Od slave i evropskih trofeja do ,,rezidenta” u baražu – da li će se Hamburg izvući ovoga puta?

0
(Photo by Alex Grimm/Bongarts/Getty Images)

Pre trideset i pet godina Hamburg osvojio  tadašnji Kup evropskih šampiona, postavši jedan od tri nemačka kluba kome je to uspelo, a danas se nalazi tamo gde se u nekom uvrnutom smislu najbolje oseća poslednjih nekoliko godina – u borbi za opstanak u Bundesligi.

Kada je u subotu popodne sudija odsvirao kraj utakmice u Frankfurtu, to i pored poraza nije još bio kraj za Hamburg. Nada ili agonija, ko kako više voli, produženo je na poslednje kolo zbog toga što je svoj meč izgubio i Volfsburg. Tako je Hamburg kao jedini tim koji nikada nije ispadao iz  Bundeslige u toku 55 godina postojanja takmičenja (čak ni iz prve lige Nemačke) ponovo dobio nadu da u poslednji čas može da izvuče dobitnu srećku.

Ovi klubovi nikada nisu ispadali, a da li će Hamburg i dalje biti u tom društvu?

U slučaju popularnih Dinosaurusa, ona znači ponovno učešće u doigravanju sa jednom ekipom iz Cvajte. Međutim, Hamburg nema situaciju u svojim rukama, odnosno pored obavezne pobede nad Menhengladbahom u poslednjem kolu, potrebno je i da Volfsburg izgubi od Kelna. Da, onog Kelna koji je već odavno ispao.

https://twitter.com/HSV/status/992786835737923586

Kao dokaz veličine kluba, Hamburg ima veliki broj trofeja

Pored navedene titule evropskog šampiona, Hamburg je šest puta bio prvak Nemačke i tri puta osvajač nacionalnog kupa. Međutim, ta su vremena odavno prošla, a ekipa se već nekoliko godina neprestano nalazi u istoj situaciji izbagavanja ,,silaska” u Cvajtu. U takvim uslovima promene trenera su uobičajena stvar pa se od 2013. godine na klupi Dinosaurusa našlo deset stručnjaka.

Lige petice: Dva putnika u niži rang su poznata, ko su preostalih 13?

Poslednji od njih, Kristijan Tic, iz ekipe je izbacio čak pet standardnih prvotimaca među koima su Papadopulos, Dikmajer, Mavraj, Han i Valas. Teško je reći da li je to prodrmalo sastav, ali su u prethodnih pet kola zabeležene tri pobede. Porazi od Hofenhajma i Frankfurta, protiv koga je Hamburg imao prečku i dva poništena gola su ipak skoro sasvim poništili efekte osvojenih bodova.

Klub se nalazi i u dugovima (navodi se cifra od 105 miliona evra), što svakako ne doprinosi dobroj atmosferi. Neke grupe navijača su se već izazivale nerede, revoltirane stanjem u voljenom klubu. Njihov uticaj ne treba pocenjivati jer njihovo brojčano stanje od preko 78 hiljada registrovanih članova čini Dinosauruse šestim najvećim klubom u Nemačkoj, a petnaestim na svetu, zbog čega ni poseta na stadionu ne opada i konstantno se drži na preko 50 hiljada prodatih ulaznica!

Hamburg mora da pobedi, a kvota je odlična!

Hamburg sada može jedino da se nada da će Keln da šokira Volfsburg, pa da se uz bodove protiv Menhengladbaha ponovo nađu u spasonosnom plej-ofu. Da podsetimo da su se tako spasli 2014. godine pobedom protiv Grojter Firta i 2015 protiv Karlsruea.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime