Portugal – Holandija: Hoće li se u Ženevi odigrati nova ,,Bitka za Nirnberg”?

PARIS, FRANCE - JULY 10: Renato Sanches (top) and Portugal players celebrate their team's first goal scored by Eder (obscured) during the UEFA EURO 2016 Final match between Portugal and France at Stade de France on July 10, 2016 in Paris, France. (Photo by Laurence Griffiths/Getty Images)

Pre nego što Portugal i Holandija u ponedeljak uveče istrče na teren stadiona u Ženevi, teško je ne setiti se čuvenog okršaja ove dve selekcije koji se pod nazivom ,,Bitka za Nirnberg” odigrao pre dvanaest godina na Svetskom kupu u Nemačkoj.

Za podsećanje ima utoliko više razloga jer nijedna od ekipa nije blistala u prethodnim prijateljskim mečevima, naprotiv. Holandija je protiv Engleske stvorila tek nekoliko poluprilika, dok je lično Ronaldo spasao Portugal protiv Egipta u zasustavnom vremenu. Bitka za Nirnberg je međutim, bila nešto sasvim drugo.

Četiri stvari koje smo naučili tokom reprezentativne pauze: Salah i Egipat, Francuska i Furija…

Utakmica je odigrana na Frankenstadionu u Nirnbergu u osmini finala Svetskog kupa 2006. godine. Portugal i Holandija su grupnu fazu prošli bez poraza i nagovestili da nisu bez razloga svrstani u favorite iz senke. Nažalost, jedna od ekipa je morala da otpadne već na početku nokaut runde.

Posle polufinalnog duela na prvenstvu Evrope 2004. godine koji je pripao Selesau, Holandija je imala žarku želju za revanšom, što je samo pojačalo intenzitet uzbuđenja pred okršaj. Lale je predvodio Marko van Basten koji je u sastavu imao Van der Sara, Van Bomela, Snajdera, ali i tada dvadesetdvogodišnje Robena i van Persija. Na drugoj strani se nalazio Skolarijev Portugal sa iskusnim Figom, Pauletom, Dekom, a i već u zvezdu stasalim Ronaldom.

Četiri crvena kartona su rekord na FIFA takmičenjima

Ko je duel kasnije prvi nazvao ,,Bitka za Nirnberg” nije ni važno, ali je takav naziv prava mera za ono što se dešavalo na terenu Frankenstadiona. U FIFA su kasnije konstatovali da sudija Valentin Ivanov nije dorastao tako velikoj utakmici. Počev od prvog kartona koji je dobio Koštinja, Ivanov ih je pokazao 16 čime je izjednačio rekord svetskih prvenstava koje je ,,dopunio” sa 4 crvena što je do danas najviše što je viđeno na jednom meču Svetskog kupa!

Garet Sautgejt sve više deluje kao pravi čovek za klupu Engleske

Pocrveneli su Deko, Koštinja, (Portugal) Van Bronkhorst i Bularuž (Holandija). Pored njih četvorice žuti kartoni su pokazani Rikardu, Valenteu, Maničeu, Figu, Petiju, Matijsenu, Van Der Vartu, Snajderu i Van Bomelu. Ronaldo je zbog povrede izašao pre kraja prvog poluvremena, ali je njegova ekipa pobedila golom Maničea u 23. minutu!

Portugal je zaustavljen tek u polufinalu od Francuske i to u duelu u kojem je pokazano samo dva žuta kartona!

Sastavi učesnika ,,Bitke za Nirnberg” su izgledali ovako:

Portugal

Rikardo, Nuno Valente, Ricardo Karvaljo, Meira, Miguel, Maniče, Deko, Koštinja, Figo (Tiago), Pauleta (Peti), Ronaldo (Simao)

Holandija

Van der Sar, Van Bronkhorst, Matijsen (Van der Vart), Ojer, Bularuž, Koku (Heselink), Snajder, Van Bomel (Hejtinga), Roben, Kajt, Van Persi.

Obe ekipe su razočarale pre nekoliko dana, ko će pobedi u direktnom sudaru Portugala i Holandije?

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime