PRINC KRVAVIH RUKU: Bogatiji od vlasnika Sitija, optužen za ubistvo, a od Njukasla pravi novi PSŽ!

Mohammed bin Salman-njukasl
Princ je preuzeo Njukas (FOTO: Guliver Images)

Novi PSŽ u Premijer ligi. Naslednik prestola Saudijske Arabije, princ Muhamed Bin Salman, novi je vlasnik Premijerligaša Njukasla.

Bin Salman je popularne „Svrake“ kupio za oko 350 miliona evra.

Znate da se već nekoliko meseci pisalo o tome, a sve se zakomplikovalo piraterije i emitovanja Premijer lige u Saudijskoj Arabiji. Ali, to je rešeno i Njukasl sada ima novog vlasnika.

A, ko je on, zapravo?

Verovali ili ne, on je uticajniji i 50 puta bogatiji od vlasnika Mančester sitija, pa nema sumnje da ćemo gedati neki novi Njukasl.

Na Forbsovoj listi 2019. godine je zauzeo osmo mesto na listi najmoćnijih ljudi sveta, pa se očekuje neograničeni budžet, a možda čak i dovođenje Antonia Kontea na mesto trenera.

Princ Muhamed u braku je sa svojom rođakom, princezom Sarom bint Mashur bin Abdulaziz, a venčali su se 2008. i imaju četvoro dece, dvojicu dečaka i dve devojčice. Brak između rođaka nije retkost u bogataškim, a posebno plemićkim porodicama.

Njegovo bogatstvo takođe je nešto što fascinira javnost. Princ je izuzetno imućan, a težak je pet milijardi dolara što je neverovatno čak i prema merilima saudijskog plemstva. Vlasnik je jedne od najskupljih kuća na svetu, a za veliku palatu je 2015. iskeširao 300 miliona dolara.

U medijima su se pojavile informacije da je kupio jahtu za 500 miliona dolara. Ali, ima i mračnu stranu.

Mohammed bin Salman-njukasl-princ
Princ koji ima mnogo rajni (FOTO: Guliver Images)

Nazivaju ga čak i „princom krvavih ruku“. Uvukao je svoju zemlju u rat sa Jemenom, zatvara svoje protivnike, islamske imame i blogere. Nekoliko meseci pošto je postao prestolonaslednik, u novembru 2017. godine je uhapsio oko 200 prinčeva, bivših ministara, zvaničnika i preduzetnika.

– Brutalno je umeo da počisti ministre u vladi, medijske titane, poslovne vođe, borce za ljudska prava, pa čak i članove svoje kraljevske porodice. Pojedini ga nazivaju Kim Džon Unom iz Persijskog zaliva zbog sprovođenja sličnog modela autoritarne vladavine. Samo sa mnogo više novca i bez očigledne nuklearne ambicije. On je sada u svetu priznat kao de fakto vladar jedne od poslednjih apsolutnih monarhija – pisao je o njemu USA Today.

U septembru 2018. saudijski tužioci su najavili kaznu do pet godina u zatvoru za bilo koga ko podeli bilo šta na društvenim mrežama za šta vlasti smatraju da utiče na javni red i moral!?

Inače, poznat je i po tome da je naručio ubistvo novinara Džamala Kašogija. U nedavnom intervjuu za američki TV kanal CBS rekao da kao lider preuzima „punu odgovornost“ za ubistvo saudijskog novinara Džamala Kašogija.

Američka Centralna obaveštajna agencija (CIA) izrazila je još prošle godine uverenje da je saudijski princ naredio ubistvo novinara.

RONALDO VS HABIB: Ko je jači? (VIDEO)

OBAVEZNO POGLEDAJTE: Jovan Stojoski: Treneri su imali svoje pulene! | Sport Fokus Meridian S01EP24

 

6 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime