Partizanov remi – dajte Zakarića, Gomeš i vezni red na nivou, odbrana na raport!

Partizan je ostavio dobar utisak na meču protiv Bešiktaša, ali su greške odbrane bacile mrlju na izdanje crno-belih. Vezni red je bio odličan, pogotovo Zakarić i Pantić, koji su vodili rovovsku borbu sa agresivnim Turcima, uskraćenim za holandski tandem Lens-Babel i napadača Negreda. Na kraju, aktivan rezultat čekaće ova dva tima u Istanbulu – 1:1.

Još pre početka utakmice bilo je jasno da sa agresivnim pristupom i čvrstinom u igri nema kompromisa kada je u pitanju meč protiv ekipa poput Bešiktaša. Bilo kakav znak mekoće se ne prašta. Jasno je bilo i Bati Mirkoviću da su sigurnost i čvrstina u veznom redu od krucijalnog značaja, pa je pokušao da svoj igrački karakter prenese na svoje izabranike. Ispostavilo se da su se ti navodi obistinili.

Igrači Bešiktaša su pošteno isprebijali Partizanove veziste, što je Janković posebno osetio na svojoj koži. Kada imate naspram sebe igrače poput Medela, Arslana, Vide i Pepea, teško da možete očekivati „valcer“ pred protivničkim šesnaestercem. Gomeš, Janković, Pantić i Zaharić vodili su rovovsku borbu sa defanzivcima turskog kluba, i Garijem Medelom, koji je kidisao poput pitbula.

U granicama svojih mogućnosti su parirali u duel igri i lovili grešku protivnika. Vršili su pritisak u prvih desetak minuta na protivničkoj polovini, koji je jenjavao kako je meč odmicao. Vezni red je, zajedno sa isturenim Gomešom odradio korektan posao. Nije bilo ekscesa u igri, akcije su se svodile na dva-tri poteza, a plodonosna je bila ona koju je započeo Pantić, nastavio Zakarić, a dovršio maestralni Gomeš. Napadač crno-belih je imao na leđima Pepea i Vidu, koji su mu ih pečatirali laktovima.

Jednom kada je uspeo da se odlepi, iskoristio je to na najoptimalniji način i pokazao racionalnost i pragmatičnost u igri. Kvalitetnom napadaču nije potrebno 5-6 prilika da bi zatresao mrežu, što je on demonstrirao.  Pepe i Vida su dobili mnogo duela, ali jedna greška Vide bila je dovoljn a da sve to padne u vodu. Domaćin je u još par navrata po sličnom šablonu pokušavao da ugrozi Zengina, ali je Zakariću nedostajala preciznost, a Gomeš se nalazio u isuviše teškoj poziciji da bi pogodio mrežu.

KO IDE U LIGU ŠAMPIONA?

Janković je pokazao nekolicinu lepih poteza, ali pod konstantnim naletima i grubom igrom protivnika nije mogao da izdrži, pa je zamenjen u 33. minutu. Turci su ga „kačili“ po cevanicama i protestovali kod sudije, a najistaknutiji je bio Arslan.

Kakav god da je bio učinak Partizanovog veznog reda, odbrana je ta koja vapi za korekcijama! Da li je posredi nedostatak samopouzdanja ili nešto drugo, stvar je kojom bi stručni štab trebalo da se pozabavi, ali je činjenica da se onakvi ispadi ne tolerišu na mečevima ovakvog karatera. Defanzivci Partizana su samo minut nakon vođstva postupili recipročno i ponovili grešku kolega sa druge polovine terena.

Teško je vagati da li je veća odgovornost na N. G. Miletiću koji je pustio da duga lopta dođe do Kvarežme na desni bok, ili štoperskog tandema Valijente-Marković, koji je Arslana ostavio samog kao da je sa drugarom došao na školski teren da šutira na prazan gol. To bi bio adekvatan opis načina na koji je Bešiktaš izjednačio.

Bešiktaš je „nanjušio krv“ i preuzeo inicijativu, bilo je još nekoliko izglednih prilika za koje bi defanzivci Partizana trebalo da zahvale višoj sili što ih istanbulski klub nije realizovao. Larin je neometano primao loptu na ivici šesnaesterca i skakao pored Markovića, dok je Valijente čistio loptu tako slabašno da je došla na volej Arslanu. Ima rezona da Bata posle utakmice tako podvikne damu nije potrebno ozvučenje da bismo ga čuli.

KAKAV POSAO ČEKA VEČITE U SUPERLIGI U OVOM KOLU?

Crno-beli su u drugom poluvremenu konsolidovali igru i zaigrali sigurnije i po uzoru na početak utakmice vršili pritisak na poslednju liniju Bešiktaša. Partizan je došao do daha pored turskog „toplog zeca“ i napravio dve izgledne šanse, ali preciznost nije bila saveznik srpskog predstavnika. N. G. Miletić je šutirao iskosa sa desetak metara, a Zakarić je odličnim driblinzima i „kiflicom“ digao publiku na noge, ali nije uspeo da kruniše sjajnu minijaturu.

Domaćin je u dobrom delu drugog poluvremena imao inicijativu, ali je za većinu akcija falio završni potez ili racionalnije rešenje. Odbrana je delovala nešto sigurnije, ali su ponovo ispoljene slabosti kada su omaleni Erkin i Gonul bežali Partizanovoj odbrani, ipak na sreću crno-belih njihovi udarci glavom nisu bili precizni. U nastavku je zaigrao novajlija Šćekić, ali se za 20-ak minuta na terenu nije pokazao u punom svetlu.

Pored grešaka u odbrani, ono što bi Mirkovića trebalo da brine je i „žutica“, koja je zarazila četvoricu igrača (Kosović, Ivanović, N. G.Miletić, Nikolić). Zbog kartona, trener crno-belih u revanšu neće moći da računa na Kosovića.

U revanšu će Partizan morati da pojača pripravnost, jer će Bešiktaš biti jači za Lensa, Babela i Negreda. Mečevi sa ekipama koje imaju veće finansijske kapacitete i prekaljenu gardu na međunarodnom klupskom i reprezentativnom planu se igraju iznad limita, tako da će srpski predstavnik za nedelju dana biti na ozbiljnom ispitu…

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime