Rašid Sumaila, velika nepoznanica u Zvezdinoj odbrani!

(Photo by Atsushi Tomura/Getty Images)

Kao što smo najavili juče tekstom o Degeneku, Zvezda je završila prelazni rok. Danas su zvanično potpisali i Degenek i Sumaila, dvojica štopera za narednu sezonu. Svi ostali dolasci u klub zavisiće od odlazaka iz srpskog šampiona!

Jedno od pojačanja ovog leta je i Rašid Sumaila, defanzivac iz Gane koji će biti zamena za Frimponga. To je finansijski mnogo bolja opcija za Crvenu zvezdu jer se na prodaji bivšeg igrača Napretka zaradilo. Frimpong je otišao u Mađarsku a u kasu se slilo 300.000 evra.

SEZONA POČINJE U JURMALI!

Njegov zemljak ima 26 godina i u Zvezdu dolazi na pozajmicu. Ona će trajati godinu dana a nakon toga će beogradski klub odlučiti o kupovini. Matični klub štopera je Al Kadisija iz Kuvajta. Oni su ga već slali na pozajmicu pa je prošle sezone bio u Al Garafi iz Katara.

Sumaila je prvi put potpisao ugovor sa nekim evropskim timom. Nije mu ovo prvi put da se našao u Evropi jer je već bio na probi u Francuskoj pre nekoliko godina. Tada je kao mlad igrač pokušao da ubedi Lens ali nije u tome uspeo.

U Africi je nosio dres Asante Kotokoa i Mamelodi Sandaunsa. Tim iz Južne Afrike, u koji je prešao kada je imao 21 godinu, omogućio mu je da skrene pažnju na sebe. Dovoljno da sebi obezbedi unosan ugovor u Aziji. Sada su mu se apetiti očigledno promenili.

POČINJU EVROPSKE KVALIFIKACIJE!

Do sada je u karijeri bio šampion Gane, Južne Afrike i Kuvajta. Zabeležio je nastupe za mladu i olimpijsku selekciju Gane. Odigrao je i sedam mečeva za A tim a jedan od njih bio je zajedno sa Ričmondom Boaćijem. Srpski fudbal i Gana imaju mnogo povezanost i Sumaila je samo jedna od njih.

Kada se pročitaju ovi podaci, Sumaila i ne deluje kao loše rešenje za Zvezdu. Treba se zapitati kako nije ranije našao neki evropski klub. Šansi je sigurno bilo ali se opredelio za neke ne baš popularne opcije. Ipak, u Zvezdu stiže da bude četvrti štoper i to je uloga koju može da iznese.

Sumaila, kao i mnogi drugi afrički štoperi, ima ogromnih problema sa taktikom. Često zna da neplanirano iskoči, da zaostane ili da ne drži liniju na pravi način. Takve stvari će se u Evropi kažnjavati i mora biti maksimalno koncentrisan.

Ogromna mana mu je postavljanje i to će morati da ispravlja u narednom periodu. Verovatno će i od napretka u tom segmentu zavisiti da li će ga Crvena zvezda otkupiti na kraju sezone. Srećom, greške može da ispravlja fizičkim karakteristikama.

ZVEZDA U GRUPNOJ FAZI?

Sumaila je nizak i brz, neverovatne građe za jednog štopera. Obožava da uklizava, što je često radio i Frimpong. Za razliku od igrača koji je otišao iz kluba, Sumaila dobar deo svoje igre bazira na fizičkoj snazi. Čvrst je u duelu i voli čak i okršaje u vazduhu zbog svoje skočnosti.

Ne bi trebalo očekivati da tokom naredne sezone ima veliku minutažu već da bude igrač za rotaciju. Igraće u domaćem prvenstvu i kroz njega će pokušati da zasluži ugovor. Za priliku u kvalifikacijama će morati mnogo da se potrudi jer je planirano da bude četvrti štoper tima naredne sezone.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime