Pekar, lekar, apotekar, ali i detektiv, drvoseča i policajac!

Tomas Gronemark je stručnjak za ubacivanje auta koji je od ove sezone zadužio ,,kancelariju” na Enfildu i čije je zanimanje izazvalo veliko interesovanje na društvenim mrežama. Međutim, njegov posao je ipak sasvim fudbalski u odnosu na zaposlenja nekih njegovih kolega po završetku njihovih karijera.

Srpski roker Bora Đorđević je napisao pesmu ,,Pekar, lekar, apotekar” inspirisan nečim drugim, a ne životopisima fudbalera, ali se među nabrojanim stvarima koja je Bora mogao da bude, nalaze i neka kojima su se posvetili fudbaleri sa liste.

Neka od njih su posledica želja za bavljenjem nečim interesantnim, a druga su opet došla sticajem raznih životnih okolnosti. U paleti poslova koji su se našli na spisku fudbalera koji nisu ostali u voljenom sportu, nalaze se i takva kao što su detektiv, pogrebnik, glumac, sveštenik, itd…

Nekadašnji fudbaler PSV-a, Bolonje, Barija i reprezentativac Švedske Klas Ingeson, koji je pre četiri godine preminuo posle teže bolesti je sa aktivnim igranjem fudbala prestao 2001. godine. Neko vreme je radio i kao trener, ali je svoj mladićski san ispunio postavši radeći u švedskim šumama kao drvoseča.

Rej Vilson je poznat kao član čuvene generacije Engleske selekcije koja je 1966. godine postala svetski šampion. Sa terena se povukao pet godina kasnije i postao privatnik. Posao koji je obavljao u Hadersfildu gde je i počeo fudbalsku karijeru, je bio veoma miran, pošto je otvorio pogrebno preduzeće.

Policajac koji voli forenzička ispitivanja

Johan de Zeu je penzionisani centarhalf Vigana, Portsmuta, Koventrija i Barnslija koji je u Engleskoj proveo punih trinaest godina. U rodnoj Holandiji je igrao za Telstar i Ado, ali se po završetku igračkih dana opredelio za zanimanje veoma popularno u američkim kriminalističkim serijama. De Zeu je naime, već deset godina policijski detektiv čija je specijalnost forenzika.

Georgi Popesku je još čuvenije fudbalsko ime, a njegovo zanimanje pomalo nalik prethodno opisanom. Rumun se doduše svojim poslom nije bavio javno, već tajno, pošto je za svoju zemlju obavljao izvesne špijunske ,,posliće”. To je doduše trajalo svega tri godine sredinom i krajem osamdesetih prošlog veka, kada se iz Rumunije u inostranstvo odlazilo samo uz takvo obećanje.

Švedski napadač Tomas Brolin je po završetku karijere na fudbalskim terenima, prešaо na mnoge druge oblasti. Bavio se ugostiteljskim poslom, snimao muzičke spotove sa rep-zvezdama i bio vlasnik firme koja je prodavala nove sisteme za usisivače. Brolin, inače najpoznatiji po svom učešću na Svetskom kupu 1994. u SAD, kao i po pet godina provedenih u Parmi, danas je profesionalni igrač pokera.

Fudbaler koji nije zapostavio obrazovanje

Beri Horn je igrao za veći broj klubova na ostrvu, a za njega se slobodno može reći da nije zapostavio obrazovanje, naprotiv. Iako je za reprezentaciju Velsa odigrao 59 utakmica (1988-1996), Horn je odlučio da se posveti prosveti. Diplomirao je hemiju na Univerzitetu u Liverpulu, koju je uz fiziku, predavao u školi u Česteru.

Filip Albert je daleko od toga da je nepoznato ime u fudbalu. Belgijanac je za selekciju svoje zemlje odigrao preko 40 mečeva, a tokom devedesetih je oblačio dresove Anderlehta i Njukasla. Kada se penzionisao, osnovao je firmu za prodaju voća i povrća i često i sam radio kao trgovac iza pijačne tezge.

Filip Malrajn je za Mančester Junajted odigrao samo jednu utakmicu, ali je za Norič odigrao preko 160, a za reprezentaciju Severne Irske 27. Fudbalski dres je prestao da nosi 2007. godine, a sportsku karijeru je zamenio svešteničkom službom u dablinu..

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime