Zoran Mirković se iznova susreće sa novim problemima. Osim što njegov Partizan kaska već devet bodova za liderom Crvenom zvezdom, sada su iskrsle nove muke – povreda Danila Pantića.

Kreativac Partizana je doživeo povredu zadnje lože na meču protiv Zemuna, u meču Kupa Srbije, pa bi se taj trijumf od 2:0 mogao okarakterisati i kao pirova pobeda. Jer crno-beli u ovom trenutku ne mogu sebi da dozvole takav luksuz da ostanu bez jednog od ključnih igrača ove sezone.POSLUŠAJ NOVI EVROGOL PODKAST: PRIČALI SMO O ZVEZDI, LIVERPULU, JOKANOVOM FULAMU, DORTMUNDU…Partizan se od starta sezone ozbiljno muči sa postizanjem golova. Postigli su tek 15 golova na 12 mečeva, manje i od sedmoplasiranog Proletera, a više nego dvostruko manje od večitog rivala. Sada, kada nema Pantića za mečeve protiv Napretka i Čukaričkog, a verovatno i Vojvodine, Mirković će morati da pronađe nova rešenja koja će zamaskirati manjak efikasnosti u svom timu.

Evo kako bi Partizan mogao da igra u dvema linijama iz koje bi golovi trebalo da stižu.

1. Varijanta 1: Klasična 4-4-2

Reklo bi se da ova opcija deluje kao najrealističnija. Danila Pantića nema, pa bi nastavak u formaciji 4-4-2 mogao da ima smisla. Ovoj situaciji doprinosi i slomljeni nos Aleksandra Šćekića, kao i činjenica da je Saša Ilić samo jednom nastupio od dolaska Mirkovića, pa bi dvojica centralnih vezista praktično morali da budu Saša Zdjelar i Nebojša Kosović.

CRNO-BELI DOČEKUJU NAPREDAK!

Na bokovima bi bili Zakarić i Janković, a njihove pozicije bi mogle lako da se rotiraju u toku mečeva. U špicu bi bio nezamenjivi Rikardo, ali i Nemanja Nikolić. Momak iz Kraljeva bi morao da iskoristi ovakvu priliku, jer je do sada u domaćem prvenstvu jedini gol postigao pre mesec dana u Nišu.

2. Varijanta 2: Opet sa dvojicom napadača

Ovoga puta bismo videli neke kozmetičke promene. Bila bi ovo 4-4-2, ali bliže nekoj atipičnoj 4-2-2-2, gde bi bočni fudbaleri bili daleko ofanzivniji. Ovo bi značilo da su Kosović i Zdjelar nešto oprezniji, a posebno bi se ovo moglo iskoristiti protiv plitko postavljenih odbrana sa kojima se crno-beli neretko susreću.

U špicu bi pored Rikarda ponovo bio Nikolić, dok bi na levom krilu bio mladi Đorđe Ivanović. On je bio strelac u pobedi protiv Voždovca, pa bi i to moglo da ide u njegov prilog. U slučaju da bi eventualno Ivanović bio u špicu pored Rikarda, na mesto krila bi mogao Zakarić, ili čak neko od mlađih igrača poput Armina Đerleka ili Jovana Kokira.

3. Varijanta 3: Janković ‚‚desetka” i 4-2-3-1

Ipak, crno-beli ne moraju striktno da se drže formacija sa dva napadača. U formaciji 4-2-3-1 prvi štit odbrane bi ponovo bili Zdjelar i Kosović, dok bi se stvari promenile bliže protivničkom golu. Marko Janković bi sa boka ušao u sredini i funkcionisao kao klasična ‚‚desetka”, trudeći se da nadomesti manjak kreativnih igrača.

Na krilima bi bili Zakarić i Nikolić, posebno jer se crnogorski napadač do sada često ‚‚izvlačio” na bok sa pozicije klasičnog napadača, te bi on mogao da bude taj koji će sa levog boka pokušavati da igru prenese što bliže protivničkom golu.

4. Varijanta 4: Ponovo 4-2-3-1

I ovde se radi o kozmetičkim promenama u odnosu na prethodnu varijantu, ali to i ne čudi imajući u vidu izbor igrača koje Mirković trenutno ima. Među povređenima je i Zoran Tošić pa ovde ne može ‚‚da se izmišlja topla voda”.

U ovoj opciji na levom krilu je Ivanović, koji se prirodnije snalazi u toj ulozi od Nikolića. Opet, ne treba iz priče isključivati ni Đerleka, koji bi mogao da bude faktor iznenađenja.

U svakom slučaju, pred Partizanom su tri komplikovana meča i vrlo lako bi moglo da se desi da se ponovo ‚‚okliznu”. Kako bi to sprečili, potrebno je da se znatno poboljšaju u kreativnom aspektu igre i stvaranju većeg broja kvalitetnih šansi. Tada će konačno moći da dođe do izražaja i činjenica da Partizan trenutno ima najbolju odbranu u ligi.

Slaba realizacija u napadu bacila je senku na taj aspekt igre crno-belih.

5. Like this:

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime