Oni su najgori klub Britanije: Gol razlika -154, bodova -7, ali se ne predaju!

Fort Vilijam

Ako ste mislili da vaš klub ima lošu sezonu, grdno ste se prevarili. Teško je meriti se sa najgorim klubom u Velikoj Britaniji, a verovatno i šire. Ovo je priča o Fort Vilijamu.

U severnim planinskim predelima Škotske nalazi se mesto Fort Vilijam. Ova varoš od 10 hiljada ljudi je poznato turističko mesto u tamošnjim okvirima, zbog brojnih planinskih vrhova koji se nalaze u neposrednoj blizini, ali i zbog jezera Loh Line. Po fudbalu nisu poznati.NOVI EVROGOL PODKAST – VRAĆA SE SUPERLIGA, PRIČAMO O VEČITIMA, RADNIČKOM, VOJVODINI I OSTALIMA!Barem ne do sada. Njihov lokalni klub, takođe nazvan Fort Vilijam, trenutno igra u fudbalskoj ligi Hajlenda, severnog dela Škotske. Radi se o petom rangu takmičenja, jedinom ispod Fudbalske lige koja obuhvata prva četiri ranga. Ispod lige Hajlenda ne postoji nijedna u koju bi se moglo ispasti.

To je i spas Fort Vilijama. Ovaj klub važi za najgori klub (barem) u Britaniji. Nije ni čudo – u poslednjih 20 sezona čak 14 su završili kao poslednjeplasirani tim u ligi. Samo u prethodnih osam sezona su primili 1061 gol, a ‚‚najbolja sezona” u tom periodu bila je ona sa ‚‚samo” 98 primljenih golova.

Ove godine, čini se, gori su nego ikada. Posle 24 odigrana meča nalaze se na poslednjem 18. mestu na tabeli. Broj bodova? Minus sedam. Gol razlika? Šesnaest postignutih i 170 primljenih!

Neki od rezultata koje su malobrojni navijači Fort Vilijama morali da istrpe bili su 11:1, 10:0, 8:0 i 8:2… I sve to samo na njihovom Klagan Parku. Na gostovanjima su čak pet puta primili 10 i više golova (najviše je bilo 14:1 protiv Formartin Junajteda), a jednom su primili i devet.

Oni su najgori klub Britanije: Gol razlika -154, bodova -7, ali se ne predaju!

Ali kako su onda uspeli da imaju -7 bodova?

Fort Vilijam je bio dovoljno nepažljiv da su na tri susreta ove sezone na terenu imali neregistrovanog igrača. Tamošnji savez ih je sva tri puta kaznio oduzimanjem tri boda, a dva boda su – nećete verovati – nadoknadili sa dva nerešena rezultata. Stratspej Tistl i Klaknadin nisu uspeli da slave na Klagan Parku!

Direktor Majk Mekinon bio je posebno nezadovoljan zbog oduzimanja bodova.

‚‚Zar nisu mogli da samo te rezultate registruju kao 3:0 ili 20:0, umesto da nam još oduzimaju i bodove? Nije da smo nešto imali od toga. Taj igrač nije toliko dobar, verujte mi! Bilo je nenamerno, zato nas to najviše boli”, rekao je za britanski ‚‚442″ pre nekoliko meseci.

Skot Hanter ima 30 godina i godinama nastupa za Fort Vilijam. Štaviše, on je rođen u ovom mestu na severozapadu Škotske i tu je odrastao. Ovo je njegov lokalni klub. Hanter je svestan koliko je Fort Vilijam loš, ali njega to ne dotiče mnogo.

‚‚Dobijamo mnogo lošeg publiciteta zbog rezultata, ali uprkos svim porazima, ovaj tim ima sjajan takmičarski duh. Ne predajemo se. I ne bih rekao da je ova sezona tako katastrofalna. Na početku sezone smo imali pet igrača i nismo ni odradili pripreme. Jednom smo morali da golmana iskoristimo kao desnog beka i na tom meču smo primili 12 golova. Kada su 11. i 12. počeli da ulaze u gol, počeli smo da se smejemo. Nema svrhe previše se nervirati tada, ipak smo svi došli da igramo fudbal”, kaže Hanter.

Kako ističu iz kluba, ima dosta igrača, a nekada čak i trenera, koji jednostavno shvate da Fort Vilijam nije za njih. Teški porazi postanu im preteški. Tvrde da će jedna pobeda mnogo toga nadoknaditi.

U tome i jeste problem. Te pobede nema. Nije je bilo u 24 meča ove sezone, nije je bilo ni u 34 meča prošle sezone. Poslednji trijumf su ostvarili u aprilu 2017. godine i tome se već bliži druga godišnjica.

Proteklog leta, dok nisu ni imali ceo tim, tadašnje klupske strukture su razmišljale o istupanju iz lige. Bili su na ivici opstanka i blizu gašenja. Fort Vilijam je osnovan 1974. godine, a 44 godine kasnije su finansijski problemi delovali nepremostivo. Ipak, nova uprava sa Piterom Marfijem na čelu uspela je da održi klub u životu.

DERI SITI U RALJAMA BREGZITA: ‚‚MI SAMO ŽELIMO DA IGRAMO FUDBAL”

Za kompetitivnost u ovoj ligi bilo bi im potrebno 100 hiljada funti na godišnjem nivou. To im je u ovom trenutku ostvarivo jedino ukoliko neko dobije na lutriji. Ali kako kažu, odlično je da je klub ostao u životu – i loš fudbal je bolji od toga da Fort Vilijam nema svoj fudbalski klub.

Dodatne probleme Fort Vilijamu predstavlja i geografija. Preostalih 17 klubova iz njihove lige nalazi se na severoistoku Škotske, na drugoj strani države. Najbliži klub im je udaljen 210 kilometara u oba pravca, dok im je za odlazak do Frejzburga i nazad potrebno ukupno 500 kilometara. Kada se tome pridodaju planinski predeli i vijugavi putevi, ova putešestvija postaju još komplikovanija.

Oni su najgori klub Britanije: Gol razlika -154, bodova -7, ali se ne predaju!Sve to iziskuje velike finansijske troškove i organizacione probleme, a njihova geografska pozicija dodatno otežava posao dovođenja igrača. Momci na tom nivou jednostavno ne žele da se sele toliko daleko zarad poluprofesionalnih ugovora koji sami po sebi nisu dovoljni za život.

Međutim, ništa od otežavajućih činjenica nije smanjilo entuzijazam Fort Vilijama. Direktor Mekinon prepričava meč protiv Kov Rendžersa, lidera lige Hajlenda.

‚‚Razumem zašto govore da smo najgori tim u Britaniji. Imamo svojih problema. Ali mi se borimo sa njima i retko koji klub mari koliko i mi. Kada smo putovali za Kov, naš autobus se pokvario. Svi igrači su se vratili za Fort Vilijam i seli u svoje automobile i zaputili se u Kov. Mogli su da kažu da ih baš briga, ali su svi otišli na meč iako su znali da će Kov protiv nas želeti da ostvari rekordnu pobedu. Izgubili smo 11:0 taj meč, ali je naš golman napravio jednu sjajnu odbranu! Možda ćete misliti da nije važno hoće li biti 11:0 ili 12:0, ali našem golmanu je to bilo važno.”

Nebrojeno puta bili su potučeni do nogu. Bili su pobeđivani tako da su protivnici samo želeli da poboljšaju svoju gol-razliku. Ali Fort Vilijam ne odustaje. Na pobedu čekaju puni nade, sigurni da će uskoro doći. Mnogo toga im ne polazi za rukom, ali i dalje su tu.

Uostalom, kao što je Skot Hanter rekao, ipak su samo došli da igraju fudbal.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime