Pozdrav, Capitano! Astori je ispraćen na Artemio Frankiju!

FLORENCE, ITALY - MARCH 11: ACF Fiorentina fans remember Captain Davide Astori during the serie A match between ACF Fiorentina and Benevento Calcio at Stadio Artemio Franchi on March 11, 2018 in Florence, Italy. (Photo by Gabriele Maltinti/Getty Images)

Umesto crne boja koja označava tragediju Firenca, ali i cela Italija, ofarbane su ovih dana u ljubičasto. Kao boja dresa koju više nikada neće obući i kao boja tribine koja je danas plakala. Kapiten Astori će ostati večan.

Tragedija je pogodila svakoga ko je ikada gledao italijansku fudbalsku reprezentaciju, Fiorentinu ili Davida u dresovima Kaljarija i Rome. Čovek o kom nikada niste čuli ružnu reč je otišao tiho, u snu, pre doručka sa saigračima.

Teško je u ovakvim situacijama pronaći prave reči. Ono što je sigurno, navijači Viole nisu zakazali. Kapiten, cenjen i poštovan kod svih u italijanskom fudbal, dobio je dostojanstven oproštaj. Kao što je i zaslužio.

UEFA je uvela minut ćutanja na sve evropske mečeve koji su igrani prethodne nedelje, italijanski savez je odložio kompletno kolo u prva dva ranga. O ljudskim kvalitetima Astorija govori i to što se trener Kaljarija, nekadašnji saigrač Diego Lopez onesvestio kada je čuo vesti.

Danas je Fiorentina na svom Artemio Frankiju, jednom od kultnih mesta italijanskog fudbala, ugostila Benevento. Pobeda od 1:0, golom štopera Uga Vitora. Brazilac je bio najviši posle kornera i zatresao je mrežu ekipe koja će se brzo vratiti u Seriju B.

Početak meča su obeležili minutom ćutanja i puštanjem balona. Suze na licima navijača, bol na licima igrača koji su izgubili kapitena. Nikome nije bilo svejedno u tim momentima. Ipak, fudbal je morao da se igra, barem nekoliko minuta.

Tačnije 13 minuta. Utakmica je prekinuta, na tribini smo videli koreografiju navijača Fiorentine. David Astori je nosio broj 13 na dresu i njega su iz upotrebe povukli i Kaljari i Fiorentina. Filipo Romanja, defanzivac Juventusa pozajmljen Kaljariju, uzeo je 56 umesto 13 koji je do sad nosio.

Stadion je u tom 13. minutu bio jedno od najtužnijih mesta na svetu. Igra je prekinuta a pored igrača oba tima i arbitri su aplaudirali kapitenu Fiorentine i nekadašanjem reprezentativcu. Nadamo se da je Astori odnegde video sve što se dešava.

Slična scena se ponovila kada je Vitor, momak koji je u startnoj postavi (sa brojem 31 na dresu) zamenio upravo kapitena, pogodio mrežu. Postigao je fantastičan gol koji je doneo tri boda i salutirao kapitenu. Sve je bilo jasno i pre ovog meča. Astori će falili, više kao pojava nego kao igrač. Jer je kapiten!

Tome u prilog govore i poruke sadašnjih i bivših saigrača koje smo prethodnih dana čitali na društvenim mrežama. Mnogi fudbaleri Serije A, saigrači iz reprezentacije i bivši klupski drugovi oprostili su se od štopera, posebno pričajući o uspomeni koju će gajiti.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime