Rastu tenzije u Evropi: La liga tuži PSŽ

3
naser-al-kalifi-barselona-lionel-mesi
Vlasnik Pari sen Žermena! (FOTO: Guliver)

La liga prijavila je šampiona Francuske Pariz Sen Žermen (PSŽ) Evropskoj komisiji, nakon što su uvedene nove uredbe u zakoniku o stranim subvencijama.

Novo pravilo, koje se primenjuje od 12. jula 2023. godine, odnosi se na strane subvencije koje države van EU dodeljuju kompanijama koje obavljaju privrednu aktivnost na unutrašnjem tržištu, uključujući i one iz javnih preduzeća koje direktno ili indirektno kontroliše država.

La liga je optužila francuski klub da se finasira kroz sponzorstva iz Katara što „generiše ozbiljnu distorziju na unutrašnjem tržištu Evropske unije (EU)“

Španci smatraju da je „PSŽ primio subvencije od države Katar, koje su mu omogućile da poboljša svoju konkurentsku poziciju i stvori značajne distorzije na nekoliko nacionalnih tržišta – posebno na tržištu transfera i inflaciji plata u elitnim klubovima.

Žalba, objašnjava LaLiga u svom saopštenju, pruža informacije o tome kako pariski tim „dobija resurse pod netržišnim uslovima koji narušavaju različita blisko povezana tržišta, omogućavajući francuskom klubu da, zahvaljujući stranim subvencijama angažuje najbolje fudbalere i trenere koji bi pod normalnim uslovima bili iznad njegovih mogućnosti. Ta okolnost mu omogućava da poboljša svoj sportski učinak, osim što utiče na ugovorne kapacitete rivalskih klubova.

Bolja sportski učinak bi takođe omogućilo PSŽ-u da poboljša konkurentsku poziciju na susednim tržištima (na primer, audiovizuelna marketinška tržište ili tržište sponzorstava), čime bi se utvrdilo povećanje veštačke vrednosti kluba.

EKSKLUZIVNO: Preuzmi najveći bonus dobrodošlice od 4.000 RSD potpuno besplatno – registruj se na sajtu meridianbet.rs ili putem mobilne aplikacije

Bonus video:

3 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime