PRE 73 GODINE: Ovako je izgledao prvi “večiti derbi” (FOTO)

Od 19 časova biće odigran 160. “večiti derbi”, a Partizan se u to ime na svom Instagram profilu prisetio prvog susreta sa Crvenom zvezdom.

Dogodilo se to pre tačno 73 godine, na igralištu BSK, na kom je kasnije sagrađen stadion čiji je Partizan danas vlasnik.

Tog 21. aprila 1946. godine, pobedio je Partizan sa 2:0, golovima Rupnika i Mihajlovića.

U jednom od izveštaja sa meča opisani su i golovi.

– U 32. minutu prvog poluvremena Rupnik se iznenada stvorio pred protivničkim golom, i iz neposredne blizine, koso po zemlji, postigao prvi gol.

– U 14 minuti drugog poluvremena, lepa kombinacija Matekalo – Rupnik – Mihajlović završila se u Lovrićevoj mreži.

Ovaj istorijski susret ovekovečen je i legendarnom zajedničkom fotografijom.

View this post on Instagram

U susret vecitom derbiju! Prvi večiti derbi je odigran na igralištu ugašenog BSK, na kome je 1949. sagrađen armijski stadion, čiji je danas vlasnik Partizan. I kao da je i vreme odigravanja predodredilo njegovu sudbinu da uvek bude prazničan, izuzetan… Odigran je 21. aprila 1946. na – pravoslavni Vaskrs. Tada je pobedio Partizan sa 2:0. U istom listu golovi su ovako opisani: „U 32 minutu prvog poluvremena Rupnik se je iznenada stvorio pred protivničkim golom, i iz neposredne blizine, koso po zemlji, postigao prvi gol. U 14 minuti drugog poluvremena, lepa kombinacija Matekalo – Rupnik – Mihajlović završila se u Lovrićevoj mreži”. Ali, ta utakmica nije dokazala ko je stvarno bolji. Kao što nijedna kasnije nije dala konačan odgovor na to pitanje, jer, bez obzira na ishod, navijači uvek veruju da je njihov tim u svemu iznad suparničkog. Igrači Partizana (beli) iCrvene zvezde (tamni dresovi) na prvoj međusobnoj utakmici: Šoštarić, Brozović, Čolić, Krnić, Atanacković, Simonovski, Rupnik, Kašanin, Atanacković, Bobek, Jezerkić, Mitić, Tomašević (stoje), Drenovac, Petrović, Đurđević, Đajić, Palfi, Stanković, Mihailović

A post shared by FK Partizan (@partizanbelgrade) on

Večiti prvenstveni derbi broj 160. biće odigran večeras od 19 časova.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime