Od slave i evropskih trofeja do ,,rezidenta” u baražu – da li će se Hamburg izvući ovoga puta?

(Photo by Alex Grimm/Bongarts/Getty Images)

Pre trideset i pet godina Hamburg osvojio  tadašnji Kup evropskih šampiona, postavši jedan od tri nemačka kluba kome je to uspelo, a danas se nalazi tamo gde se u nekom uvrnutom smislu najbolje oseća poslednjih nekoliko godina – u borbi za opstanak u Bundesligi.

Kada je u subotu popodne sudija odsvirao kraj utakmice u Frankfurtu, to i pored poraza nije još bio kraj za Hamburg. Nada ili agonija, ko kako više voli, produženo je na poslednje kolo zbog toga što je svoj meč izgubio i Volfsburg. Tako je Hamburg kao jedini tim koji nikada nije ispadao iz  Bundeslige u toku 55 godina postojanja takmičenja (čak ni iz prve lige Nemačke) ponovo dobio nadu da u poslednji čas može da izvuče dobitnu srećku.

Ovi klubovi nikada nisu ispadali, a da li će Hamburg i dalje biti u tom društvu?

U slučaju popularnih Dinosaurusa, ona znači ponovno učešće u doigravanju sa jednom ekipom iz Cvajte. Međutim, Hamburg nema situaciju u svojim rukama, odnosno pored obavezne pobede nad Menhengladbahom u poslednjem kolu, potrebno je i da Volfsburg izgubi od Kelna. Da, onog Kelna koji je već odavno ispao.

Kao dokaz veličine kluba, Hamburg ima veliki broj trofeja

Pored navedene titule evropskog šampiona, Hamburg je šest puta bio prvak Nemačke i tri puta osvajač nacionalnog kupa. Međutim, ta su vremena odavno prošla, a ekipa se već nekoliko godina neprestano nalazi u istoj situaciji izbagavanja ,,silaska” u Cvajtu. U takvim uslovima promene trenera su uobičajena stvar pa se od 2013. godine na klupi Dinosaurusa našlo deset stručnjaka.

Lige petice: Dva putnika u niži rang su poznata, ko su preostalih 13?

Poslednji od njih, Kristijan Tic, iz ekipe je izbacio čak pet standardnih prvotimaca među koima su Papadopulos, Dikmajer, Mavraj, Han i Valas. Teško je reći da li je to prodrmalo sastav, ali su u prethodnih pet kola zabeležene tri pobede. Porazi od Hofenhajma i Frankfurta, protiv koga je Hamburg imao prečku i dva poništena gola su ipak skoro sasvim poništili efekte osvojenih bodova.

Klub se nalazi i u dugovima (navodi se cifra od 105 miliona evra), što svakako ne doprinosi dobroj atmosferi. Neke grupe navijača su se već izazivale nerede, revoltirane stanjem u voljenom klubu. Njihov uticaj ne treba pocenjivati jer njihovo brojčano stanje od preko 78 hiljada registrovanih članova čini Dinosauruse šestim najvećim klubom u Nemačkoj, a petnaestim na svetu, zbog čega ni poseta na stadionu ne opada i konstantno se drži na preko 50 hiljada prodatih ulaznica!

Hamburg mora da pobedi, a kvota je odlična!

Hamburg sada može jedino da se nada da će Keln da šokira Volfsburg, pa da se uz bodove protiv Menhengladbaha ponovo nađu u spasonosnom plej-ofu. Da podsetimo da su se tako spasli 2014. godine pobedom protiv Grojter Firta i 2015 protiv Karlsruea.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime