Od Pižona do Krstajića: Ko je sve odbio da igra za Srbiju i zašto?

Krstajić, Tadić i Milivojević posle utakmice protiv Švajcarske (FOTO: Srđan Stevanović/Starsport)

Kao da u reprezentaciji Srbije tokom proteklih nekoliko godina postoji “konflikti obrazac” koji jednostavno mora da se ispoštuje. Ništa drugačije nije ni sa Mladenom Krstajićem na čelu, što samo potvrđuju slučajevi Luke Milivojevića i Matije Nastasića.

Malo posle Svetskog prvenstva u Rusiji, a uoči početka novoformiranog takmičenja, Lige nacija, Orlovi su ponovo “na zemlji”. Ovoga puta između surovih optužbi Krstajića i njegovog pomoćnika Milana Obradovića na račun sopstvenih igrača i stručnog štaba koji iznosi “najgnusnije laži” i zadaje “najniže udarce”.POSLUŠAJ NOVI EVROGOL PODKAST – PRIČALI SMO O SRBIJI, MILIVOJEVIĆU, NASTASIĆU I KRSTAJIĆU!Novi raskol u nacionalnom timu nije i ne može biti nikakvo iznenađenje s obzirom da se ponavlja iz godine u godinu, bez obzira na ime selektora. U svetlu poslednjih dešavanja i konstantnih prepucavanja, pogledajmo ko je sve u drugoj deceniji 21. veka, izuzev Milivojevića i Nastasića, odbio da igra za Srbiju i zbog čega.

Danko Lazović, Aleksandar Luković (Vladimir Petrović Pižon)

Danko Lazović najpre nije želeo da priča o razlozima koji su ga naterali da sredinom marta 2011. godine, usred kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, ode iz nacionalnog tima zajedno sa Aleksandrom Lukovićem, ali se pred ruskim medijima nekoliko nedelja kasnije predomislio, pre svega zbog navijača.

Lazović je naveo da mu nikada nije bilo teško da se odazove pozivu, bez obzira na minutažu, ali kako u poslednje vreme “uopšte nisam dobijao šansu, iako po mom mišljenju nisam ni u čemu zaostajao za svojim kolegama iz reprezentacije, rešio sam da se ne raspravljam sa selektorom, da se ne žalim po medijima, niti da pričam nešto iza leđa mojih saigrača”.

Luković je ponovo obukao dres sa državnim grbom kada je Siniša Mihajlović seo na klupu, dok se Lazović odazvao pozivu Dika Advokata.

Nemanja Matić (Siniša Mihajlović)

Epizodu sa Sinišom Mihajlovićem na klupi reprezentacije obeležio je sukob sa Ademom Ljajićem koji nije želeo da peva nacionalnu himnu. Međutim, poziv selektora ubrzo nakon toga odbio je tadašnji fudbaler Benfike Nemanja Matić pošto nije želeo da sedi na klupi tokom perioda u kojem je blistao u klupskom dresu. Ipak, usledilo je pomirenje uoči susreta sa Hrvatskom u Beogradu.

Dušan Tadić, Nemanja Gudelj, Duško Tošić (Radovan Ćurčić)

Tadić je “praktično iz novina” saznao da ga selektor Radovan Ćurčić nije pozvao za prijateljske mečeve protiv Estonije i Poljske. Ubrzo je medijima saopštio da Srbija na njega neće moći da računa sve dok je Ćurčić na klupi.

“Pogodilio me je to. Igram u najjačoj ligi na svetu i mislim da imam najbolji učinak od svih igrača. Već drugu godinu sam među pet najkreativnijih igrača u Premijer ligi Engleske. Svako ima pravo na svoje mišljenje, ali nije u tome najveći problem. Na svakom spisku reprezentacije sam pet godina, odazivam se na svaki poziv i sada, praktično iz novina, saznajem da nisam među reprezentativcima. I još da saznam da nisam dovoljno dobar. Mislim da sam zaslužio da me neko pozove i kaže o čemu se radi. Jer, verujte, nema boljeg osećaja nego igrati za reprezentaciju. Ovaj način na koji se selektor Radovan Ćurčić ophodi prema meni je omalovažavanje i ponižavanje”, rekao je Tadić pre dve godine.

Slično je bilo i sa Duškom Tošićem.

“Iskreno, razočaran celom situacijom. Očekivao sam da budem na spisku. U najboljim sam godinama i borim se za titulu u elitnom Bešiktašu. Mislim da sam zaslužio makar jedan poziv i da mi kažu ako je bio neki drugi razlog. Iz ljudskih razloga bi to bilo korektno. Ja sam čovek koji se ne ljuti i koji se žrtvovao za reprezentaciju puno puta”.

S druge strane, Nemanja Gudelj je istakao kako su neki dolazili da bi se zabavljali, dok pojedini nisu imali zapažene uloge u svojim klubovima.

“Nisam osoba koja cvili, uvek sam se povinovao odlukama selektora, ali osećam da ne pripadam više ovde. Igraju neki igrači koji su rezerve u svojim klubovima ili sede na tribinama. Kako je to moguće? Zadržaću mišljenje za sebe. Sa druge strane, uvek sam davao 300 posto, a neki su dolazili da bi se zabavljali. Izgleda da Ćurčiću nije važno kako se trenira”, rekao je Gudelj.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime