Premijer liga ima “jači slučaj” od UEFA, “velika petorka” traži drakonsku kaznu za Građane

7
Kakva kazna predstoji Mančester sitiju? (FOTO:Guliver)

Britanski mediji pišu da preostali članovi članovi “velike šestorke” – najjačih klubova u Premijer ligi vrše pritisak kako bi kazna Mančester sitiju bila što stroža. U isto vreme iz UEFA stiže objašnjenje – Premijer liga ima daleko “jači slučaj” nego oni pre tri godine.

U ponedeljak je Mančester siti optužen od strane najjače lige sveta za preko stotinu finansijskih prekršaja i malverzacija u prethodnim godinama. Očekuje se da se slučaj uskoro nađe pred nezavisnom komisijom, a ukoliko Premijer liga uspe da dokaže svoje tvrnje, “Građane” očekuje kazna koja može varirati od oduzimanja bodova do izbacivanja u niži rang i oduzimanja titula.

Očekuje se da suđenje po ovom pitanje potraje nekoliko godina, baš kao i istraga koja mu je prethodila.

Mediji u Engleskoj u međuvremenu izveštavaju da Arsenal, Čelsi, Totenhem, Liverpul i Mančester junajted, insistiraju na tome da kazna za Mančester siti (preostalog člana elite) bude drakonska.

Optužbe koje je iznela Premijer liga odnose se na period od 2009. do sezone 2017/18. i uključuju fingiranje finansijskih informacija o zaradi, detalje o isplatama menadžerima, igračima, trenerima i agentima, kršenje UEFA propisa…

U zvaničnom saopštenju po ovom pitanju, Mančester siti je naveo da je delom optužbi iznenađen, ali da jedva čeka da cela priča dobije zaključak.

Iv Leterm, nekada prvi istražitelj u slučaju koji je pre tri godine protiv Mančester sitija vodila UEFA zbog kršenja pravila finansijskog fer-pleja, smatra da Premijer liga ima “čvršći slučaj” nego što je imala UEFA tada.

Podsetimo Siti je tada kažnjen isključenjem iz evropskih takmičenja, ali je Sud za sportsku arbitražu (CAS) u Lozani preinačio tu kaznu u novčanu nakon žalbe.

Ipak, mogućnost žalbe ne postoji u ovom slučaju.

„To bi moglo da učini slučaj jačim. A tu je još jedan element: obim optužbe je daleko opširniji, kako u periodu koji obuhvata tako i u samoj sadržini. Takođe, Premijer liga nema ograničenje perioda koji može da istražuje. Mi smo bili ograničeni na period od pet godina“, rekao je Laterm i dodao:

„Nije postojala nikakva transparentnost o protoku finansija. Iako su njihovi advokati mogli da ometaju posao naših istražitelja, ispostavilo se da je novac prikazan kao sponzorski ispaltio vlasnik kluba. Ipak, zahvaljujući imejlovima i izvodima iz banaka, imali smo jake dokaze. Uveren sam da je Mančesetr siti počinio prevaru. Problem je bio što je na odluku UEFA mogla da se uloži žalba, a onda o tim žalbama odlučuje komisija sastavljena od deset ili 12 ljudi – a to su uvek isti ljudi, koji gotovo uvek odluče da kaznu proglase prestrogom i promene“.

Šta mislite kakva sudbina očekuje Siti?

Isplivao prljav veš – ovo je razlog zašto Siti može da bude izbačen iz Premijer lige

 

7 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime