Notingem Forest vs Derbi Kaunti – derbi u kojem se posle svake utakmice dobija trofej!

DERBY, ENGLAND - JANUARY 24: (Photo by Laurence Griffiths/Getty Images)

U zemlji u kojoj ogromna većina fudbalskih timova ponosno nosi datum osnivanja još u pretprošlom veku, nije ništa neobično to što postoji veliki broj derbija, među kojima je i rivalitet koji između sebe imaju Notingem Forest i Derbi Kaunti.

Mečevi ovih timova su na ostrvu poznati kao Ist Midlend derbi, a pored svih karakteristika lokalnog derbija, odlikuje ih i jedna posebnost. Naime, od 2007. godine pobednik međusobnih susreta dobija trofej ,,Brajan Klaf”, nazvan po legendarnom treneru koji je sa velikim uspehom vodio obe ekipe.

Trofej se trenutno nalazi u posedu Derbi Kauntija koji ima skoro dvostruko više pobeda (11:6) od svog velikog rivala. Ovnovi su i vremenski u prednosti, s obzirom da je trofej u njihovim vitrinama skoro osam godina u odnosu na nešto manje od tri, koliko su ga imali Šumari.

Iako su prvi derbi odigrali 1892. godine, timovi su tek 2017. godine prešli broj od stotinu susreta. U tom 101. je na Prajd parku slavio Derbi , a u dva prošlosezonska nije postignut nijedan gol. Razlog zbog kojih, barem takmičarskih (,,Brajan Klaf” trofej uključuje i prijateljske) nije bilo više su duži periodi tokom kojih su Šumari i Ovnovi igrali u različitim ligama. Jedan od najdužih je bio između 1955-1969 kada je Notingem bio u Prvoj ili Drugoj diviziji, a Derbi jednu ili čak dve lige niže. Prethodni tako dugačak period bez derbija je bio od 1936-1953, ali je tada situacija sa rangom takmičenja bila potpuno suprotna.

Notingem i Derbi se nalaze u konstantnom stanju ,,derbija”

Kada se  govori o velikim engleskim fudbalskim klubovima, ponekad se nepravedno izostave ekipe koje su svojevremeno bile šampioni, kao što je slučaj sa ekipa iz Ist Midlenda. Notingem Forest je otišao čak i korak dalje i upisao se u istoriju evropskih velikana koji su postajali šampioni Evrope. Brajan Klaf je Šumarima doneo nekoliko trofeja među kojima se izdvajaju dve titule kontinentalnog prvaka (1979, 1980) i titulu pobednika domaćeg prvenstva (1978). Sa Derbijem je bio prvak Engleske nekoliko godina ranije (1972), a u Kupu šampiona stigao do polufinala (1973) u kome je izgubio od Juventusa.

Legendarni trener je na klupi Derbija boravio u rasponu od 1967-1973, da bi posle kratkog vremena na klupama Brajtona i Lidsa, 1975. godine dospeo na klupu Šumara na kojoj se nalazio punih osamnaest godina. U doba kada je Notingem ispisivao najslavnije stranice klupske istorije, pokoravajući i Englesku i Evropu, čuveni trener je imao priliku da se šest puta ,,osveti” svom bivšem klubu iz kojega je otiša posle dosta nesuglasica sa rukovodstvom. U periodu od 1977-1980. godine Ist Midlend derbi se igrao u Prvoj diviziji, a Notingem je slavio u tri od šest utakmica, dok su Ovnovi bili bolji u samo jednoj.

Pored samog značaja koji ima kao derbi, duel timova iz gradova koji su udaljeni manje od 30 kilometara, sada ima i dodatni takmičarski motiv koji im daje želja da se plasiraju u plej-of u Čempionšipu. Ekipa Frenka Lampara je u nešto boljoj situaciji, ali i sastav koji vodi Martin Onil ima svoje šanse, pogotovo na Siti Graundu. Na stadionu u Vest Bridžfordu Ovnovi su poslednji put slavili pre sedam godina kada je jedini gol na utakmici postigao Kreg Brajson, fudbaler koji bi trebalo da nosi dres Ovnova i u ovom susretu.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime