Prošle godine je iznenadila favorite, ali Lokomotiva ponovo nije među ,,nominovanima” za titulu

Lokomotiva-Soči-derbi
Lokomotiva savladala Soči u derbiju! (PHOTO: Epsilon/Getty Images)

Fudbalska reprezentacija Rusije na nedavno završenom Svetskom kupu sebe nije predstavljala kao nekoga ko želi više nego što može, ali su na terenu uradili upravo to – učinili više nego što je iko očekivao, a malo je nedostajalo pa da taj učinak dobije epitet zapanjujućeg.

Sve što su uradili uprkos brojnim problemima (relativno kratak period za Čerčesova, povreda Kokorina, nedisciplina Dzjube, pa i povreda Džagoeva već na početku mundijala) je podstaklo interes za fudbal koji se igra u ovoj zemlji, prvenstveno za tamošnju Premijer ligu.

Trnava – Beli anđeli u Milanovim dresovima

Prethodna sezona se završila iznenađujućim trijumfom ,,železničara”  i novim odličnim plasmanom Krasnodara koji je bio četvrti. Iza Lokosa koji su na treću titulu u klupskoj istoriji čekali četrnaest godina, ostali su favoriti CSKA, Spartak i Zenit. Nova sezona je počela pre nekoliko dana, a Lokomotiva se ponovo ne nalazi u grupi glavnih kandidata za osvajanje prvenstva Rusije.

Lokomotiva se posle dugo vremena vratila u Ligu šampiona

Odbrana trofeja će sigurno biti otežana činjenicom da Crveno-zeleni imaju obaveze u UEFA Ligi šampiona. Takođe, osim Gregora Krikovijaka koji je stigao na pozajmicu iz PSŽ-a, i uslovno rečeno, Benedikta Hovedesa, sastav nije pojačan nekim zvučnim imenima, ali ruku na srce, to je više bila želja navijača nego što se razmatralo u klubu. Doduše, pričalo se o Aleksu Vidalu, ali do takvog transfera nije došlo.

Nema sumnje da ogroman deo zasluga za prošlogodišnji uspeh, ako ne i najveći, ide na konto trenera Jurija Semina. On je grupu fudbalera izgubljenog samopouzdanja i ideje, pa čak i ne vrhunskih kvaliteta, preobrazio u tim svestan cilja i načina na koji mogu da ga ostvare. Najjači adut je bila izvanredna odbrana koja je primila najmanje golova u sezoni.

Marko Nikolić ne odustaje – VIDI Mol ozbiljno shvatio evropski izazov

Uspe li Semin da prebrodi eventualne periode krize rezultata, njegov ostanak bi bio najveći dobitak za klub.

Kvirkvelia i Ćorluka su bili nosioci igre u odbrani, uz veliku pomoć verovatno ključnog fudbalera u timu, Denisova, dok se Lokomotiva u napadu najviše oslanjala na brze kontre u kojima su najveću štetu pravili Farfan, Fernandez i braća Mirančuk.

Starost glavnih napadača će biti glavni problem koji će imati Lokomotiva u novoj sezoni

Kakva igra, takav i problem, a on je bio postizanje golova. Protiv jakih timova koji igraju napadački, Lokomotiva je delovala opasno, ali protiv onih kojima je glavna ambicija odbrana svog gola, Seminovi fudbaleri su često ostajali u problemu. U novoj sezoni će se ukazati i problem godina pošto Farfan, Fernandez i Eder imaju više od trideset, a super talentovani Mironov tek osamnaest.

U tom smislu bi veći doprinos mogao da pruži dvadesetjednogodišnji Rifat Žemaletdinov koji se vratio iz Kazanja.

Može li šampion do pobede u gradskom derbiju?

Kao što smo rekli, Lokomotiva ove sezone ima otprilike isto onoliko šansi za titulu koliko ih je imala i prethodne, što znači manje od Zenita i Spartaka. S obzirom na to da je očuvan sastav, možda bi probitačnije bilo da se razmišlja od daljoj stabilizaciji i učvršćivanju osnove za naredni period, nego insistiranje na odbrani trofeja. Sledeće godine bi se u tom slučaju mogla zvanično istaći kandidatura za šampiona, dok bi se u ovoj plasman među prve četiri ekipe smatrao realnim stanjem stvari.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime