Poslednji valcer Kopljanika: Ajaks – Bajern 1994/95

Mandatory Credit: Clive Brunskill/Allsport

U vremenima kada su Franc Bekenbauer i Johan Krojf još špartali svetskim fudbalskim terenima, Ajaks i Bajern su imali prve okršaje u takmičenju koje se tada nazivalo Kup evropskih šampiona.

Rivalitet koji su ovi veliki klubovi izgradili možda ne spada u najveće na Starom kontinentu, ali njihovi novi okršaji svakako imaju moć da privuku veliku pažnju. Prvi duel u okviru grupe E se igra u Minhenu, skoro četrnaest godina posle poslednjeg, a više od 45 godina posle prvog. Bajern i Ajaks u odnosu na neke druge timove, imaju nešto skromniju istoriju koja obuhvata osam mečeva odigranih isključivo u elitnom evropskom takmičenju.

Sedamdesete godine prošlog veka su obeležene dominacijom upravo ova dva tima koja u periodu od 1971. godine, pa do 1976. osvajaju za redom po tri titule evropskog šampiona. Bajern je kasnije još dva puta bio prvak (2001, 2013), a Ajaks je najveći uspeh ponovio u sezoni 1994/95. Mala zanimljivost u vezi sa okršajima ovih timova je da je u dva slučaja (1972/73, 1994/95) na kraju takmičenja trofej osvajao Ajaks, a u druga dva u sezonama 1980/81 i 2004/05 šampion bio Liverpul.

Top 5 stvari koje bi mogle da obeleže utorak u Ligi šampiona

Od polovine devedesetih pa sve do današnjih dana, nemački klub je zadržao svoje mesto u vrhu vrednosne skale evropskog klupskog fudbala, dok su Kopljanici lagano silazili sa scene i sve ređe imali zapaženiju ulogu u Ligi šampiona. Ne može se reći da je Ajaks baš na margini, ali da odavno nije sila na koju se ozbiljnije računa u raspodeli najvećih uspeha, je takođe tačno.

Ajaks je sredinom devedesetih imao poslednji veliki sastav

Ekipa iz Amsterdama se poslednji put popela na pobedničko postolje u sezoni 1994/95, kada joj je nemački predstavnik bio protivnik u polufinalu Lige šampiona. Na klupi šampiona Holandije je tada sedeo Luj van Gal koji je pod komandom imao izvanredan sastav. Đovani Trapatoni je vodio Bajern koji nije uspeo da nadmoć koju je krajem osamdesetih imao u nemačkom fudbalu nekako prenese i u Evropu.

Van Gal je svoju karijeru glavnog trenera počeo baš u Ajaksu i za šest godina (1991-1997) osvojio praktično sve štpo se moglo. Spomenuta titula šampiona Evrope se računa kao kruna tog perioda. Iz sadašnje perspektive, dueli sa Bajernom deluju kao puka formalnost na putu do titule.

Kopljanici nisu izgubili nijednu utakmicu u Ligi šampiona te sezone, a verovatno najbolju predstavu su prikazali u revanšu polufinalnog duela sa Crvenima koje su u Amsterdamu savladali sa 5:2 i zakazali finale sa Milanom. Sastav koji je prodefilovao kroz takmičenje je bio nalik nabrajanju liste  ,,ko je ko” u holandskom fudbalu tih godina.

,,Ko je ko” u holandskom fudbalu

Na golu je stajao Van der Sar, ispred kog je bio bedem sačinjen od Mihaela Rajzigera, Denija Blinda, Franka Rajkarda i Franka de Bura. Sredinom su gospodarili Klarens Sedorf  i Edgar Davids, a za efikasnost bili zaduženi Žorž Finidi, Jari Litmanen, Mark Overmars i Ronald de Bur. Ne treba zaboraviti ni Kanua, Klajverta i Bogardea.

Susret u Amesterdamu je odigran 19. aprila 1995. godine, a okonlan je trijumfom domaćeg tima 5:2. Strelci su bili Žorž, Ronald de Bur, Overmars i Litmanen (2) za Ajaks, dok su golove za Bajern dali Viteček i Šol.

Sastavi su bili sledeći:

Ajaks

Van der Sar, Rajziger, Blind, Rajkard, Bogarde, R. de Bur, Žorž, Sedorf, Kanu, Litmanen, Overmars.

Bajern

Šojer, Babel, Cige, Kufur, Helmer, Nerlinger, Frej, Šup, Cikler, Šol, Viteček.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime