavu na severu Afrike
Stadion Alvarez Klaro u Melilji

Rival Real Madrida u tom meču biće Melilja, niželigaški klub iz istog mesta. Melilja se nalazi na severu Afrike i zapravo je jedna od dve španske enklave koje pripadaju monarhiji Španije, a nalaze se na Crnom kontinentu.

Fudbalski klub Melilja ove sezone nastupa u Segundi B, što je zapravo treći rang takmičenja u španskoj fudbalskoj piramidi. Osnovani su 1943. godine, a najveći uspeh u istoriji kluba bili su nastupi u Segundi između 1962. i 1966. godine.

POSLEDNJI EL KLASIKO BEZ MESIJA I RONALDA: ŠTA SE SVE PROMENILO OD TADA?

Čitavu svoju istoriju – osim u te četiri sezone – provodili su u trećem i četvrtom rangu. Njihov stadion prima 12 hiljada ljudi, zove se Estadio Alvarez Klaro i sigurno je da će evropski šampion biti dočekan pred punim tribinama.

Ali kakva je priča Melilje, španske enklave na severu Afrike?

Real Madrid u Kupu kralja menja kontinent! Upoznajte Melilju, špansku enklavu na severu Afrike
Stari grad Melilje

Melilja se nalazi na severnoj obali Afrike i predstavlja autonomni španski grad koji je odvojen od kopnenog dela Španije. Ona je jedan od dva takva grada koji se nalaze u Africi, uz Seutu. Međutim, Seuta se nalazi severnje, odmah ispod gibraltarskog moreuza, dok je Melilja čak 387 kilometara istočnije.

Melilja je površine 12.3 kilometara kvadratnih (opština Savski venac u Beogradu ima površniu 14 kilometara kvadratnih) i ima nešto manje od 80 hiljada stanovnika.

KLADI SE NA ŠPANSKI FUDBAL – PRIMERA, SEGUNDA, KUP KRALJA…

Stanovništvo je najviše katalonskog i andulažanskog porekla i jedini zvanični jezik je španski. Melilja je do 1995. godine bila deo provincije Malage, a od tada ima autonomni status.

Oko ove teritorije, ali i Seute, postoji neslaganje Španije i Maroka. Španci smatraju i Melilju i Seutu integralnim delovima španske teritorije koje imaju svoju autonomiju kao i svi drugi regioni u Španiji.

Real Madrid u Kupu kralja menja kontinent! Upoznajte Melilju, špansku enklavu na severu Afrike
Lokacija Melilje u odnosu na Španiju

Maroko, sa druge strane, smatra da je ovo samo rezultat prošlih kolonijalnih vremena i da bi Španija morala da se odrekne ovih teritorija u korist Maroka. Ujedinjene nacije ne prepoznaju ova dva grada kao teritorije oko kojih postoje sporenja, a Seuta i Melilja su deo Španije duže od nekih severnih regiona današnje zemlje, tvrdeći da pripadaju Španiji još od 15. veka.

Melilja je iz takvih razloga okružena graničnom žičanom ogradom. Ova ograda je dvostruka i visine šest metara, a oko nje postoje i tornjevi sa kojih se može posmatrati. Razlog je vrlo jasan – Melilja, kao deo Španije, automatski je deo Evropske unije na dosta siromašnijem afričkom kontinentu.

Mnogi migranti zbog toga žele da uđu u Melilju nasilnim putem – često uspevaju da nađu načine da pređu žičane ograde – i u ovom španskom gradu postoji veliki broj zahteva za azilom, posebno od strane migranata iz subsaharske Afrike. Postoje planovi da se bezbednosne mere dodatno pojačaju kako bi se ovi problemi bolje rešili.

Real Madrid u Kupu kralja menja kontinent! Upoznajte Melilju, špansku enklavu na severu Afrike
Ograda oko Melilje koja sprečava masovni dolazak migranata.

Melilja je ujedno i luka, a važi za mesto koje surferi naročito vole da posećuju. Aerodrom u Melilji i avionom se može stići do Malage, Barselone, Madrida, Las Palmasa na Kanarima, Palma de Majorke, Granade, Sevilje… Trajektom se može stići do Malage, Almerije i Motrila, dok postoje tri puta koja spajaju Melilju sa Marokom. Ipak, za to morate da prođete pasošku kontrolu.

Aktuelni šampion sveta u klupskom fudbalu poslednjeg dana oktobra posetiće Melilju, a dobar deo Afrike će obratiti pažnju na taj meč.

252 KOMENTARA

  1. Why our software is the World’s most powerful link building software? Our Software supports UNLIMITED website platforms. You can submit your website/content to following main platforms: Web 2.0 Blogs, Social Network Posts, Social Bookmarking, Web Directories, Wiki Articles, Press Release, Article Directories, Web 2.0 Profiles, Forum Profiles and RSS. HighTicket Hijack PRO Software. Click in my profile name for more details

  2. Hi would you mind letting me know which webhost you’re utilizing?
    I’ve loaded your blog in 3 completely different web browsers and I must say
    this blog loads a lot quicker then most. Can you suggest a good internet hosting
    provider at a fair price? Many thanks, I appreciate it!

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime