Nižnji Novgorod: Odbrana od Mongola, status zatvorenog grada i Maksim Gorki

Nižnji Novgorod
NIZHNY NOVGOROD, RUSSIA - SEPTEMBER 19: SEPTEMBER 19: A general view of Nizhny Novgorod Stadium on September 19, 2017 in Nizhny Novgorod, Russia. (Photo by Michael Regan/Getty Images)

Grad koji se veoma često naziva skraćeno Nižnji, je jedan od najlepših, ali i najstarijih gradova u Rusiji. Osnovao ga je početkom trinaestog veka (1221) Princ Jurij II na obalama dve najznačajnije reke u njegovoj tadašnjoj Kneževini – Volgi i Oki, a imenu Novgorod je dodato Nižnji da bi se razlikovao od još starijeg Novgoroda.

Grad je jedan od retkih koji je uz Moskvu i Tver uspeo da izbegne mongolsko razaranje, što mu je omogućilo da se kroz istoriju neprestano razvija i da bude jedan od vodećih trgovačkih centara, pogotovo u regionu Volge. Grad danas ima preko milion i dvesta hiljada stanovnika i peti je po veličini u Rusiji. Od 1932. do 1990. godine je nosio naziv Gorki, po čuvenom piscu Maksimu Gorkom rođenom u ovom gradu, ali se po nestanku sovjetskog režima vratio prvobitnom nazivu.

Zanimljivo je da je za vreme Sovjeta Nižnji Novogorod bio zatvoren grad, a danas je jedan od stotinu koji se nalaze na listi zaštićene svetske baštine.

Volgograd: Dve reke, snajperista Zajcev i Zvezdin protivnik Rotor

Klima je vlažna kontinentalna sa uslovima veoma sličnim onim koji vladaju u oko 400 kilometara udaljenoj Moskvi, ali sa nešto dužom i hladnijom zimom. Temperature u letnjem periodu ne prelaze često 25 stepeni, dok je od novembra do marta Nižnji Novgorod uglavnom pod snežnim pokrivačem.

Mečevi Svetskog kupa će se igrati na stadionu Nižnji Novgorod, a od značajnijih objekata takve namene treba spomenuti i Lokomotiv Central stadion.

Fudbal u gradu

Jedini veći fudbalski klub kome je sedište u Nižnjem Novgorodu je Olimpijec koji je osnovan pre samo tri godine, a koji je potekao iz nekadašnje FK Volge koja je rasformirana 2016. godine. Ekipa sastavljena isključivo od domaćih igrača se trenutno takmiči u drugoj diviziji ruskog profesionalnog fudbala.

Olimpijec i dalje svoje mečeve igra na Lokomotiv Central stadionu, ali će se preseliti na novi gradski stadion po završetku Svetskog kupa, tokom kojeg će publika u Nižnjem imati prilike da gleda neke od mečeva.

Stadion

Novi stadion je sagrađen u najslikovitijem delu grada gde se sreću reke Volga i Oka. Objekat se nalazi u blizini katedrale Aleksandar Nevski, u delu odakle se pruža izvanredan pogled na gradsko utvrđenje. Poseduje 45 hiljada sedećih mesta, a dizajn je prilagođen tako da ne smeta pogledu na arhitekturu okolnih istorijskih zdanja.

Kalinjingrad – Baltika, ,,problem mosta“ i Imanuel Kant

Fasada je poluprovidna, a konstrukcija sačinjena od lakih i čvrstih materijala koji obrazuju krug. Ugostiće reprezentacije u četiri duela grupne faze, kao i u po jednom okršaju osmine finala i četvrtine finala.

Poznate ličnosti

Sada nepostojeći klub Volga je nastao 1963. godine spajanjem Torpeda i Rakete, menjajući ime i kasnije u par navrata, ali u svojim redovima nije imao fudbalere koji su u ruskom fudbalu ostavili značajniji trag. Vredi spomenuti Dimitrija Sičeva i Andreja Ješčenka koji su oblačili dres nacionalne selekcije.

Sportski klubovi u gradu su prilično mladi, pa je tako jedan od najstarijih Hokejaški klub Torpedo (1946) koji se takmiči u KHL od samog osnivanja lige 2008. godine.

Brazil počinje protiv Švajcarske, a kvote se nalaze ovde

Ime Maksima Gorkog je poznato i površnom poznavaocu ruske istorije. Ovaj pisac koji je rođen u Nižnjem Novgorodu se uglavnom navodi kao osnivač literarnog pravca socijalističkog realizma, a čak pet puta je bio predlagan za Nobelovu nagradu. Čuveni pilot Valeri Čkalov koji je poznat po šezdesettročasovnom letu od Moskve do Vankuveru u Tupoljevu, je rođen u oblasti Nižnjeg Novgoroda. Najpoznatije umetničko ime iz ovog grada je slikar Nikolaj Orengburgskij, a od naučnika se izdvajaju Sergej Lebedev, tvorac prvog ruskog kompjutera i matematičari Nikolaj Lobačevski i fizičar Nikolaj Bogoljubov.

Šta treba videti u gradu

Pre svega, ne sme da se propusti gradska tvrđava čiji su zidovi i kule sazidane od crvene cigle koje su sačuvale trupe koje su se borile protiv Mongola. Utvrđenje se gradilo od 1500-1515 godine, ali je od mnogobrojnih kula danas preostalo samo trinaest. Na spisku ustanova koje se ne smeju zaobići se nalaze muzeji Maksima Gorkog, zatim Andreja Saharova, Muzeja parnih mašina i Arsenal, Nacionalni muzej savremenih umetnosti koji se nalazi u Kremlinu.

Francuska je jedan od favorita. Šta mogu da urade Australijanci protiv Trikolra?

Jedan od značajnijih objekata je Katedrala Aleksandra Nevskog koja je treća najviša u Rusiji. Takođe, u Nižnjem se nalazi i Pečerski manastir koji potiče iz 14. veka, a koji je osnovao Sveti Dionisije stigavši iz Kijeva, odnosno iz još čuvenije Kijevske pečerske lavre.

Zanimljivi spomenici su Čkalov stepenice u obliku osmice čijih se 560 stepenika nalaze na trgu Minin i Požarski, kao i 128 metara visoka kula na obali reke Oka.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime