PSŽ i dalje najveća sila – trofeji u Francuskoj ne menjaju vitrinu

PSŽ Mbape Kavani Nejmar
PSŽ je i zvanično novi šampion Francuske (FOTO: Mike Hewitt/Getty Images)

Za razliku od prethodnih fudbalskih šampionata Francuske, ovaj je počeo sa onim osećanjem koji je imala Bundesliga u prethodne četiri godine, a to je da se igra u zemlji svetskih fudbalskih šampiona. Koliko će to motivisati ostatak lige koji se ne zove PSŽ, tek ostaje da se vidi.

Ako se po jutru dan poznaje, i ova sezona će konkurenciji Svetaca biti ,,mrka kapa”. Nisu u pitanju rezultati u prvom kolu, koji su uzgred budi rečeno, dobri za ,,izazivače”, već zbog toga što se nijedan od njih nije toliko pojačao da bi nadoknadio razliku u snazi sastava koja je glavni razlog dominacije Parižana poslednjih godina. Takođe, tu je i motivacija novog trenera Tomasa Tuhela, kao i Nejmara koji svakako želi da se na neki način iskupi za ne baš blistave partije iz Rusije.

Sa druge strane, te iste stvari se mogu smatrati i najvećim nedostacima šampiona. Veliki pojedinačan kvalitet, novi trener i Nejmarovo hronično nezadovoljstvo. Koliko će od toga moći da iskoriste timovi koji se navode kao glavni konkurenti? Možda im je najveća šansa u strpljenju i nadi da će PSŽ da žrtvuje prvenstvo radi uspeha u Ligi šampiona.

Ararat – knjiga, planina, mesto odmora Nojeve barke i šampion prohujalih vremena

To je međutim, stvar koja se uvek lakše navodi, nego što se u stvarnosti dogodi. Teško je zamisliti da će Tuhel (ako je do njega) prihvatiti goluba na grani umesto vrapca u ruci.

Monako je bio drugi, a možda pravi odnos snaga pokazuje rezultat u Superkupu Francuske – 4:0 za PSŽ. Pored toga, iz Kneževine su (ponovo) otišli najbolji pojedinci, a pitanje je koliko će Golovin i ostala pojačanja uspeti da nadoknade odlazak Fabinja, Mutinja i Lemara. To će biti jedan od najtežih zadataka Leonarda Žardima.

PSŽ će najvećeg konkurenta imati u Marseju

Možda u tom pogledu najozbiljniji utisak ostavlja Marsej. Doduše, u poznatu luku su stigla samo dvojica fudbalera (Duje Car, Džordan Amavi), ali osim Andrea Anguise, iz kluba nije otišao nijedan važniji igrač. Minimalno promenjen sastav može da olakša posao Rudiju Garsiji u ambicijama da se napadne vrh Lige 1 i osigura Liga šampiona.

U potpuno drugačijoj situaciji se nalazi Bruno Genezio, trener Liona koji je prošle godine zauzeo treće mesto. Veći broj fudbalera je napustilo tim,  a iz suprotnog smera nije stiglo nijedno značajnije ime. Prošlosezonski plasman izgleda iz sadašnje perspektive kao veoma udaljen cilj.

Kvote na mečeve francuske lige možete pogledati ovde

Potencijalno dobru sezonu bi mogao da ima Sent Etjen. To naravno ne znači da Zeleni imaju dovoljno snage da ugroze PSŽ, ali bi mogli da ,,zakuvaju” u borbi za Ligu šampiona. Posle dolaska Žan Luj Gasea na klupu polovinom prošle sezone, Sent Etjen je ,,dodao gas” i prvenstvo okončao na sedmom mestu. Najveće pojačanje je Kazri koji je stigao iz Sanderlenda.

Nica će teško da nadoknadi odlazak Serija, Maršana i Plija, pa se ovoj ekipi posle par sjajnih sezona, predviđa jedna bez previše radosti.

Po svemu sudeći, trofeji u Francuskoj neće menjati vitrinu. Ako i budu, to će se pre zvati gubitak PSŽ-a, nego osvajanje nekog drugog kluba.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime