Nojer 50 godina pre Nojera: Znate li za Petra Radenkovića?

Petar Radenković

Kada se Manuel Nojer pojavio na evropskoj fudbalskoj sceni, mnogi ljubitelji fudbala su bili oduševljeni. Nemački golman je u dresu Šalkea prikazivao partije koje su sve više obuzimale pažnju i gledalaca i fudbalskih stručnjaka.

Njegovi kvaliteti u zaustavljanju šuteva, dobrom pozicioniranju i preciznom pronalaženju saigrača dugim loptama ubrzo su postali manje bitni. Nojer je jednu stvar radio drugačije. Istrčavao je na svaku dužu loptu koja bi preskočila poslednju liniju njegovog tima – bilo to u Šalkeu, Bajernu ili reprezentaciji Nemačke.

Jošua Kimih: Prefinjeni „rotvajler“, Lamov naslednik i najbolji fudbaler Nemačke

Istrčavao je toliko često da je napravio pravu malu revoluciju među modernim golmanima. Timovi sa visoko postavljenim odbrambenim linijama su odjednom ponovo shvatili prednosti koje golmani poput Nojera mogu da im donesu. Skoro kao 11. igrač u polju, Nojer bi rešavao istrčavanjima nezgodne situacije po svoju ekipu.

Ali šta ako vam kažemo da je Nojer tek moderna verzija nekadašnjeg golmana Petra Radenkovića?

Ovaj Beograđanin je bio rođen daleke 1934. godine i upravo u Nemačkoj je ostvario veliku golmansku karijeru. Čoveka kojeg i dan-danas opisuju kao velikog šarmera zanimljivog karaktera, ali i kao velikog golmana. Za njega se smatra da je prvi superstar nemačke Bundeslige!

Rođen u prestonici tadašnje Kraljevine Jugoslavije, Radenković je svoju omladinsku karijeru proveo u klubovima Šumadija i Crvena zvezda. Za crveno-bele je upisao i jedan nastup, pre nego što je postao golman OFK Beograda. Tu se zadržao čak osam godina, pre nego što se 1961. godine zaputio u Nemačku.

Tamo je proveo sezonu u izvesnom klubu Vormatija, pre nego što je prešao u čuveni Minhen 1860. A tamo je pokazao svoje umeće na velikoj sceni. Odigrao je preko 250 mečeva u dresu minhenskog kluba, a kao pouzdan čuvar mreže je stigao i do finala Kupa pobednika kupova.

Upravo u tom finalu, protiv Vest Hema Bobija Mura, Radenković je gledaocima na Vembliju pokazao svoje veštine. I ne, one nisu bile ograničene samo na njegov šesnaesterac.

Radenković, u Nemačkoj poznatiji kao Radi, je u više situacija krupnim koracima istrčavao daleko ispred svog šesnaesterca, prekidajući napade Čekićara. Gledaoci na Vembliju su bili poprilično iznenađeni njegovim odlukama, a kako se radilo o 1965. godini, to je jedan od retkih snimaka na kojim se Radenkovićeve bravure mogu videti.

Međutim, ove stvari su za Radija bile uobičajene. Priča se i danas da je za Radenkovića zapravo bilo neuobičajeno kada bi nakon istrčavanja loptu izbio u aut, umesto da je doda neko od saigrača. Toliko je bio siguran sa loptom u nogama. Kako je sam izjavio 2009. godine za minhenske novine TZ, “ja sam stvorio modernog golmana”.

Rekao bi neko da to baš i nije bilo skromno, ali takav je Radenković. Takav je bio i na terenu. Kako je bio tako hrabar, posebno za ono doba?

“Bio sam igrač u polju u mlađim kategorijama i tamo sam dosta naučio. Između ostalog i da ne treba uvek samo izbijati loptu daleko unapred”, rekao je Radi u tom istom intervjuu.

U Nemačkoj je postao živa legenda, ali ne samo zbog ovakvih istrčavanja. Radenković je imao običaj i da nakon osvojene lopte sam započne napad tako što će povesti loptu daleko na polovinu rivala.

Osvojio bi tako 50-60 metara sa loptom u nogama, ostavljajući gol prazan. Sve to se može videti na nekim od retkih video snimaka i danas dostupnih.

Radenković je bio Nojer pre Nojera. I daleko više od toga.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime